Malé velké zombie – deskovka
Speciály Článek Malé velké zombie – deskovka

Malé velké zombie – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Zombie apokalypsa se rozšířila také do místního obchoďáku, kde je teď totálně mrtvo.

Reklama

Sérii deskovek s poznávací značkou „malé velké“ máme opravdu rádi. V krabičce, jež se pohodlně vleze do kapsy, se skrývají plnohodnotné stolní hry, u nichž se zabavíte na dlouhé minuty. Přitom není problém rozložit je v hospodě nebo na větší rozkládací stoličce ve vlaku, ale ostudu neudělají ani při deskoherní seanci s přáteli. Z této rodiny se k nám do Čech dostává v pořadí čtvrtá lokalizovaná verze s podtitulem Zombie, kterou na náš trh přináší REXhry. Troufnete si na nákupy v zamořeném shopping parku?

Všichni proti sobě, nebo táhnout za jeden provaz?

Hladové zombie jsou poslední době v kurzu, aby taky ne, když mezi hráče dorazil remake Resident Evilu 2. Fanoušci survival žánru už ve světě stolních her mají svou figurkovou modlu – sérii Zombicide, ovšem sami musíte uznat, že obrovskou několikakilovou krabici budete tahat po kapsách dost těžko. Naštěstí se objevuje na trhu stolní hra sympatické velikosti – Malé velké zombie, která nabízí slušnou hratelnost a širokou škálu režimů. Nemusíte se totiž rubat navzájem se svými kamarády, ale můžete se spojit proti jednomu zombie vládci nebo se postavit ruku v ruce umělé inteligenci.

Pětice herních módů dokáže uspokojit všechny deskoherní chutě. Osobně mě nejvíce baví hrát kooperačně proti jednomu vládci všech bezmozků. Ne že bych si stěžoval na umělou inteligenci, ale lidská mysl dokáže překvapit velmi originálním přístup, jenž sebelepší algoritmus nenahradí. Docela hodně času jsem strávil v sólo hře a seznal, že s troškou štěstí nepředstavují zombie řízené hrou větší výzvu. Hodně zajímavá je možnost hrát proti sobě navzájem, ještě když se do toho zamíchá externí prvek hladových plouživců. Na můj vkus se už jedná o docela slušný chaos.

Variabilita podpořena scénáři

Autor Scott Almes se proslavil komplexními mechanikami v miniaturním provedení, takže obyčejný deathmatch v obchoďáku by byl na tvůrce takového formátu trošku málo. V krabičce tak najdeme nejen oboustranné karty lokací, jež se pyšní speciálními akcemi, které vám pomohou vypořádat se s nemrtvými zástupy. Skryté průchody, nastražené pasti a místa s možností léčení vás ovšem budou zajímat jen v krizových situacích. Plán je totiž poset různými ikonkami důležitými pro plnění úkolů spojených s úspěšným pokořením hry.

Variabilita misí je obstojná, nutí vás cíleně pobíhat po obchodech a sbírat žádané suroviny. Osobně jsem si nejvíce oblíbil lov zombíků kvůli výzkumu či hledání léku proti nákaze. Nepřijde mi, že by se scénáře opakovaly a nalosovaná trojice na začátku partie vám dokáže v nepříznivé konstelaci pořádně zatopit. Plnění misí s nekonečnými zástupy mrtvoláků za zády se zkrátka postará o výzvu, kvůli níž se vyplatí pravidelný návrat k Malým velkým zombiím.

Jednotlivé mise a průběh hry jsou totiž dost ovlivněny volbou hrdiny, s nímž se mezi regály zboží s nemrtvými nakupujícími pustíte. Každá postava se může pyšnit unikátní vlastností, díky které je přeživší platným členem týmu. Velmi pěkně ilustrované karty ovšem disponují také druhou, temnou stránkou. V případě, že se počitadlo pro zranění střetne s vaší zásobou munice a nejste schopni se návalu bezmozků bránit, jste nakaženi a přidáte se k nemrtvé bandě, kterou obohatíte o své dovednosti. Zajímavě navržený mechanismus dost omezuje přístup obětovat některou postavu ve stavu nouze. Zachránit zkrátka budete chtít všechny.

Brokovnice řeší každý problém

S prázdnýma rukama se ovšem proti zetlelým zákazníkům bojuje dost složitě. Naštěstí napěchované police obchoďáku jen čekají na své využití, takže se v probíhající apokalypse nemusíte cítit provinile, když si některé zboží „vypůjčíte“ ke své obraně. Podobně jako v předchozím Almesově projektu Malá velká dobrodružství v krabičce najdete miniatury zbraní, jež lze figurkám připnout. Nebudu vám lhát, také v zombie světě to vypadá neskutečně roztomile a zároveň máte hned přehled, jaké bonusové vlastnosti můžete aktuálně využívat.

Postěžovat si můžu maximálně na velikost komponent, ale s ohledem na rozměry a skladnost krabice je pochopitelné, že dílky nemohou disponovat standardními rozměry. Jestli si budete chtít Malé velké zombie zahrát a máte velké ruce jako já, musíte se obrnit trpělivostí, když budete s figurkami manipulovat. Nemyslím si ovšem, že by to měla být překážka odrazující od zahrání této tlejícím masem zavánějící deskovky do kapsy, která je díky společnosti REXhry opět lokalizovaná do češtiny. Za cenu okolo čtyř stovek se jedná o velmi povedenou záležitost, jež by vás neměla jen tak minout.

Líbí se nám:

  • kompaktnost a přenosnost
  • komplexní hratelnost
  • pětice módů
  • variabilita díky úkolům a postavám
  • svižný průběh partie pro různý počet hráčů
  • cena

Vadí nám:

  • s malými dílky se občas složitě manipuluje
  • karty obchodu mají tendenci klouzat po hladkém povrchu

Deskovku koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama