Jak to vypadá s Bully 2?
Bully 2 Novinka Jak to vypadá s Bully 2?

Jak to vypadá s Bully 2?

Michal Jonáš

Michal Jonáš

3
Platformy Windows PC Apple iOS Android Android Xbox Xbox 360

Nástupce úspěšného simulátoru školního výrostka ano i ne.

Reklama

V roce 2006 vyšla unikátní akční hra v otevřeném světě jménem Bully. Jednalo se o středoškolskou adaptaci tématu Grand Theft Auto, kdy jste hráli za školního výrostka Jamese Hopkinse, který byl svojí matkou a otčímem odklizen do internátní střední školy.

Bully vydala americká centrála Rockstaru v New Yorku, přičemž se o vývoj postarala další filiálka Rockstaru v kanadském Vancouveru. Původně Bully, což v překladu znamená surovce, výrostka, násilníka, ale také označení pro šikanu, vyšla exkluzivně na PlayStation 2. O dva roky později pak vyšla zmodernizovaná verze Bully: Scholarship Edition pro Xbox 360 a Wii a v roce 2008 pak ten samý port pro PC. V Evropě hra kvůli tomu „šikanujícímu” názvu vyšla jako Canis Canem Edit.

Docela nedávno se v roce 2016 Bully: Scholarship Edition dostala v digitální úpravě i na PlayStation 4 a externí studio ji pak upravilo v tom samé roce ještě jako mobilní hru pro operační systémy Google Android a Apple iOS. Takže i dnes je 13 let stará hra stále v pohodě zakoupitelná, navíc za naprostý pakatel: na Xzone ji pro Steam pořídíte již za 219,-. Na Android stojí 180,- a na iOS 165,-.

 

Jak to vypadá s Bully 2?

 

Do dnešní doby za těch 13 let na trhu a 7 platforem se Bully prodalo více než 2 miliony kusů, což je solidní úspěch, byť v intencích veleúspěšných hvězd Grand Theft Auta či Red Dead Redemption by se asi mohlo zdát, že to jsou pro Rockstar jen drobné. Hra v recenzích oscilovala lehce přes osmičkové hodnocení, přičemž ji zdobí opět řádně úchylný a velmi humorný scénář, který samozřejmě napsal Quentin Tarantino videoherního průmyslu, Sam Houser.

Takže každému rozumnému jedinci dojde, že je hra plná narážek a velmi břitkého humoru, který si nebere servítky, pročež hra si např. dělá srandu ze šikany jak spolužáků, tak i učitelů. A tím už v té době u úzkoprsých cenzorů narazila, takže byla zcela zakázána v Brazílii až do roku 2016. Ve Velké Británii se proti ní zvedla vlna nevole, jež měla za následek zvednutí přístupnosti z 15 na 18 let a některé spolky vyzývaly k zastavení prodeje, což se naštěstí nestalo.

V Americe ji zase chtěl zakázat známý bojovník proti násilným videohrám Jack Thompson, ale také neuspěl, protože soud došel k závěru, že hra nezobrazuje nic tak strašného, ani odlišného od toho, co se normálně večer pouští v televizi. A teď si vezměte, že takovou hru vydáte v dnešní obrácené době, kdy je v módě u určité části publika protestovat a napadat cokoli byť jen jemně nekorektního. Asi i proto v Rockstaru stále nejsou zcela přesvědčeni o tom, jestli vydat druhý díl, či nikoli.

 

Jak to vypadá s Bully 2?

 

Přitom se na dvojce začalo opravdu dělat asi od roku 2008-2009. V roce 2009 se skládala a nahrávala hudba a od roku 2011 na Bully 2 měli ve Vancouveru již široce pracovat. Jenže o rok později kvůli úspoře nákladů tuto pobočku Rockstar zrušil a všech asi 40 pracovníků přesunul do jiné filiálky v Torontu. Navíc dotáhnutí vývoje Bully 2 zabránilo direktivní přerušení prací na této hře a pomoc Vancouveru s dokončením Maxe Payna 3. Potom se zase potřebovalo pohnout s vývojem pátého Grand Theft Auto a tak se Bully 2 odstavilo na vedlejší kolej, kde čeká dodnes.

Přitom ještě v minulém roce proběhl v Londýně utajený casting na jednotlivé role a nahrával se motion capturing pro hlavní postavy. Celkově se na Bully 2 ale nepracovalo dlouho. Dohromady to dá jen rok a půl a hotové je pouze malé hratelné demo postavené na interním RAGE enginu, na němž běží i poslední Red Dead Redemption 2. Jak to tak vypadá, v současnosti se na hře buď (prozatím) vůbec nepracuje, nebo jen v koutku, nicméně zcela k ledu ji Rockstar rozhodně nepustil!

Obě ochranné známky Bully a Canis Canem Edit (a také Bullworth Academy, což je škola v níž se hra odehrává) si Take-Two stále obnovuje a různé narážky na další Bully Rockstar vložil do svých posledních her Grand Theft Auto V (Online) a Red Dead Redemption 2. Jestli hra někdy vyjde, bude to jistě za delší dobu, protože pro nové konzole by se muselo začít úplně od začátku.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama