World of Warcraft: Kronika - Svazek 2 - zelená historie
Speciály Článek World of Warcraft: Kronika - Svazek 2 - zelená historie

World of Warcraft: Kronika - Svazek 2 - zelená historie

Martin Cvrček

Martin Cvrček

7

Má druhá část komplexního výkladu historie světa Warcraftu stále co nabídnout?

Reklama

V posledních letech se i do našich končin častěji dostávají v zahraničí velmi populární průvodci různými fiktivními světy. V rámci her stojí za zmínku hlavně úspěšný průvodce Zaklínač a jeho svět a taktéž kladně přijímaná třídílná kniha World of Warcraft: Kronika. Minulý rok jsem si posvítil na její první svazek a nedávno u nás vyšel svazek druhý. Má ale tenhle detailní průřez historií světa Warcraftu, který se navzdory názvu ani zdaleka neomezuje jen na populární MMORPG, stále čím zaujmout? A dokázali se autoři českého vydání vyvarovat chybám, které obsahoval první svazek?

Na opačné straně konfliktu

Zatímco Svazek 1 detailně popisoval zrod celého vesmíru Warcraftu se zaměřením na svět Azeroth, druhý díl na to jde z opačné strany a jeho hlavním tématem je postupný vznik a vývoj světa Draenor, přičemž je pochopitelně kladen značný důraz na zrození a vliv rasy orků. Svazek 2 tedy není chronologickým pokračováním, které by začalo přesně tam, kde skončila první kniha, tedy událostmi vedoucími k invazi orků na Azeroth, kterou můžete znát třeba z loňské filmové adaptace. Naopak se vrací v čase a na první svazek přímo navazuje až v polovině. Do té doby se povětšinou věnuje událostem na Draenoru, i když zde samozřejmě dochází i na popis prvků, s nimiž jste se mohli setkat už v předešlé části, protože bez nich je leckdy těžké pochopit, co se vám autoři knihy snaží říct.

Jak jsem uváděl posledně, opravdu se nepovažuji za znalce světa Warcraftu. Mám v hlavě něco, co by se dalo nazvat určitými základními znalostmi o tomto univerzu, ale ty opravdu nejsou nijak rozsáhlé. Proto byla celá řada věcí, s nimiž jsem se při čtení Svazku 2 setkal, z mého pohledu zcela nová. A ve srovnání s prvním dílem také o poznání zajímavější. Události na Dreanoru a okolnosti vzniku orkské rasy, invaze na Azeroth a všeho, co po ní následuje, jsem si zkrátka okamžitě oblíbil.

Když jsem četl Svazek 1, občas se mi stávalo, že jsem popis některých událostí shledal trochu nezáživným, a tak jsem se občas ztrácel a výjimečně jsem si musel něco přečíst víckrát, abych tomu plně porozuměl. Tentokrát nic takového nenastalo. Popisované události jsou jednak velmi poutavé a hezky vymyšlené, jednak jsou skvěle a srozumitelně popsané. Zapomeňte na neformální, vysloveně odlehčený styl psaní, se kterým se můžete setkat v jiných průvodcích, zejména ve zmíněné knize Zaklínač a jeho svět. I tak je ale druhý svazek psaný zajímavým, příjemným stylem, který se zkrátka dobře čte. Přičemž samozřejmě stále platí, že Kronika je v první řadě jakousi učebnicí, takže nepočítejte třeba s nějakým románovým pojetím. Stejně tak je třeba počítat s tím, že se vám dostává do rukou prostředek trilogie. To znamená, že pro plné pochopení textu je vhodné mít přečtený první svazek (nebo znát svět Wacraftu jako své boty), a na některé události, známé zejména z Warcraftu 3 a World of Warcraft, tu zkrátka nedojde. Na ně si budeme muset ještě počkat.

Felem nasáklé čtivo

I nadále platí, že byste Kroniku neměli vnímat jako artbook. Kniha je opět bohatá na četné ilustrace a mapy, ale ty jsou jen doplňkem, ne hlavním lákadlem. Tím nejdůležitějším jsou stále kvanta nesmírně informativního a přehledně zpracovaného textu. Což nic nemění na tom, že všechny ilustrace a mapy jsou velmi kvalitní, navíc vám mnohdy napomůžou s pochopením či představením určitých událostí. Znalcům herní předlohy či zájemcům o hlubší pochopení světa Warcraftu může i tentokrát pomoci úvodní slovo překladatelů, které se věnuje zejména odlišnému překladu některých zažitých pojmů, stejně jako přehled knih a komiksů, jejichž děj je relevantní k obsahu Svazku 2. Nechybí ani podrobné vysvětlivky srovnávající česky přeložené výrazy s anglickým originálem.

V rámci orientace napříč knihou o více než 200 stranách může být užitečný také rejstřík. Ten zmiňuji zejména z důvodu, že posledně byl takřka k ničemu, protože čísla stran, na nichž byste měli najít určité výrazy, prakticky nikdy neodpovídaly skutečnosti. Pravděpodobně proto, že rejstřík jako takový sice byl přeložen, ale čísla stran zůstala beze změn s ohledem na krapet odlišný rozsah české verze. Tento problém už se naštěstí v druhém svazku neopakuje, takže když si chcete vyhledat určitý výraz, najdete ho přesně tam, kam vás odkazují čísla stran v rejstříku, místo aby vás odkázala třeba na stránku, kde daný pojem vůbec není, nebo na stránku, kterou zabírá nesouvisející ilustrace či mapa.

České verzi nemám pořádně co vytknout ani v případě překladu. Ten je na velmi vysoké úrovni, jakékoliv chyby a překlepy jsem musel hledat lupou a jsou opravdu vzácné, což je s ohledem na rozsah knihy, značné množství textu a minimální časový rozestup mezi anglickým a českým vydáním opravdu chvályhodné. I v tomto směru tedy došlo ve srovnání s prvním svazkem ke zlepšení, překlad navíc nijak nezhoršuje čtivost a poutavost veškerého textu, právě naopak.

Čím dál lépe

Výsledný verdikt je v zásadě podobný jako minule. Druhá část Kroniky je velmi kvalitní kniha, která je díky svému zpracování vhodná jak pro nováčky, kteří mají zájem o poznání a pochopení světa Warcraftu, tak pro znalce, kterým se dostane do rukou další část výborně zpracovaného shrnutí jejich oblíbeného světa. V neposlední řadě může být Kronika vhodná i pro ty, které stále zajímá filmová adaptace. V ní se některé události poněkud liší, ale i tak druhý svazek dokáže vysvětlit pozadí určitých prvků, s nimiž se ve filmu setkáte. Ačkoliv já si díky nové knize uvědomil hlavně to, jak povrchně První střet vykresluje některé postavy a jejich minulost a pohnutky.

Jestli čekáte román nebo nějaký tradiční příběh, Kronika vám toho moc nenabídne. Jestli ale chcete rozsáhlého průvodce jedním obřím fantasy světem, jedná se o ideální investici. Ta sice není úplně nejmenší, ale když vezmu v potaz skvělé zpracování textu a doprovodných ilustrací a map, rozsah a trvanlivost celé knihy v případě, že chcete přelouskat opravdu všechno, a kvalitní překlad a celkově vysokou úroveň českého vydání, považuji doporučenou cenovku 569 Kč za zcela adekvátní. Za tuhle cenu se vám zkrátka dostane do rukou další povedená kniha, která je podle mého názoru ještě kvalitnější a zajímavější než její předchůdce. Navíc mě opět nutí k nedočkavému vyhlížení závěrečného svazku.

Za poskytnutí knihy pro potřeby článku děkuji nakladatelství Crew.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama