Kniha: Word of Warcraft: Kronika – Svazek 3
Speciály Článek Kniha: Word of Warcraft: Kronika – Svazek 3

Kniha: Word of Warcraft: Kronika – Svazek 3

Martin Cvrček

Martin Cvrček

7

Potřetí se můžeme ponořit do historie světa Wacraftu. A potřetí to stojí za to.

Reklama

V minulosti se na trhu objevily dva knižní svazky projektu World of Wacraft: Kronika, který přehledným způsobem shrnuje celou historii fantasy světa od Blizzardu, do něhož je zasazena trilogie kultovních real-time strategií a jedno prý celkem populární MMORPG. Po dlouhou dobu bylo jasné, že se dočkáme ještě třetího svazku, který má být také svazkem posledním, a nyní je konečně k dostání i u nás v plně přeložené a lokalizované podobě. Pojďme tedy odpovědět na otázku, jestli je nová kniha stejně dobrá jako ty dvě předchozí.

Postavy a události známé i laikům

Jestli jste pročetli druhý svazek Kroniky, pak nejspíš víte, že hned nenavazoval na popis událostí z konce první knihy. Jejím zaměřením byl zrod světa Azeroth, zatímco hlavním tématem druhého svazku byly události na Draenoru, které se až postupně začaly spojovat s děním na Azerothu. Zprvu tedy došlo k podstatnému skoku zpět v čase. V případě Svazku 3 však něco takového není potřeba, a tak navazuje na to, čím vypravěči skončili posledně, a dostává se k událostem, které by se daly nazvat moderní historií Azerothu. Jinými slovy, konečně dochází na příběh spojený s Warcraftem 3 a World of Wacraft. Prostor dostává Arthas Menethil, Jaina Proudmoore, Illidan Stormrage, Thrall a celá řada známých postav, stejně jako míst a událostí, v nichž mají nějakou roli. Namátkou mohu zmínit vše spojené s Ledovým trůnem a Králem lichů a obecně období Třetí války.

Svazek 3 se tak do značné míry věnuje věcem, které mohou být dobře známé nebo alespoň povědomé i těm, kteří se ve světě Wacraftu až tak neorientují. Tato skutečnost může mít za následek ještě pohodlnější a plynulejší čtení. Ani já nejsem kdovíjaký znalec fantasy univerza Blizzardu, a tak mi kupříkladu přelouskání mnoha součástí prvního svazku dalo lehce zabrat. Tentokrát jsou ale všechny popisované události solidně uchopitelné a i díky tomu se mi Svazek 3 četl velmi dobře. Nejednou jsem se přistihl při myšlence, že si přečtu jen pár stránek, protože déle u knihy stejně nevydržím, abych vzápětí zjistil, že jsem toho naráz přečetl poněkud víc. A že chci ještě víc.

Velký podíl na tomto zaujetí má i styl, kterým je kniha napsaná, a to navzdory faktu, že Kronika je stále v první řadě učebnicí o historii světa Wacraftu. Vstřebávání informací je tudíž i nadále alfou a omegou, ale informace jsou popisovány dostatečně zábavným, občas mírně odlehčeným stylem. Je zjevné, že autoři hodlali Kroniku pojmout dostatečně vážně, ale zároveň chtěli, aby bylo vstřebávání neskutečného množství jmen, pojmů, činů a příběhů co nejpříjemnější. A tento záměr se jim rozhodně podařilo naplnit v celém rozsahu zhruba 230 stran, na nichž se kniha rozprostírá. Oceňuji také jednoduché, ale funkční začlenění činů hráčů World of Warcraft do vyprávění událostí z éry slavného MMORPG. Jen je třeba si trochu zvyknout na to, že namísto konkrétních postav je najednou hybatelem mnoha příběhů neurčité množství anonymních hrdinů Aliance a Hordy.

Když slova nestačí

O skvělý dojem ze čtení Svazku 3 se stejně jako v případě předešlých dílů stará i velmi kvalitní český překlad, na němž je vážně vidět, s jakou pečlivostí a láskou ke světu Wacraftu byla kniha překládána. Pro ty, kteří hodlají řešit například česky přeložené pojmy známé z Wacraftu 3, je tu opět dostatečně informativní předmluva, ostatní ale nemusí nic řešit a naopak si mohou užívat povedený překlad, v němž lze najít jen naprosté minimum chybek či překlepů. Bez chyb se obešly i četné doprovodné sekce knihy, ať už jde o rejstřík, vysvětlivky nebo odkazy na další čtivo, díky němuž lze leckterá témata, jimž se Svazek 3 věnuje, poznat podrobněji.

Všechno ale není jen o textu. Stejně jako v případě předešlých svazků je Svazek 3 vybaven na cestu do světa nemalým množstvím map a ilustrací od celé řady autorů. Nečekejte, že na každé druhé straně najdete nějakou vizuální pomůcku, už proto, že to jednoduše není třeba. Hlavní je, že jsou všechny ilustrace a mapy velmi povedené, často je na nich poznat styl jednotlivých autorů a vždy vám mohou snadno pomoci s představením nebo přiblížením nějaké důležité události, o níž se dočtete v textu knihy. Občas vážně není od věci dovolit očím menší přestávku a jen se kochat perfektně zpracovanými hrdiny, draky, krajinami a dalšími výjevy.

Svazek 3 je zkrátka přinejmenším stejně kvalitní jako dvě předešlé části Kroniky. Dokonce bych se nebál prohlásit, že v rámci možností je nyní vše dotaženo takřka k dokonalosti a takto zaměřená kniha by snad nešla zpracovat lépe. Jestli svět Wacraftu neznáte kdovíjak obsáhle a máte o jeho poznání zájem, na stranách třetího svazku najdete další vyčerpávající nálož informací, které vás mohou zasvětit třeba i do věcí, o nichž kdysi básnili vaši kamarádi při hraní Warcraftu 3 nebo World of Wacraft. A jestli naopak patříte mezi veterány, kteří se staví do pozoru při každém vyslovení slov Aliance nebo Horda, dostanete se vám do rukou další komplexní a výborně zpracovaný průvodce oblíbeným světem, který mimochodem není z nejmenších a nejlehčích. Být kniha jen o trochu rozměrnější, pravděpobně s ní skolíte i dospělého orka. Za doporučených 599 Kč tak dostanete pečlivě zpracované, ze sběratelského hlediska hodnotné a na pohled působivé dílo, které si svou cenu dokáže bez obav obhájit.

V tuto chvíli zbývá otázka, jestli je Svazek 3 opravdu tou poslední částí Kroniky. Faktem je, že v tuto chvíli není žádné pokračování či rozšíření oznámeno. Řekněme ale, že World of Wacraft má hodně datadisků s mnoha příběhy a nejnovější kniha se tak úplně nevěnuje všem. Hlavní část třetího svazku navíc uzavírá obligátní prohlášení „Pokračování příště...“, takže mám pocit, že dříve či později bychom se čtvrtého dílu Kroniky mohli dočkat. A to je představa, která se mi po přečtení všech tří knih zamlouvá víc než šance osobně zarazit Deathwingovi kopí až po játra.

Za poskytnutí knihy pro potřeby článku děkuji nakladatelství Crew.

Knihy Word of Warcraft: Kronika koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama