Kholat – výprava za pravdou
Kholat Recenze Kholat – výprava za pravdou

Kholat – výprava za pravdou

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

9

Podaří se vám odhalit tajemství legendární Mrtvé hory?

Reklama

Kvalitních hororových her není nikdy dost. Ty, které se točí okolo záhad založených na skutečných událostech, je ještě méně. Možná právě proto většina fanoušků tohoto žánru uvítala oznámení hororové adventury Kholat. Hra je zasazena do mrazivého Uralského pohoří, které je opředeno řadou záhad, které čekají jen na jejich rozluštění.

Osamělá hora

Příběh Kholatu se točí okolo legendárního zániku Djatlovovy výpravy. Jednalo se o devět turistů, kteří se vypravili na vrcholek hory Otorten. Šlo o skutečně náročný výšlap, ale členové skupiny za sebou měli řadu obtížných túr a výprav, takže ani tato akce pro ně neměla být ničím výjimečným. Do cíle své cesty však nikdy nedorazili. Jejich dobrodružství skončilo na úbočí Cholat Sjachyl, kterou domorodí obyvatelé Mansiové nazývají také Mrtvá hora. Právě tam byl po pár týdnech nalezen roztrhaný stan a mrtvá těla v jeho okolí. Chabý příbytek nebyl roztrhán zvenčí, ale rozříznut noži zevnitř jeho obyvateli. Ti se následně rozběhli ven. Pátrací tým je objevil skoro nahé i přesto, že teplota v dané lokaci dosahovala až -30 stupňů celsia. Po otevření stanu dokázali utéct do nedalekého lesíku, kde je vyšetřovatelé později našli. Šest z turistů zemřelo umrznutím a tři byli zabiti neznámou silou, jednomu z nich dokonce scházel jazyk. Nikdo však neví, co se přesně stalo.

„Při putování krajinou jsem si často vzpomněl na The Long Dark, ve kterém jsem šel po lokalitách značně podobným té, kterou mám před sebou v Kholatu.“

Okolo tohoto případu se po čase vyrojila řada teorií. Ty jsou většinou založeny na reálných zkušenostech, čas od času se mezi nimi ale objeví i konspirační teorie či nadpřirozené bytosti. Život dobrodruhům vzal možná dokonce legendární sněžný muž, kterého místní nazývají Alma. Podaří se vám najít pravdu o výpravě, anebo zahynete v nemilosrdných Uralských horách?

Nesmlouvavá příroda

Uralské údolí, ve kterém budete hledat stopy Djatlovovy výpravy, je obrovské. Již v prvních momentech je jasné, že bude co prozkoumávat. Mimo to ale lokace jako taková nabízí i nádherné scenérie, která hráči dokáží vzít dech. V okolí Mrtvé hory jsou totiž doutnající lesy, indiánská pohřebiště, opuštěné tábory či osamělé chatrče. Kholat má perfektní atmosféru, díky níž jde jasně cítit strach a napětí. Tento prvek výborně podtrhuje hudební doprovod, bez kterého by hra jako taková byla jen simulátorem dlouhých procházek v noční zasněžené pustině. Díky němu se však stává hororem, který dokáže pořádně napnout vaše nervy. Role hlavního vypravěče se zde ujal oblíbený britský herec Sean Bean. Jeho hlas je na tom stejně jako již uvedený doprovod, jednoduše řečeno výborná volba.

„Vaše postava již po pár sekundách pomalejšího běhu upadá skoro do mrákot.“

Při putování krajinou jsem si často vzpomněl na The Long Dark, ve kterém jsem putoval po lokalitách značně podobným té, kterou mám před sebou v Kholatu. Vašim jedinými společníky jsou mapa, kompas, baterka a deník, do kterého si ukládáte nalezené poznámky a údaje. Hře jako takové by možná neuškodil survival prvek, v podobě zásob či ošacení, to bych ale toho chtěl možná příliš. Prozatím si musím vystačit s nemožností ukládat pozice v momentech, které se vám zrovna hodí. Ukládání funguje jen v případě, že najdete tábor anebo jeden ze zápisků týkající se výpravy. Při hledání jednotlivých stránek je dobré nastražit uši, protože se lístky třepotají v neustálé sněžné vánici.

Nemilosrdná příroda zde ale nebude vašim jediným nepřítelem. Údolí a jeskyně v okolí Mrtvé hory obývá něco temného a tajemného. Nikdo neví, o co se jedná, jisté je jen to, že pokud to uslyšíte, dejte se rychle na útěk, jinak se příštího rána nedožijete. Protivníci na vaši přítomnost reagují apaticky, jako by je něco nutilo jít po vaší stopě. Popravdě jsem byl za to ale rád.

Neustále bez dechu

Vaše postava totiž není žádný běžec. Již po pár sekundách pomalejšího běhu upadá skoro do mrákot. Pravděpodobně se jedná o silného kuřáka či člověka s absencí jakéhokoliv pohybu. A aby toho nebylo málo, trpí absencí možnosti skoku. Ten se snaží tvůrci vynahradit během, ale co si budeme povídat, skákání je prostě věc, které se rychlý běh nemůže rovnat. Tento prvek vytváří z otevřeného světa, který Kholat ukazuje, jen koridor, jehož hranicí je předmět, který by přelezlo i batole. Umělou barieru tvoří také některé stromy, jejichž větve vás mohou stejně jako malé kamínky zastavit a nepustit dál.

Průchod hrou mi trval asi 4 hodiny, což mi popravdě přijde hodně málo nato, že se jedná prakticky o otevřený svět, který má co nabídnout. Je to škoda, ale snad tvůrci Kholat časem ještě rozšíří a napraví propady fps, které jsem v určitých okamžicích měl. Prostoru na zlepšení tu rozhodně není málo.

Hořká pachuť

Po zhlédnutí závěrečných titulků, mi přijde, že i přes výbornou atmosféru a zajímavý základ, Kholat nedokázal využít plně potenciál, který nabízela Djatlovova legendární výprava. Stále se ale jedná o zajímavou hru, která si jistě své publikum najde. Není to však nic světoborného, ve svém žánru se jedná o mírný nadprůměr.

Zaujala vás hra Kholat? V našem obchodě GameExpres titul koupíte za pouhých 449,- Kč 16,99€), s českými titulky.

Kholat

Verdikt

Kholat je celkem vydařená hororová adventura, která však není schopna plně využít potenciál, který v základu má, což je rozhodně škoda. Djatlovuv příběh by si zasloužil rozhodně lepší závěr.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

perfektní atmosféra
utržky zpráv
dabing a hudební doprovod
vcelku pěkná krajina
pohyblivost hlavního hrdiny
propady fps
promarněný potenciál
zvláštně působící bariery
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama