Mölkky – venkovní „deskovka“
Speciály Článek Mölkky – venkovní „deskovka“

Mölkky – venkovní „deskovka“

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Vykoukněte ven ze svých herních brlohů a užijte si nenáročnou zábavu s přáteli.

Reklama

Nemáte-li opravdu kvalitní klimatizaci, tak jste možná zaregistrovali, že léto je v plném proudu. Není od věci občas vystrčit hlavu ze svého herního brlohu a načerpat trochu slunečního svitu. Abyste nemuseli jen bezmyšlenkovitě „zevlit“ na zahradě, přinesla společnost Albi na český trh finskou outdoorovou hru Mölkky, kterou si užijete bez ohledu na svou fyzickou zdatnost. Stačí jen banda kamarádů, trocha soutěživosti a cit při házení dřevěným kolíkem. Necháte se zlákat?

Finské dřevo

Finsko je králem vývozu dřeva na světových trzích, tak z jakého jiného materiálu by měla být hra pocházející originálně ze země jezer, že? Po koupi hry Mölkky vám bude doma ležet sympatická bedýnka z borovicového dřeva, v níž bude úhledně seřazeno tucet březových kolíků a jeden špalíček na jejich shazování. Už při prvním rozbalení na vás dýchne vůně lesa táhnoucí ven do přírody i ty největší domácí pecivály. Kouzlo Mölkky tkví v tom, že se dá hrát v podstatě všude. Stačí kousek zahrady či parku a můžete se pustit do bojů. Nám se osvědčilo také ozvláštnění hry rozestavěním do mírného kopečku.

Finské Mölkky vycházejí z původní severské kolíkové hry kyykkä z oblasti Karelie. Podobají se také ruským gorodkám, u nichž jde o sestřelování různorodých obrazců. Bohaté kořeny zábav příbuzných s Mölkky dokazují zábavný koncept srážení vytyčených cílů. Vždyť kuželky, jejich ruskou variantu či bowling si s chutí zahrajeme při každé příležitosti. Výhodou dnes recenzované varianty je jejich přenosnost a pohodlné užívání kýmkoliv. Opravdu nezáleží na věku, fyzické zdatnosti či pohlaví. K trošce umu zapojíte mírné taktizování a znepříjemňování situace oponentům a můžete se stát Mölkky masterem.

Kolík směřuje k cíli

Uživatelsky velmi příjemná se jeví také pravidla. Dvanáctku kolíku je třeba na začátku připravit podle jasně daného schématu a pak se již špalík vrhá spodním obloukem na cíl. Je jen na vás, zda se rozhodnete pro jeho úchop na kraji či uprostřed v těžišti. Úkolem je totiž položit na zem buď co nejvíce kolíků, nebo jen jeden z nich. Pokud složíte větší počet terčů, získáte skóre rovné jejich počtu. Mnohem zajímavější a taktičtější varianta ovšem spočívá v přesném sestřelení pouze jednoho kolíku, za nějž obdržíte hodnotu vypálenou na jeho horní zkosené ploše. Od rozstřelu tak své cíle budete plánovat, a ty se vám budou vzdalovat, protože na ně budou mířit také ostatní hráči.

Shozená mölkka se totiž postaví na základnu tam, kde doletí. Jakmile se vám kýžená dvanáctka vzdálí na dobrých šest, sedm metrů, raději budete navyšovat své body jinými hodnotami. Cílem ovšem není nahrát co největší skóre, ale jako první dosáhnout rovné padesátky bodů. V případě, že danou metu přehodíte, padáte zpátky na 25 bodů a doufáte, že půlstovka nepadne dříve, než se o ni budete opět moci snažit. Mölkky jsou v tomto ohledu velmi napínavou hrou, v níž není vítězství nikdy jisté a i z chvostu se dá zaútočit na příčky vítězů. Velmi příjemný je také taktický aspekt kolíkované vedoucí k cíli stejně dobře jako štěstí při shazování.

Až na mistrovství světa?

Jestli už ve svém okolí nemáte soupeře, kteří by vás dostatečně potrápili, můžete se vydat na některý z turnajů pořádaných Českým svazem Mölkky a srovnat se s těmi nejlepšími. Dokonce se u nás pravidelně pořádá mistrovství republiky ve Zruči nad Sázavou. Nejambicióznější jedinci si mohou dokonce udělat výlet do finského Lahti, v němž se od roku 2004 pořádá světový šampionát. Než se dopracujete mezinárodní úrovně, omlátíte ještě mnoho kolíčků. Březové dřevo je sice tvrdé, ale postupem času je obijete (především, pokud narazí na nějaký betonový či podobně agresivní povrch v okolí vašeho hřiště) a zašpiníte trávou. Ale to vůbec nevadí, alespoň půjde vidět, že své Mölkky pořádně prověřujete.

Svou vlastní bedýnku pořídíte od sedmi stovek, což je vzhledem k obrovskému množství zábavy adekvátní cenovka. A hlavně pocit, kdy poprvé sestřelíte jednu mölkku v zákrytu jiné, je k nezaplacení. Věřte, že se u finské kolíkované zabaví celá rodina a neskončíte u jednoho zápasu. A dost už čtení, běžte ven a trénovat! Třeba se sejdeme na turnaji.

Líbí se nám:

  • nenáročná zábava pro každého
  • snadná pravidla
  • není třeba fyzická zdatnost
  • dá se hrát kdekoliv
  • nádherná vůně dřeva
  • skladné
  • zvedne vaše ctěná pozadí ze židlí ;)

Vadí nám:

  • citlivějším jedincům může vadit, že se jim mölkky otlučou a zašpiní od trávy :D
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama