PaRappa the Rapper Remastered - legendární rytmy v novém kabátku
PaRappa The Rapper Remastered Recenze PaRappa the Rapper Remastered - legendární rytmy v novém kabátku

PaRappa the Rapper Remastered - legendární rytmy v novém kabátku

Štěpán Lenk

Štěpán Lenk

5

Rapová legenda 90. let se vrací. Najde si své publikum i dnes?

Reklama

Hra PaRappa the Rapper původně vyšla v roce 1996 a je považována za jednu z první her, které jsou principiálně založeny na práci s rytmem a přesným načasováním. Dnes už se jedná o poměrně běžný herní žánr, ale kdo ví, zda by bez rappera PaRappy dnes existovaly série Guitar Hero a jim podobné?

Dnes se ale píše rok 2017 a PaRappa the Rapper se po 21 letech vrací v nové, remasterované verzi. Pojďme se tedy podívat, co všechno je nového.

Moc toho není. Kromě několika alternativních verzí použitých songů a vylepšeného zvuku je jednoznačně největší změnou grafika. Ta je upravena do více moderní podoby, je samozřejmě uhlazenější a v mnohem vyšším rozlišení. Bohužel je to změna jen poloviční, jelikož příběhové animace zůstaly v původním stavu z roku 1996. Po dohrání každé úrovně v nové grafice vás tedy do obličeje praští přes 20 let stará rozpixelovaná animace posouvající příběh dál. Věřte mi, že ten skok je opravdu brutální.

„Kromě několika alternativních verzí použitých songů a vylepšeného zvuku je jednoznačně největší změnou grafika“

Za zmínku ještě stojí vizuální zpracování celé hry, respektive její svérázný, kreslený styl. Na mně bohužel působí značně nepovedeně, místy až odpudivě. Většina postav a pozadí vypadá jako by vypadly z výkresů žáků prvního stupně základní školy, což není problém remasterované verze, ale už původní hry. Rozumím tomu, že cílem bylo styl originálu zachovat a co nejvíce se mu přiblížit, stejně tak chápu technologické limity 90. let. V dnešní době ale vzhled celé hry působí značně nepřesvědčivě.

Příběh je sice poměrně jednoduchý, ale i po dvaceti letech nepůsobí zastarale, má nadhled a občas se objeví i záblesky dadaistického humoru. Pes a aspirující rapper PaRappa se snaží oslnit dívku svých snů a dělá všechno pro to, aby si v očích své platonické lásky zlepšil image. Takže se rozhodne naučit kung-fu, udělat si řidičák, upéct své milé dort a tak podobně. Každé aktivitě na jeho seznamu je zasvěcena jedna úroveň.

Úrovní je celkem šest (ano, jenom šest) a probíhají z větší části téměř totožně - po krátkém intru se spustí hudba a váš společník (cibulový kung-fu mistr, instruktorka autoškoly nebo moderátorka kuchařské TV show atd.) začne rapovat, zároveň odhalí, která tlačítka budete muset v příštích pár vteřinách mačkat, čímž vám dá určitý čas na psychickou přípravu. V horní části obrazovky běží v liště ikonka a ukazuje vám, jaká tlačítka máte kdy zmáčknout. Čím lépe a přesněji správná tlačítka stisknete, o to lépe PaRappa zarapuje své sloky. Pokud se vám nebude dařit, z PaRappových úst se dočkáte pouze zmateného mumlání. Bohužel, zmíněná lišta se také dočkala své vlastní grafické renovace a dle mého názoru to nebyl zrovna krok správným směrem. V původní verzi byly ikonky tlačítek mnohem větší a lépe viditelné, v nové verzi jsou menší a na barevných, často chaotických pozadích jsou hůře vidět. V této oblasti bychom se tedy klidně obešli bez “vylepšení”.

Podle toho, jak si v každé úrovni vedete, dostáváte hodnocení. Jsou čtyři stupně: cool, good, bad a awful. První dvě znamenají postup do dalšího kola, pokud dostanete známku ze spodní části stupnice, úroveň si zopakujete. V závislosti na vaší šikovnosti se také odvíjí délka hry. Pokud máte hbité prsty a cit pro rytmus, na konec se dostanete ani ne za půl hodinky. Pokud jste kopyto jako já, bude vám to trvat kolem hodiny a půl. Pokud se ale rozhodnete (i když nevím, proč by to někdo dělal), že každou úroveň projdete na hodnocení “cool”, myslím, že na pár hodin se délka klidně vyšplhá, protože to opravdu není nic jednoduchého.

„Pokud máte hbité prsty a cit pro rytmus, na konec se dostanete ani ne za půl hodinky. Pokud jste kopyto jako já, bude vám to trvat kolem hodiny a půl.“

Bezkonkurenčně nejlepší na celé hře jsou songy, které PaRappa pod vaším vedením rapuje. Často jsem se přistihl, že si je zpívám ještě dlouho po vypnutí hry. Jsou vtipné, svižné (až na jeden reggae song) a překvapivě dobře zarapované. A nabízí zajímavý kontrast k současnému rapu, který má mnoho lidí spojeno pouze s texty o drogách, sexu a násilí.

PaRappa the Rapper je vcelku zábavná hra se skvělými rapovými songy, která funguje spíš jako nostalgické pomrknutí na znalce původní hry. Pokud tedy patříte k PaRappovým fanouškům a chcete si na chvíli zavzpomínat na zlatá 90. léta, neváhejte. Nebudete zklamaní.

Pokud máte rádi hry s důrazem na rytmus a chcete za svých 409 korun (pro členy PS Plus za 327,20 Kč) dostat co nejvíce obsahu, podívejte se po něčem jiném. Víc než krátké rozptýlení v bizarním světě rappera PaRappy nenajdete.

PaRappa The Rapper Remastered

Verdikt

Zábavná jednohubka určená především fanouškům původní verze z 90. let. Ostatní hráči mohou očekávat humorné rapové dobrodružství v nepříliš povedené grafice, které navíc moc dlouho nevydrží.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

chytlavé rapové songy
zábavný příběh
příjemná obtížnost
krátká herní doba
nepřináší nic nového
rozporuplná grafika
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama