Marvel’s Spider-Man – Město, které nikdy nespí: Operace Silver
Článek Marvel’s Spider-Man – Město, které nikdy nespí: Operace Silver

Marvel’s Spider-Man – Město, které nikdy nespí: Operace Silver

Jan Kalný

Jan Kalný

1
Platformy PlayStation PlayStation 4

Nejlepší věci že přicházejí ve třech? Město, které nikdy nespí je důkazem, že „do třetice všeho dobrého” dává mnohem větší smysl.

Reklama

S blížícími se Vánoci, svátky a koncem roku přichází také poslední DLC pro Spider-Mana od Insomniac Games. Původní hra měla spoustu kvalit, kterých ovšem předchozí dva dodatečné balíčky vůbec nedosahovaly. Loupež ani Válka gangů v rámci iniciativy Město, které nikdy nespí zkrátka vůbec ničím nepřekvapily, a to ani příběhem, jehož rozdělení na tři části mu nejspíše jen a pouze ublížilo.

První přídavek se zabýval Black Cat a nabídl sice pěkný, ale nijak zvlášť pamětihodný pohled na její vztah se Spider-Manem. Všechno to tak nějak skončilo dříve, než jste vůbec měli možnost se s Black Cat pořádně seznámit. Druhý přídavek zase měl za cíl do New Yorku vsunout trochu té typické gangsterky, ale selhal v pokusu o vytvoření byť jen krapet zajímavého záporáka, který, podobně jako Black Cat před ním, prostě přišel a odešel bez nějakého povyku. Nevěřícně znějící „oukej…” je asi to nejlepší, na co se člověk po dohrání obou DLC zmohl. Zkrátka slibovaly hodně a přinesly celkem málo.

Mému pocitu vůči novým postavám nejspíš vůbec nepomohl přístup, který při jejich vytváření v Insomniac Games měli. Přiznám se, že obecně méně známé postavy Marvelu a Spider-Mana nejsou něco, s čím jsem dobře obeznámený. Nějaké základy samozřejmě znám, stejně jako každý jiný, avšak spousta mých vědomostí pochází hlavně z filmů a podobných věcí. Takže o tom, kdo je například Hammerhead, jsem před hraním druhého DLC neměl v zásadě žádné ponětí. Kromě toho, že se hra moc nezabývala jeho pořádným představením, tak ani nedala dostatek příležitostí a času na to, abych si na něj nějaký názor utvořil. Jak už jsem zmínil, Hammerhead i Black Cat zkrátka přišli a odešli, než jste stačili říct „Spider-Man: hrozba, nebo postrach?”.

Hammerhead ani Black Cat zkrátka nejsou Peter Parker, Miles Morales nebo tetička May, kteří jsou tak známí, že nějaké větší představení nepotřebují. A proč že o tom vlastně mluvím? Protože třetí DLC už tu samou chybu naštěstí nedělá.

  • Datum vydání: 21. prosince 2018
  • Cena: 219 Kč (případně jako součást Season Passu za 549 Kč)

Občanská válka v New Yorku i mimo něj

Alfou a omegou závěru tohoto třídílného příběhu hraje totiž z původní kampaně známá Silver Sable, která vystupuje po boku (teď už mně o něco známějšího) Hammerheada a finalizuje události předchozích dvou DLC. Díky tomu Operace Silver už v prvních momentech boduje - nesnaží se představit nové postavy nebo záporáky, ale čerpá z toho, co už jsme měli možnost vidět a hrát dlouhé hodiny předtím. V důsledku toho mají veškeré momenty mnohem větší váhu a prostě tak nějak dávají větší smysl. Nejvíce tomu pomáhá i fakt, že je celé DLC téměř dvakrát tak delší než obě předchozí, takže máte o něco více času různé události vstřebat.

A že těch událostí není málo. Kromě finále „hlavního” příběhu máte k dispozici i dva vedlejší. Jeden se zaměřuje na extrémně důležitý vývoj charakteru kapitánky policie Yuri Watanabe, zatímco druhý se nepřímo točí kolem samotné Silver Sable a co ji žene kupředu. Ačkoli po stránce hratelnosti nenabízí ani jeden z vedlejších úkolů nic nového. Ten první je vlastně jenom chození z místa na místo, zatímco ten druhý je především o bojích v několika lokacích. Ale právě zajímavý příběh - příběh o postavách, které už známe - je na tom to nejlepší.

A tak končí naše cesta

Jak už je ale očekávatelné, po stránce hratelnosti nejsou stejné jenom vedlejší úkoly, ale vlastně i zbytek DLC. Hlavní mise vás tentokrát vezmou do pár zajímavých míst, ale v zásadě je všechno při starém. Tři nové obleky (jejichž kvalita je jako vždy subjektivní, ačkoli mi přijdou jako jedny z těch lepších) nenabízí žádné nové schopnosti a vedlejší aktivity taky nejsou ničím nové. Stále můžete narazit na ty samé náhodné zločiny a stále si můžete rvát vlasy u té na přesdržku otravné Screwball a jejích stereotypních výzev.

Příběh je tak vlastně to jediné, co tu stojí za řeč. Ten ve finále, i když byly první dvě části přinejlepším „ok”, dělá nakonec hodně. Nejen, že představuje několik nových postav (i když ne úplně nejlépe) a také rozvíjí spoustu těch starých, ale především je nějakým směrem posunuje. Pokud se tak počítáte mezi fanoušky universa, které v Insomniac Games vytvořili, a chcete jeho nadcházející vývoj sledovat, je Město, které nikdy nespí velmi důležitým, ne-li naprosto nezbytným milníkem. Taková Yuri Watanabe nebo Miles Morales zkrátka začali a skončili úplně novou kapitolu jejich života, a pokud se někdy dočkáme druhého dílu, měli byste právě v příběhu bez těchto DLC zásadní mezery.

Marvel’s Spider-Man – Město, které nikdy nespí: Operace Silver
Tři nové obleky. Zleva doprava – Brnění Aarona Aikmana, který získáte za dokončení první mise, Oblek Kyborg Spider-Man, který získáte za dohrání DLC a Oblek Paralelní světy (inspirovaný oblekem Petera Parkera z filmu Spider-Man: Into the Spider-Verse), který dostanete za dohrání DLC na 100 %.

Město konečně usnulo

Jak na tom tedy je Město, které nikdy nespí jako naprostý celek? Nijak úžasně, ale docela obstojně. Po příběhové stránce jde nakonec o pěkný lehký nadprůměr, který dolů sráží hlavně jeho dvě nemastné neslané třetiny (především tedy druhá epizoda). Vydání na epizody tomu zkrátka a jednoduše vůbec neprospělo, a nebýt těch několika důležitých momentů, šlo by vlastně jenom o takový výstřel do tmy. Po stránce hratelnosti je to pak taková ohraná písnička, která sice baví, protože Spider-Man se prostě hraje skvěle, ale absence novinek silně zamrzí. Jinými slovy to znamená, že pokud se rozhodnete na příběh všech tří DLC podívat na YouTube, vlastně toho moc neztratíte.

A jak si vede třetí epizoda, Operace Silver, sama o sobě? Myslím, že stačí bohatě říct, že bez ní by celé Město, které nikdy nespí stálo za přinejlepším lehce zkažený pendrek.

Hodnocení Operace Silver: 8/10

Hodnocení Města, které nikdy nespí jako celku: 6/10

Další dostupná DLC:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama