Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 27. listopadu až 3. prosince
Speciály Článek Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 27. listopadu až 3. prosince

Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne - 27. listopadu až 3. prosince

Martin Cvrček

Martin Cvrček

1

Nová expanze Civilization VI, odklad bety DayZ, The Elder Scrolls Online dočasně zdarma, EA a lineární hry a mikrotransakce, Deus Ex bude pokračovat, remaster Battlezone: Combat Commander, prosincové hry s PS Plus a další.

Reklama

Vážení čtenáři, v průběhu prosince se Nejzajímavější a nejdůležitější události týdne odmlčí. Ke konci roku se herní svět ukládá k zimnímu spánku, zajímavých novinek je obvykle méně a v následujících týdnech bude více zdrojů vynaloženo na ostatní články. Děkujeme za pochopení.

Expanze Rise and Fall obohatí Civilization VI o osm nových frakcí

Fanoušci strategie Civilization VI by si měli do kalendářů udělat vykřičník u 8. února příštího roku. V tento den vyjde expanze Rise and Fall, která obohatí hru o osm nových frakcí a přinese další vylepšení. Tím hlavním bude mechanika Great Ages, která nabídne nové výzvy a bonusy. Každé město bude mít navíc individuální loajalitu vůči vašemu vedení, což bude mít dopad na zdroje, které z tohoto města budete získávat. Do měst budete také moci jmenovat guvernéry, kteří nabídnou jedinečné specializace pro zvýšení loajality. Krom toho dojde na zlepšení systému aliancí, jenž hráčům umožní vytvářet různé typy spojenectví. Rise and Fall dále zahrne devět nových vůdců, množství dalších jednotek, budov, zázraků, okresů a další obsah, včetně vylepšení již stávajících systémů. Špatně nezní ani nová funkce Timeline, v níž si prohlédnete různé úspěchy vaší civilizace.

Beta DayZ nestíhá konec roku

Komunita survivalu DayZ už celé měsíce nedočkavě vyhlíží verzi 0.63, díky které by hra konečně vstoupila do fáze bety. Tak nějak se počítalo s tím, že dorazí ještě do konce letošního roku, ale tak to nakonec nebude. Vývojáři z Bohemia Interactive v oficiálně oznámili, že letos se DayZ nedočká žádné další významné aktualizace, takže 0.63 v roce 2017 nevyjde ani ve stabilní, ani v experimentální verzi. Betu tak uvidíme v roce 2018, v němž dojde rovněž na všechny další aktualizace, které vyplní prostor mezi verzemi 0.63 a 1.0, po níž bude z DayZ konečně hotový produkt. Na období po vydání finálního DayZ si budou muset počkat i některé dříve oznámené prvky, celkově však platí, že cokoliv, co bylo dříve oznámeno nebo co najdete v aktuálně dostupné verzi 0.62, do DayZ dříve či později zamíří, ať už jako součást bety a jejího rozšiřování nebo jako bezplatný přídavek. V plánu je dlouhodobá podpora DayZ, takže s verzí 1.0 určitě vývoj neskončí. V roce 2018 navíc dojde i na vydání DayZ pro Xbox One.

Recenze Black Mirror - kvalitní adventura, kterou by si neměl nechat ujít žádný fanoušek Posla Smrti

Do 6. prosince můžete zdarma hrát The Elder Scrolls Online

MMORPG The Elder Scrolls Online od studia Zenimax Online se očividně daří, jak dokazuje středeční oznámení, v němž se tvůrci chlubí, že si hru ze světa The Elder Scrolls zahrálo již 10 milionů hráčů. Jedná se o významný milník, který samozřejmě zasluhuje oslavu. A tak vývojáři přichystali speciální akci, díky níž můžete až do 6. prosince zdarma hrát kompletní obsah základní hry. Bezplatná zkouška je k dispozici ve verzi pro PC, Mac, PS4 i Xbox One, na němž skončí 5. prosince. Na PS4 musíte mít předplatné služby PS Plus a obecně se připravte na nutnost stahovat zhruba 80GB dat. Samozřejmě platí, že když si následně hru pořídíte, vámi dosažený postup vám zůstane, stejně tak můžete pokračovat tam, kde jste skončili, pokud jste se zúčastnili předešlých bezplatných zkoušek. Tvůrci navíc dají každému novému hráči do začátku 500 korun (herní měna), které lze utratit za různé věci.

Hráčům se nelíbí lineární hry, vysvětluje EA zavření Visceral Games

Blake Jorgensen, finanční ředitel společnosti Electronic Arts, se v týdnu postaral o další důvody, proč by EA měl herní svět kritizovat. V první řadě prohlásil, že hráči již tolik nemají zájem o lineární singleplayerové hry. To má být také jedním z důvodů, proč došlo k přepracování akční adventury Star Wars, na níž pracovalo nedávno zavřené studio Visceral Games. Jorgensen naštval i příznivce Star Wars: Battlefrontu 2, když oznámil, že mikrotransakce nikam nepůjdou, jen se musí změnit. A že pravděpodobně nebudou příliš záviset na kosmetických skinech postav, protože by mohly být v rozporu s kánonem Star Wars. Bližší detaily o obou neskutečně duchaplných (čtěte absurdních a nesmyslných) projevech Jorgensena se dočtete v příslušných novinkách, v nichž najdete také naše odůvodnění toho, proč nevěřícně kroutit hlavou.

Recenze Seven: Days Long Gone - akční RPG od bývalých tvůrců Zaklínače

V bonusové epizodě Life is Strange: Before the Storm uslyšíme původní dabérky

Již nějakou dobu víme, že exkluzivní součástí Deluxe edice Life is Strange: Before the Storm je bonusová epizoda Farewell, v níž se naposled setkáme s Max Caulfield, protagonistkou původního Life is Strange. Dobrá zpráva je, že v ní uslyšíme původní dabérky. Hannah Telle se tak opět zhostí role Max a Ashly Burch nadabuje Chloe Price, tedy stejně jako v případě originálního Life is Strange. V základních epizodách Before the Storm Chloe promlouvá hlasem Rhianny DeVries, protože Burch se účastnila stávky dabérů. Zároveň se ale podílela jako konzultantka na scénáři celé série. DeVries tudíž s dabingem Cloe končí, nadále ale bude pomáhat s motion capture ve Farewell. Na další podrobnosti si však budeme muset počkat, protože tým z Deck Nine Games se momentálně soustředí na dokončení třetí a poslední standardní epizody Before the Storm.

Britská komise rozhodla o loot boxech. Nepovažuje je za gambling

Star Wars: Battlefront 2 se svým zpracováním loot boxů vyvolal velkou vlnu kritiky, které si všimli i politici a komise po celém světě. Díky tomu se začalo více mluvit o tom, zda jsou loot boxy gambling. Na problematiku se podívala i komise pro hazardní hry ve Velké Británii a rozhodla, že loot boxy nejsou gamblingem. Zároveň ale komise navrhuje vydavatelům a vývojářům přidání řádné ochrany, aby se k loot boxům nedostaly děti. Pravděpodobně ve formě rodičovské kontroly nebo věkové hranice. „Klíčovým faktorem při posuzování byla skutečnost, zda in-game předměty získané prostřednictvím náhody lze považovat za peníze nebo něco podobné penězům. Z praktického hlediska to znamená, že pokud jsou in-game předměty získané prostřednictvím loot boxů omezeny pro použití ve hře a nemohou být vyplaceny, je nepravděpodobné, že by se na ně vztahovala licence o hazardu. V těchto případech nám naše zákonné pravomoci neumožnily zasáhnout,“ píše se v odůvodnění komise.

Recenze LEGO Marvel Super Heroes 2 - další z řady zábavných LEGO her

Čtyři odlišné zážitky slibuje 4X strategie ze světa Warhammeru 40,000

Z temného a nebezpečného světa Warhammeru 40,000 se k nám blíží další hra. Společnosti Slitherine a Games Workshop oznámily 4X strategii Warhammer 40,000: Gladius - Relics of War, která láká na hluboký děj, vývoj technologií, výstavbu infrastruktury a zkoumání neznámého světa. Relics of War se má pochlubit čtyřmi zcela odlišnými zážitky ve válce z pohledu ras Space Marines, Astra Militarum, Orks a Necrons. Každá frakce má odlišné charakteristiky, včetně interakce se spojenci a nepřáteli. Díky tomu má mít hra prakticky nekonečnou znovuhratelnost v singleplayeru i multiplayeru. Hra jednoho hráče přinese příběhový mód s prozkoumáváním a objevováním celých světů s postupným odhalováním tajemství a historie, zatímco v multiplayeru půjdete po vlastní cestě k vítězství. Datum vydání zatím oznámeno nebylo.

Série Deus Ex není uložena k ledu, již se spřádají plány na pokračování

Po velmi vlažných prodejích Deus Ex: Mankind Divided se začalo hovořit o tom, že společnost Square Enix uložila celou sérii k ledu, a to na neurčito. Tak to ale není, jak tvrdí Yosuke Matsuda, generální ředitel Square Enix. Prohlásil, že nikdo ze společnosti nikdy neřekl nic o tom, že série Deus Ex nebude pokračovat, nicméně ve studiu Eidos Montreal, kde vznikly díly Human Revolution a Mankind Divided, mají momentálně plné ruce práce s jinými projekty. Dobrá zpráva však je, že už probíhají přípravy na vývoj dalšího dílu Deus Ex. Pro Square Enix je prý série velmi důležitá, už proto, že jde do určité míry o střílečku z pohledu první osoby, což je žánr, který v portfoliu tak velké společnosti potřebuje jisté zastoupení. „Interně již řešíme a zkoumáme, co chceme s dalším dílem udělat,“ dodává Matsuda.

Recenze Hidden Agenda - detektivní párty hra s českým dabingem

Remaster dostane i druhý díl Battlezone

V minulém roce se k životu probudila značka Battlezone. Studio Rebellion Software připravilo remaster prvního dílu z roku 1998, který si na Steamu od hráčů vysloužil velmi kladné recenze. Není tak divu, že firma oznámila přípravu remasteru druhého dílu. Remaster Battlezone: Combat Commander vyjde v roce 2018 na PC a pochlubí se vylepšeným vizuálem a podporou modifikací. Krom toho bude mít cross-play online multiplayer napříč Steamem a GOGem až pro 14 hráčů a achievementy. I Battlezone: Combat Commander je přitom střílečkou z pohledu první osoby, ve které se míchají prvky z budovatelských strategií. Hráči mohou pilotovat futuristické bojové stroje, stavět lodě a budovat neporazitelnou armádu.

Epic se chce soudit se 14letým klukem za podvádění ve Fortnite

Minulý měsíc vývojáři populární survival akce Fortnite zabanovali tisíce cheaterů a dva z nich hnali k soudu. Ukázalo se, že jedním ze dvou „pachatelů“ je 14letý klučina, jehož matka tvrdí, že její syn je jen obětním beránkem. Firma podle ní nemá žádné důvody, aby se soudila s nezletilou osobou. Epic jde do boje s tím, že puberťák porušil autorská práva. Modifikoval Fortnite, podváděl a vše živě streamoval na YouTube. Jeho matka se brání tím, že hru neupravil, pouze si na internetu zakoupil cheaty a ty následně ve hře využil. To samozřejmě není správné, ale jak jeho matka správně namítá, v podmínkách Fortnite je uveden rodičovský souhlas jako požadavek pro nezletilé hráče, ten ale nedala. Navíc nechápe, proč Epic Games žádá zaplatit ušlé zisky, když Fortnite: Battle Royale je free-to-play. A už vůbec ji nejde na rozum, proč se společnost zaměřila na 14letého chlapce, místo toho by měla stíhat stránky, kde se cheaty prodávají. V dopise matka ještě poukazuje na skutečnost, že na YouTube je podobných videí celá řada. A závěrem žádá soud, aby žalobu zamítl.

Recenze Oriental Empires - mírně nadprůměrná stragie, která v mnoha ohledech zaostává za konkurencí

Tvůrci Grow Home připravili další experimentální hru

Společnost Ubisoft oznámila a zároveň na počítače vydala experimentální hudební dobrodružství Ode od studia Ubisoft Reflections. Hlavním cílem ve hře je šířit radost. Hrát budete za malé stvoření jménem Joy, se kterým postupně prozkoumáte čtyři barevné světy. Ode nechává vše na vás a otevřené prostředí reaguje na vaše činy. Ty souvisí se sbíráním padlých hvězd, které můžete využít, případně s nimi změnit podobu onoho stvoření. Při tom budete řešit hudební hádanky. Tvůrčí celek Ubisoft Reflections má tak za sebou další nevšední pokus, po Grow Home, Grow Up a Atomega. Pokud vás Ode zaujalo, tak se od úterka prodává na Uplay za 4,99 euro (cca 130 korun).

Ochrana v Assassin's Creed: Origins už měsíc odolává prolomení

V posledních měsících si společnosti posteskly, když byly jejich produkty s protipirátskou ochranou Denuvo prolomeny během pár dnů nebo dokonce pouhých 24 hodin od vydání hry. Zdálo se, že doba, kdy Denuvo vydrželo chránit hru dlouhé týdny až měsíce, je nenávratně pryč. Tak to ale není. Nedávno totiž herní firmy dostaly novou verzi Denuva, která už měsíc odolává prolomení PC verze Assassin's Creed: Origins. Nová verze Denuva je využita také u her Sonic Forces, Injustice 2, Football Manager 2018, Need for Speed: Payback a Star Wars: Battlefront 2. I tyto tituly nebyly dosud prolomeny. Ubisoft navíc do Denuva v Assassin's Creed: Origins přidal VMProtect, který podle mnohých má negativní vliv na zátěž procesoru. To vývojáři odmítají a v prohlášení píšou, že VMProtect nemá na zátěž procesoru znatelný vliv.

Preview Destiny 2: Curse of Osiris - co přinese první rozšíření

Konkurence PUBG sází na zničitelné prostředí a variabilní počasí

Velký úspěch Playerunknown's Battlegrounds udělal z battle royale akcí nejžhavější zboží na herním trhu. Není tak divu, že tu máme oznámení dalšího klonu. Tentokrát s ním přichází společnost Tencent, která pro PC chystá titul Europa. Ten se však bude od PUBG v určitých ohledech lišit. Europa sází na zničitelné prostředí, což výrazně ovlivní hru. Za překážkou si nemůžete být nikdy jisti. Zničitelné prostředí navíc vytváří šance na zranění nebo rovnou zabití nepřátel. Do bitev promluví i dynamický systém počasí, jinak je to ale jako klasické PUBG. „Stovka hráčů bojuje na velkém ostrově o přežití, vyhrává poslední přeživší,“ dočteme se v popisku hry, kde je ještě zmíněn masivně multiplayerový survival. Betatesty by měly začít v průběhu prosince, s plnou verzí se počítá v roce 2018, ale zatím pouze v Asii.

Tvůrci The Last Guardian pracují na novém projektu

Japonský herní designér a scénárista Fumito Ueda dokáže stvořit nezapomenutelné hry, na které hráči ještě dlouho po dohrání vzpomínají. Zároveň mu ale trvá, než taková hra vůbec vznikne. Je tak otázkou, kdy se dočkáme jeho dalšího projektu. Od pondělí je jisté, že se na něm pracuje. Studio GenDESIGN totiž hledá nové zaměstnance, a to včetně 3D animátorů, C++ programátorů a umělců. To vše nasvědčuje tomu, že tajný projekt je v rané fázi vývoje. O co by mohlo jít? Po The Last Guardian má přijít na řadu hra s otevřeným světem, který bude mít podobnou strukturu jako Shadow of the Colossus. Jen doufejme, že vývoj nebude trvat téměř deset let jako u dobrodružství malého chlapce a obrovitého Trica z The Last Guardian.

Preview Light Apprentice - tahová záchrana světa na pokračování

Darksiders 2 a Kung Fu Panda v prosincové nabídce PS Plus

Společnost Sony ve středu k večeru odhalila hry, které si budou moci do své knihovny přidat předplatitelé PlayStation Plus. Pokud jste čekali nějakou velkou pecku, tak budete pravděpodobně zklamáni. Někteří by ale mohli mít z Darksiders II: Deathinitive Edition pro PlayStation 4 radost, stejně tak z Kung Fu Panda. Darksiders II: Deathinitive Edition je vylepšená verze původní hry, která obsahuje základnu hru se všemi dodatečnými balíčky. Vývojáři vylepšili engine a obohatili ho o detailnější textury, propracovanější stíny a nasvícení. Hra pochopitelně běží ve Full HD rozlišení.

Blogy: Vánoční speciál: Pojďme si společně zkrátit čas do Vánoc

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama