LocoRoco Remastered – kapesní klasika na velké obrazovce
LocoRoco Recenze LocoRoco Remastered – kapesní klasika na velké obrazovce

LocoRoco Remastered – kapesní klasika na velké obrazovce

Filip Němec

Filip Němec

6

Po jedenácti letech nejenže LocoRoco vypadá pořád k světu, naopak na velké obrazovce působí velmi svěžím dojmem.

Reklama

Patapon, Killzone: Liberation nebo třeba LocoRoco. To je zlatá éra kapesní konzole PlayStation Portable, jejíž odkaz už dnes bohužel upadá do zapomnění, ale svého času šlo o přenosnou konzoli, která si vedla velmi dobře. Právě roztomilá plošinovka LocoRoco byla pro kapesní hraní jako stvořená a rychle si vydobyla velkou oblibu po celém světě, což může být na první pohled zarážející, protože jde v prvé řadě o japonskou šílenost.

Kapesní klasika, co nestárne

Pokud jste se s LocoRoco zatím nesetkali, jde o v zásadě velmi jednoduchou hru, nicméně její japonské kořeny z ní dělají těžko popsatelný zážitek. Na rozdíl od jiných her totiž neovládáte přímo hlavní postavu, kterou je v tomto případě jakási želé kulička LocoRoco, ale ovládáte přímo herní svět, ve kterém se nachází. Tlačítky L1 a R1 (stejně jako v případě PSP verze) nakláníte herní svět doleva či doprava a dílem gravitace se pak i LocoRoco kutálí vybraným směrem. Při současném stisku obou tlačítek kulička vyskočí. Jak se prokousáváte každou úrovní, nacházíte květy, které kulička pojídá a přitom se zvětšuje. Často se tak stane, že už je příliš velká na protažení se užšími otvory, v takovém případě stačí zmáčknout kolečko na ovladači a LocoRoco se rozpadne na menší kuličky v závislosti na tom, kolik květů cestou pozřela. Podržením tlačítka se pak malé kuličky spojí do jedné velké a to celé v doprovodu zábavného a roztomilého audiovizuálního zážitku.

„LocoRoco je hodně založené na hudbě, která je i přes svůj jasný japonský původ skvělá a do hry se jednoznačně hodí.“

LocoRoco je v prvé řadě krásná a barevná skákačka, kterou se nemusíte bát dát do ruky i těm nejmenším. Dokončit každou úroveň není příliš složité, ovšem vysbírat všechny květy a najít všechny skryté bonusy, to už je opravdový kumšt. Úrovně nejsou nikterak rozsáhlé, ale obsahují často velmi důmyslné a vizuálně zamaskované skrýše, že se kolikrát budete divit, kam a jak jste se to dostali. Ovládání je velmi jednouché a na první pohled by mohl hrozit stereotyp, na ten ale můžete zapomenout. Jednak je každá úroveň zcela jiná, takže prostředí musíte přizpůsobovat i ovládání. V zamrzlých levelech se spíše kloužete, jinde je zase vše lepkavé a není problém se přilepit třeba ke stropu. Postupem času také narážíte na nové LocoRoco kamarády, kteří nejen že vypadají jinak, ale také jinak zpívají. Ano, LocoRoco je totiž hodně založené na hudbě, která je i přes svůj jasný japonský původ skvělá a do hry se jednoznačně hodí. Ostatně, podívejte se na naše záběry z hraní, ze kterých nejlépe pochopíte, jak je LocoRoco zábavnou a roztomilou záležitostí. Jakkoli totiž může hra působit na první pohled pitomě a dětinsky jednoduše, chcete-li z LocoRoco vyždímat maximum a na konci úrovně vidět nejlepší hodnocení, stává se ze hry téměř hardcore titul, u kterého strávíte desítky hodin.

Pestré barvy a 4K rozlišení

Remaster nabízí co do obsahu identický zážitek, takže kromě rozličných levelů, kterých je více než 40, naleznete i vedlejší aktivity. Při procházení úrovněmi nacházíte součástky, ze kterých pak můžete postavit své vlastní Loco domy, přičemž stavební materiál můžete sbírat také v několika minihrách. Trochu zamrzí, že zkrášlením neprošly příběhové filmečky, které zůstaly v původním rozlišení, a je to na nich na první pohled patrné. Filmečků je však naprosté minimum a jde tak spíše o drobnost. Naopak samotná hra se může chlubit na PS4 Pro nativním 4K rozlišením, přičemž skvělé vyhlazování a pestrá paleta barev dělá ze hry snad ještě barevnější a hezčí zážitek, než na původním PSP. Jak už jsme naznačili, ovládání zůstalo beze změny, přibyla však zajímavá možnost využít pohybového senzoru v ovladači. Zmáčknutím touchpadu aktivujete možnost naklánět prostředí prostřednictvím ovladače, což zní na papíře jako zajímavá featura, která se k celkovému vyzněni hry hodí, avšak musíte počítat s mírným zpožděním. Ovládání nakláněním ovladače se tak hodí spíše pro ohromení návštěvy, pokud chcete vysbírat celou úroveň, je třeba preciznost a rychlost klasického gamepadu.

„Za 409 Kč jde o velmi adekvátní množství zábavy.“

LocoRoco je natolik zajímavou a netradiční záležitostí, že by neměla chybět ve sbírce žádného fanouška konzolí od Sony, zejména pokud jste neměli tu čest s původní PSP verzí. Zabavíte jím nejenom sebe, ale také manželku či přítelkyni a zcela jistě i své ratolesti. Nakonec zamrzí snad jen absence nového obsahu, který u těch nejlepších remasterů nesmí chybět. Na druhou stranu za 409 Kč jde, myslím si, o velmi adekvátní množství zábavy.

LocoRoco

Verdikt

I po jedenácti letech je LocoRoco skvělou zábavou, která navíc nemá na herním poli konkurenci. Jde sice o konceptuálně jednoduchou skákačku, ale stojí za to.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

skvěle vypadající vizuál
slušná cena
nativní 4K rozlišení na PS4 Pro
že i po těch letech nemá konkurenci
filmečky v původním rozlišení
nedoladěné pohybové ovládání
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama