Kingdom Come: Deliverance a jeho easter eggy – druhá část
Speciály KC: Deliverance Článek Kingdom Come: Deliverance a jeho easter eggy – druhá část

Kingdom Come: Deliverance a jeho easter eggy – druhá část

Martin Cvrček

Martin Cvrček

10
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Pokračujeme v odhalování a přibližování zajímavých narážek, vtípků a odkazů, které lze nají při hraní úspěšného českého RPG.

Reklama

Nedávný článek, v němž jsem se zaměřoval na první nálezy easter eggů v úspěšném RPG Kingdom Come: Deliverance od studia Warhorse, měl minimálně z hlediska zájmu a čtenosti velký úspěch. Přesto jsem se rozhodl, že pokračování dám dohromady jen v případě, že budu mít k dispozici dostatek materiálu, který bude alespoň přibližně srovnatelný s tím, co nabízela první část. To jsem ale ještě netušil, že bude stačit pouhých několik dní a nejedno upozornění z řad čtenářů na to, aby se podařilo dát dohromady další nálož zajímavostí, odkazů a kuriozit, s nimiž se můžete v Kingdom Come setkat. A tak jsem nelenil a pustil se do dalšího hledání, dokumentování, zapisování a focení. Co všechno se podařilo zaznamenat tentokrát?

Kanoe Old Shatterhanda bude děravá jako ústa staré ženy

Posledně jsem začínal u koní, tak proč s nimi nenastartovat článek i tentokrát. Zajímavá zvířata totiž nenajdeme pouze v Mrchojedech a na Neuhofu, ale i v jižní části Úžic. Zde si můžete pořídit třeba koně nazvaného Hatatitla. Ten prý pochází z daleka, prý až ze zemí za mořem, i když prodejce tomu samozřejmě nevěří a původ přisuzuje spíše Německu. Možná že mladším ročníkům toto jméno nic neřekne, starší ale nejspíš ihned uhodnou, že Hatatitla je kůň Old Statterhanda, jedné z hlavních postav příběhů o Vinnetouovi. Řeči o zemích za mořem přitom odkazují na Severní Ameriku, v níž se Vinnetou odehrává, a Německo na zemi, ze které pochází autor původních příběhů Karel May a ve které vznikly i filmové adaptace. Na Ilči, koně samotného Vinnetoua, jsem bohužel nenarazil, zato jsem ale v Úžicích narazil na Pegase. Ten je podle slov prodejce rychlej jako vítr, jako by lítal. Pegas je původně okřídlený kůň z řecké mytologie, takže o tom tvrzení rozhodně nepochybuji.

Zvěstování války a katastrof

V první části jsem se zabýval možností zakoupit koně pojmenované Klepna a Kelpie, což jsou jasné narážky na sérii Zaklínač. V Kingdom Come: Deliverance se však dají najít i další odkazy na dílo Andrzeje Sapkowského a studia CD Projekt RED. V jisté hospodě šarlatán barvitě popisuje Divoký hon, družinu přízračných jezdců, kteří brázdí nebe nad Polskem, přepadávají osamocená stavení a unášejí děti. Navíc vydávají otřesný křik a mluví jazykem, který šarlatán nezná. Přísedící mu samozřejmě nevěří, ale nejspíš prostě nezná Zaklínače. V knižní sáze i v Zaklínači 3 má koneckonců Divoký hon nemalou úlohu.

Možná je ale štěstí, že ve světě Kingdom Come jde zatím jen o těžko uvěřitelné povídačky. Kdyby se Jindřich a šlechtici museli zabývat Eredinem a jeho poddanými, problémy, které v herním příběhu řeší, by se jim nejspíš hned zdály jako zanedbatelná komplikace. Šarlatán toho však má na srdci víc. Jednou vypráví o Divokém honu, jindy cituje úryvek ze skladby Diese kalte Nacht, vypráví o řece jablečného vína nebo popisuje setkání s lidmi tmavé pleti v Benátkách. Milý chlapík, jen co je pravda.

Bez lektvarů ani ránu

Dalším odkazem na Zaklínače je jeden z perků, které si můžete odemknout v nabídce Alchymie v sekci Dovednosti. Ten nese prostý název Zaklínač a umožňuje častější a obecně větší konzumaci lektvarů. Tvůrci se samozřejmě nechali inspirovat samotnými zaklínači, kteří před bojem požívají celou řadu lektvarů, jež by byly pro obyčejné lidi smrtelné. Zabijáka nestvůr sice z Jindřicha neuděláte, hlavně protože v Kingdom Come žádné nestvůry nejsou, ale jestli si libujete ve vaření lektvarů, můžete se po odemčení perku alespoň tvářit, že má hrdina něco společného se slavným Geraltem z Rivie. A to se vyplatí.

Pašerák Göč zvaný Dešťovka?

Při cestování po mapě Kingdom Come: Deliverance můžete poměrně snadno narazit na osamocenou hospodu u lesa, která nese oficiální název Hostinec zájezdní Na Mýtince. Mnozí v této lokalitě vidí inspiraci Hospodou Na Mýtince, známou divadelní hrou Divadla Járy Cimrmana. Ačkoliv si nejsem úplně jistý, jestli tomu tak opravdu je, klidně tuto myšlenku podpořím. A to i přesto, že jsem v hostinci nenarazil na vězně Kulhánka, hraběte Zeppelina ani na Ludvíka, starého a dalo by se říct, ano, vlastně jediného dobrého přítele hostinského. Člověk nejspíš nemůže mít všechno. Odkazy na Divadlo Járy Cimrmana přitom nejsou v rámci her vytvořených v České republice úplně výjimečné. Nejvýraznějším počinem v tomto směru dodnes zůstává datadisk Resistance pro Armu: Cold War Assault (původní Operaci Flashpoint).

Příhodný dar od Galadriel

Jedním z nejzákladnějších předmětů v Kingdom Come: Deliverance je louč, obzvlášť při nočních toulkách obydlenými lokacemi. Během hraní jsem louči považoval za tak samozřejmou a prostou věc, až jsem se málem zapomněl podívat na její popis, který uvádí: „Osvětlí temná místa v temných dobách, když ostatní světla zhasla.” Příznivci Pána prstenů jistě poznají parafrázi věty, kterou pronese vznešená elfka Galadriel, když Frodovi Pytlíkovi předává lahvičku se světlem Eärendilovy hvězdy. A opravdu, stejně jako světlo hvězdy, i louč vám může osvětlit místa, v nichž byste jinak neviděli ani zaseknuté NPC na krok před vámi.

Za upozornění na tento easter egg děkuji uživateli Kolousek001.

Moudré a nadčasové krédo

Varování: Následující easter egg je součástí hlavní příběhové linie, do jisté míry se se tedy jedná o spoiler

V rámci příběhu dostanete za úkol proniknout do kláštera a zbavit se v něm jisté osoby. Když jsem s tímto questem začínal, těšil jsem se na obdobu mise Coura v první Mafii. Nakonec jsem se však dočkal neskutečně zdlouhavého a ubíjejícího úkolu, který jsem chtěl mít co nejdřív za sebou. Jsou tu však věci, které mohou váš pobyt v klášteře a svědomité dodržování řehole svatého Benedikta zpestřit. Jde třeba o vyslýchání noviců, mezi nimiž je ten, po kom pátráte. Když jednoho z nich nesprávně obviníte, Jindřich během konfliktu prohlásí, že nic není pravda, vše je dovoleno. Tímto heslem se řídí bratrstvo asasínů v sérii Assassin's Creed a potvrdilo mi, že i když je v posledních letech v módě dělat narážky hlavně na Zaklínače a Dark Souls, pro easter eggy spojené s Assassin's Creed různí vývojáři také nechodí moc daleko.

Za upozornění na tento easter egg děkuji uživateli Adamsr.

Špatný konec pohádky

S hanbou se musím přiznat, že jsem nepoznal, že strom s botami, kterým jsem se zabýval v prvním článku, odkazuje na pohádku Otesánek. Když jsem ale v lese jihozápadně od Úžic narazil na polorozpadlou chalupu, netrvalo dlouho a já poznal, že jsem právě objevil menší odkaz na pohádku o Jeníčkovi a Mařence. Na první pohled dělá stavba dojem obyčejné ruiny. Při bližším ohledání ale můžete narazit na malé klícky a hlavně na pec, v níž leží drobné lidské ostatky. A vedle té pece je dokonce lopata. Ať už se tedy stalo na tomto místě cokoliv, vypadá to, že v drsné realitě Kingdom Come nakonec ježibaba dosáhla svého a obě děti skončily v peci. A nejspíš nejen ony. Tohle vážně není pohádkový konec.

Hnízdo ve výšinách

V souvislosti se stromem s botami jsem rovněž letmo zmiňoval zvláštní hnízdo, v němž lze najít mrtvolu koně a slepice. Rozhodl jsem se tento úkaz trochu rozvést, protože jsem na něj konečně sám narazil, když jsem zkoumal skály kousek od Ledečka. Stále si nejsem úplně jistý tím, o co se má jednat, důležité však je, že vám může hnízdo s koněm jako jeden z mála easter eggů tohoto druhu něco přinést. Když totiž mrtvolu prohledáte, můžete si odnést hrst grošů, šlechtickou uzdu a ochranu hlavy koně. Trocha horolezectví, která je pro nalezení hnízda potřebná, tak může přinést své ovoce. Možná ne vám, ale vašemu (živému) koni určitě.

Povědomé gesto

Posledně jsem zmiňoval, že v hrobech rozesetých po herní mapě lze nalézt všelijaké věci a úkazy. Platí to i o hrobě u potoka na jih od Vraníku. V něm leží kostra, která provádí gesto známé jako dabbing nebo zkráceně dab. Není to tak dávno, co byl tento svým způsobem taneční pohyb poměrně populární. Někdo ho považuje za módní, někdo za trapný, záleží na tom, koho se zeptáte. Nález v hrobě však naznačuje, že dab nemusí být jen záležitostí moderní doby a že ho lidé provozovali už ve středověku. Obhájci gesta tak mají k dispozici zcela novou munici.

Těžká havárie

Tvůrci Kingdom Come: Deliverance se během vývoje hry často chlubili tím, že ve hře nefigurují žádné magické a obecně nadpřirozené jevy. Jsou tu však věci, které svědčí o opaku. Nemám na mysli všelijaké bugy, nýbrž havarovanou čarodějnici na poli jižně od Neuhofu. Jak se zdá, Harry Potter a J. K. Rowlingová nám mohou tvrdit cokoliv, ale létání na koštěti se zjevně nevyplácí a může skončit dost nešťastným a hlavně krvavým způsobem.

Jak se řekne maďarsky „Mám trochu hlad”?

V názvech a popisech úkolů jsem v minulém článku odhalil narážky na české pohádky S čerty nejsou žerty a Hrátky s čertem. Lze v nich však najít i odkazy na poněkud dospělejší snímky. Název jednoho vedlejšího questu, který vám zadá mlynář žijící na západ od Ledečka, zní Ztraceno v překladu. Nepochybně jde o inspiraci stejnojmenným americko-japonským filmem z roku 2003, kterým se proslavila režisérka Sofia Coppolová. Aniž bych prozrazoval příliš, řeknu, že vypůjčení názvu filmu má s ohledem na náplň questu rozhodně svůj důvod. Jen se v tomto případě neřeší japonština, ale poněkud odlišný jazyk.

Doslovné easter eggy

Patch 1.4 přidal s ohledem na vydání před velikonočními svátky hned celou řadu easter eggů. Doslova. V hnízdech, která jsou roztroušená po celé herní mapě, můžete najít červená, zelená nebo modrá velikonoční vajíčka. Když se podíváte do hnízda u kostela v Ratajích, možná tam najdete převelice vzácné (a cenné) zlaté vejce, a jakmile ho sníte, zažijete poněkud netradiční pohled na svět Kingdom Come. Kdyby vám tohle všechno nestačilo k řádné velikonoční atmosféře, doporučil bych podívat se na vrchol lešení, jež přiléhá k Sázavskému klášteru. Najdete zde truhlu, který ukrývá pomlázku. S ní pak můžete mlátit bandity a Kumáy nebo šlehat děvečky ve vesnicích. Jen pozor na případné následky. Ne všem se musí šlehnutí pomlázkou zamlouvat a koledu nebo Ferneta za vaše řádění nejspíš nedostanete.

Nalezených easter eggů každopádně neustále přibývá a já věřím, že ani to, co pokrývají mé dva články, nezahrnuje všechny narážky, vtípky a odkazy, které lze v Kingdom Come: Deliverance nalézt. Jako vždy můžete v komentářích upozornit na cokoliv, co jsem i napodruhé minul, ale přesto si nejspíš od easter eggů v Kingdom Come nějakou dobu odpočineme. Jinými slovy, případnou třetí část v dohledné době rozhodně nečekejte. Věřím však, že oba speciály jasně naznačují, že dílo Warhorse Studios se může postavit po bok dalších na easter eggy bohatých titulů a že v Českém království v roce 1403 je pořád po čem pátrat.


Kingdom Come: Deliverance vyšlo s českými titulky na PC, PlayStation 4 a Xbox One. Hru koupíte v obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama