Mars: Teraformace – rozšíření deskovky
Speciály Článek Mars: Teraformace – rozšíření deskovky

Mars: Teraformace – rozšíření deskovky

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Základní verze Marsu nás nadchla, proto jsme se podívali na skrytý potenciál jeho rozšíření.

Reklama

Když se nám poprvé dostala do rukou krabice s Mars: Teraformace, zahltil nás obsah krabice a mysleli jsme si, že do podstaty této deskovky nepronikneme, nebo až za dlouhou dobu. Opak se stal pravdou a dílo Jacoba Fryxeliuse se od té doby těší naší velké přízni. Proto jsme se rozhodli podrobně podívat na tři rozšíření, která celý zážitek obohatí, popřípadě dost změní. Jestli vás zaujala naše původního díla, čtěte směle dál. Pokud o Marsu zatím moc nevíte, odkážeme vás právě na náš dřívější text a pak se vraťte, abyste prozkoumali potenciál dodatečného obsahu.

Odvrácená strana Marsu

Začněme pěkně zlehka. První rozšíření s názvem Hellas a Elysium sice ve své podstatě znamená pouze novou hrací desku, ale obohatí váš zážitek vrchovatou měrou. Mapa Hellas vás zavede na jižní pól do oblasti velkého moře, jež dalo tomuto místu název. Je protkáno energetickými příležitostmi, takže fanoušci výroby tepla se můžou těšit na žně. Povrch je hojně poset surovinami, což dost pozmění taktiku při tvorbě měst a výsadbě okolní zeleně.

Prostor v okolí nejvyšší hory naší sluneční soustavy, Olympus Mons, nese název Elysium. Tato strana desky je vhodnější spíše pro zkušenější hráče, protože neposkytuje takové množství bonusových surovin za umístění destiček terénu. Vodní plochy jsou uklizeny na jednu část mapy, takže se budovatelé mohou bít o poslední volné místečko v sousedství, protože je nebudou rozdělovat místa s životodárnou tekutinou. Oba plány zároveň poskytují nové čestné tituly a soutěže reflektující charakter prostorů. Za cenu okolo tří stovek velmi kvalitní rozšíření pro fanoušky hry.

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše

Druhé rozšíření s názvem Venuše už má i svou krabičku. V jejím nitru najdete novou desku, jež přidá do vaší partie nový faktor, který ovšem není nutný k ukončení hry – tzv. stav Venuše. Pomocí karet budete pracovat na obyvatelnosti další planety naší sluneční soustavy. Vzhledem k tomu, že tak lze činit jen pomocí příslušných karet, může se stát, že se celá partie protáhne o drahný čas, což řeší systém Světové vlády vměšující se do teraformační činnosti.

Rozvoj Venuše víceméně funguje na principu náhody, jestli se vám „venuší“ karty dostanou do ruky a budete je chtít zahrát. Může dojít k situaci, kdy se o naši sousední planetu vůbec nebudete starat a zaměříte se čistě na Mars. Přijdete tak ovšem o zajímavé stavební možnosti, jež nabízí 49 nových karet věnujících se právě problematice obyvatelnosti Venuše. Záleží tak na hráčích u stolu, zda se se jejich pozornost rozptýlí do více směrů.

Nové karty dávají příležitost i hráčům s vlažným startem, protože se vhodnou kombinací karet mohou vrátit zpět do boje o povrch Rudé planety a její sestry. Zároveň se podpořila konkurence v boji o primát, protože v rozšíření najdeme pětici nových společností, které nabízí zajímavé herní přístupy. Cena okolo 450 korun je adekvátní k obsahu krabice. Její koupě může být vhodnou možností, jak si rozšířit svůj zážitek.

Nejisté začátky

Nejčastější výtky u stolu směřují k samotnému začátku hry, protože při špatně nalosovaných kartách mohou soupeři dost poodskočit a vy se je půlku herní seance snažíte dohnat. To řeší poslední dnes představené rozšíření Marsu: Teraformace. Balíček karet Předehra obsahuje mimo nových firem a několika projektů karty, jež nakopnou vaši společnost raketovým tempem, abyste se mohli věnovat výstavbě na Rudé planetě od první chvíle. Při volbě společnosti tak budete brát v potaz, jaké počáteční výhody ze čtyř náhodně vybraných můžete využít a dvě z nich zahrajete.

Rozhodně nejde o malicherné kosmetické úpravy. Matadoři téhle deskovky asi tuší, jak moc jim do začátků pomůže posílení elektřiny či produkce. A co teprve bonusové karty navíc nebo stavba jednoho města hned v prvním kole. Každý hráč vyrukuje se svými plány a poté začne mnohem dynamičtější boj o každé políčko, protože jednotliví soupeři mají různé výchozí startovní pozice, jež hodlají využívat.

Za mě se jedná o rozšíření s největším potenciálem, takže pokud bych měl dnes doporučit pouze jedno, bude to právě Předehra, která za necelé tři stovky nabízí podstatnou proměnu startu partie k lepšímu. Fanouškům se ovšem vyplatí postupně dokoupit všechny dodatečné obsahy, jež se v posledních dnech znovu rozrostly o krabičku Kolonie.

Líbí se nám:

  • všechna rozšíření nabízejí podstatné změny průběhu partie, ve valné většině k lepšímu
  • přívětivý poměr cena/výkon
  • český překlad

Vadí nám:

  • pro začátečníky není vhodné zařazovat jednotlivé moduly, aby nebyli zahlceni obsahem

Deskovku a rozšíření koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama