Life is Strange: Before the Storm – Farewell
Speciály Článek Life is Strange: Before the Storm – Farewell

Life is Strange: Before the Storm – Farewell

Martin Cvrček

Martin Cvrček

11
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Co všechno nabízí bonusová epizoda, která je součástí dražších edic hry?

Reklama

Příběh minisérie Life is Strange: Before the Storm (recenze) sice skončil s vydáním třetí epizody, vývojáři ze studia Deck Nine Games ale celé měsíce lákali ještě na dodatečné vydání bonusové epizody nazvané Farewell, v níž se vůbec naposled setká Chloe Price a Max Caulfield, protagonistka původního Life is Strange. Nyní je Farewell na světě, ale jak bylo dříve avizováno, je k dostání pouze jako součást digitální Deluxe edice nebo limitované krabicové verze Before the Storm. Nejen s ohledem na tuto skutečnost se proto pojďme podívat, jak se tohle poslední setkání povedlo.

Pirátské dobrodružství

Farewell se zaměřuje na události během jednoho jediného dne, a to v době, kdy se zrovna Max chystá na odjezd do Seattlu. Časově se tedy epizoda odehrává nějaký čas před Before the Storm a dávno před původním Life is Strange. Max a Chloe jsou logicky v centru veškerého dění, s výjimkou finální cut-scény ve Farewell žádné další postavy nevystupují, takže se vše soustředí jen a pouze na jejich poslední dětské dobrodružství a na dilema Max spojené s prozrazením skutečnosti, že brzy na čas zmizí ze života Chloe.

Zatímco v základních epizodách Before the Storm hrajete za Chloe, tentokrát se znovu ujmete role Max, která své kamarádce postupně pomůže s úklidem pokoje, aby následně obě hrdinky absolvovaly velkolepé pirátské dobrodružství. Farewell se tudíž odehrává jen a pouze v domě Chloe, přičemž jedinou skutečně novou lokací je půda, a zprvu může děj dělat dojem, že nabízí jen několik nevázaných činností. Zdání ale klame, protože řada věcí, které bonusová epizoda nabízí, má neočekávanou hloubku.

Jako obvykle se můžete po jednotlivých lokalitách svobodně procházet a interagovat s celou řadou předmětů. Některé interakce a činnosti vás posunou dále, jiné nabídnou různé zajímavosti nebo zábavné maličkosti, sem tam dojde i na odkazy na zbytek světa Life is Strange nebo na příležitost pořídit několik fotografií. Dokonce nechybí ani pár hádanek, i když jsou velmi triviální a zpravidla spíše zdržují. Leckdy ale mají interakce za následek to, že vyvstanou na povrch dalekosáhlé a nepříliš příjemné okolnosti, které jasně naznačují, že všechno není tak ideální, jak se na první pohled může zdát, a že s následujícími událostmi se v každém případě ledacos změní. Jinými slovy, to rozloučení, které Max dusí v sobě, má obrovský význam. A v kombinaci s dalšími událostmi může nakonec člověku uštědřit pořádnou emocionální facku.

Střípky závažných a dalekosáhlých okolností se však skrývají i jinde, což poznáte hlavně v případě, že budete poctivě a pečlivě na všechno klikat a zkoušet různé věci. V takovém případě se může herní doba bonusové epizody vyšplhat na zhruba hodinu a půl. Ano, Farewell není nijak rozsáhlá záležitost, ale musím říct, že ta hodina a půl je v tomto případě ideální herní doba, protože během tak krátké doby stále může dojít na mnoho zajímavých věcí a stále se můžete dobře bavit, zvlášť když patříte mezi opravdu velké příznivce Life is Strange. Čas strávený s bonusovou epizodou si navíc lze prodloužit opětovným hraním a zkoušením odlišných dialogových možností a voleb, které však tentokrát nemají prakticky žádný dopad. Zpravidla vedou jen k lehce odlišným a jinak směřovaným rozhovorům.

Něco končí, nic nezačíná

V rozhovorech rozhodně vynikne skutečnost, že se do rolí Max a Chloe vrátily jejich původní dabérky, tedy Hannah Telle a Ashly Burch. Obě postavy jsou mladší než v původním Life is Strange, což výkon obou dabérek zohledňuje, tudíž leckdy zní trochu jinak, ale jestli jste původní sérii hráli, originální hlasy nepochybně poznáte. Hlavní ale je, že je dabing epizody velmi povedený a odpovídající a jeho kvality nesnižuje ani tradiční problém v podobě občas nedotažené synchronizace pohybu úst s hlasem.

Využití původních dabérek Max a Chloe je jen jedním z mnoha důvodů domnívat se, že epizoda Farewell byla vytvořena nejen jako definitivní rozloučení se známými postavami, ale také jako obrovská služba pro všechny fanoušky. V obou ohledech bonusová epizoda funguje víc než dobře. Může se zdát, že vás čeká jen hodinová jednohubka, jejíž události jsou jako plivnutí do větru, ve skutečnosti vás ale čeká překvapivě smysluplná, hodnotná a citlivě zpracovaná tečka za dosavadním dějem série Life is Strange. Protože jak již víme, druhá série, kterou bude mít opět na starosti studio Dontnod Entertainment, se zaměří na zcela nové postavy a příběhy.

Rozhodně se dá říct, že je Farewell tím nejpádnějším digitálním důvodem pro investici do Deluxe edice, příslušného upgradu nebo limitované krabicovky. Nic proti třem oblekům pro Chloe a Mixtape módu, v němž lze poskládat vlastní seznam skladeb použitých v Before the Storm a poslouchat ho během jedné cut-scény. Tyhle bonusy však zcela blednou v porovnání s čímkoliv, co nabízí Farewell. Na druhou stranu mám stále pocit, že je nevýslovná pitomost, aby něco tak významného v kontextu příběhu série bylo k dispozici jen za příplatek. Naštěstí se ale dá říct, že se ten příplatek může vyplatit. Jestli vám někdy na postavách a příběhu základního Life is Strange a/nebo Before the Storm záleželo, Farewell byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Krabicová limitovaná edice Life is Strange: Before the Storm, jejíž součástí je i epizoda Farewell, vychází 9. března. Zakoupit ji můžete na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2018.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama