Nové APU Renoir oficiálně představeny
Novinka Nové APU Renoir oficiálně představeny

Nové APU Renoir oficiálně představeny

Jan Urbančík

Jan Urbančík

9
Platformy Windows PC

V prodeji ale zatím nejsou.

Reklama

Je to pár dnů, co nám společnost AMD ukázala nové APU s označením Renoir. Číselně to už budou Ryzeny 4000 (s přídavkem „G“ či „GE“), ačkoli jsou založené na architektuře Zen 2, která byla použita loni v Ryzenech 3. generace. Nejde však o nic překvapivého, u APU už jsme si zvykli, že v použité architektuře jsou vždy oproti klasickým procesorům o rok pozadu.

Je důležité poznamenat, že APU jsou o něco méně výkonné procesory, které disponují také grafickým čipem a hodí se tak spíš do levnějších počítačů, kde se nevyplatí kupovat samostatnou grafickou kartu. Ale teď už k samotným modelům. Ty jsou celkem tři – Ryzen 3 4300G, Ryzen 5 4600G a Ryzen 7 4700G, přičemž všechny modely existují ještě v úspornější variantě s nižšími takty, ty pak mají označení „GE“. Nejvyšší model vypadá, alespoň papírově, velice slibně, neboť nabízí 8 jader/16 vláken a poměrně vysoké takty, takže výkonnostně by nemusel být příliš vzdálený klasickým desktopovým procesorům stejné řady. Seznam specifikací všech modelů najdete níže.

Nové APU Renoir oficiálně představeny

Přesné datum vydání a ani ceny však bohužel nejsou známé. Nové APU by se sice už brzy měly objevit v předem sestavených počítačích od různých společností, pro koncové zákazníky ale zatím určené nejsou. Můžeme se tak jen dohadovat zda, ale spíš kdy se to stane. Očekával bych, že to bude ještě před uvedením desktopových Ryzenů 4000 s označením Vermeer. Ty už jsou postavené na architektuře Zen 3 a měly by vyjít do konce letošního roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama