Novinky z Albi Game Day 2018
Speciály Článek Novinky z Albi Game Day 2018

Novinky z Albi Game Day 2018

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Pojďme se společně podívat, které velké deskovky oznámila společnost Albi na rok 2018.

Reklama

Deskové hry získávají čím dál větší popularitu, což můžeme pozorovat na spoustě míst – přeplněné poličky obchodů, u nichž nerozhodní jedinci ztratí hlavu nebo přijdou o veškeré úspory, velký počet specializovaných článků, popř. celých webů, a výstavy, na kterých distributoři představují své cíle pro nadcházející období. Jedna taková proběhla během slunné soboty 21. dubna v Ústřední knihovně v Praze, kde se pochlubila svými přírůstky společnost Albi. Máme se na co těšit?

Akce se vším všudy

Albi Game Day se v podstatě profilovala jako událost pro celou rodinu, na níž si každý najde svou porci zábavy. Mimo soutěžní klání o ceny (Mistrovství vesmíru ve Šťastném candátovi a ohýbání v rytmu Yogi) jste mohli prověřit své znalosti v Albi testu a k tomu si pochutnat na vydařeném občerstvení. Desítky hráčů přilákala hlavně možnost vyzkoušet si zdarma největší pecky z portfolia Albi a zvědavci zamířili především na prezentaci nejnovějších stolních her, které vyjdou v české lokalizaci. V dnešním článku si je zběžně přiblížíme, ať víte, nač se těšit.

Párty hry pro kámoše i rodinu

Albi nevydává jen velké tituly pro hardcore hráče, kteří zalezou do svého útočiště k rozlehlému stolu, vytvoří si křečkoidní zásoby nezdravých pochutin a nevylezou z brlohu klidně celý víkend. V jejich hledáčku jsou také občasní hráči, kteří se chtějí pobavit se svým okolím a náležitě se u toho zasmát. Právě tuto skupinu potěší ohlášení rodinné deskovky Veverčáci, která se zaměřuje na vaše paměťové schopnosti. Díky nim vedete svou veverku k oříškům tvořícím základ nezbytných zásob na zimu.

Svižnou hratelností oplývá také párty hra Yogi. V té musíte plnit různé příkazy na kartách. Jde o pohybovou záležitost, která ve své podstatě funguje jako prostorový Twister. Jen se nebudete zaplétat se svými protihráči, ale pouze sami se sebou. Délka partie by neměla být delší než deset minut, v závislosti na počtu hráčů a jejich schopnostech. Oba tituly by měly na trh dorazit před začátkem prázdnin, abyste mohli řádit na táboře či dovolené.

Novinky z Albi Game Day 2018

Rozšíření populárních deskovek

Druhou sortou stolních her, o kterých byla řeč, byly úspěšné tituly z loňského roku, jež si svou popularitou zasloužily rozšíření. Mě osobně nejvíce potěšilo rozšíření survival kooperativního This War of Mine. Přídavek nese jméno Příběhy města sutin a přináší s sebou řadu mechanik rozšiřující vaše možnosti přežívání ve válkou zmítané metropoli. Depresivní chvíle zcela jistě dostanou nový rozměr, protože vaše chování začne sledovat okolí, ve kterém žijete, a bude si o vás vytvářet vlastní obrázek. Systém reputace vypadá opravdu zajímavě. Zároveň se můžete těšit na přeložení jednotlivých bonusů představených v kickstarterové kampani.

Novinky z Albi Game Day 2018

Další neméně lákavé rozšíření doplachtí na křídlech létajících pevností do Scythe. Velmi populární strategie z alternativní verze Evropy po první světové válce tak nabude mimo obrovských mechů další způsob, jak dominovat bojišti, tentokráte ze vzduchu. V zahraničí se těší přídavek Titáni nebes velmi kladnému přijetí, takže se předpokládá, že zaujme také tuzemské fanoušky budovatelských radovánek.

Novinky z Albi Game Day 2018

Svého se dočkají také příznivci dlouhodobě podporovaných sérií. S podtitulem Nebezpeční a ozbrojení se přiřítí další z nespočtu karetních balíčků legendárního Bang!, který přinese nové mechaniky do již tak složitého systému, v němž se vyznají opravdu jen fandové pistolnických přestřelek. Nezapomnělo se ani na Catan. V něm budete v samostatně hratelné verzi objevovat Jižní Ameriku. V policích obchodů hledejte nápis Catan: Říše Inků.

Pro pravověrné

Samozřejmě se pozornost všech upírala k velkým titulům ohromujících svět stolních her. V nejbližších dnech přijde na pulty obchodů sci-fi mytologická akce Lords of Hellas (někteří šťastlivci si ji odnesli domů přímo z prezentace), která si úspěšně prošla plameny kickstarterové kampaně. Figurkami a dalšími komponenty bohatě vybavená deskovka zaujme především stratégy, jež budou bojovat o sympatie Řeků se svými hrdiny augmentovanými mimozemskou silou. Do toho si zamíchejte střety s mýtickými příšerami a vrtkavou přízeň bohů a máte před sebou zajímavý mix, o němž si budete moci přečíst na stránkách Zingu v nejbližších dnech.

Novinky z Albi Game Day 2018

U vědeckofantastického tématu zůstaneme nadále, protože se představila také hra Anachrony. Až čtveřice soupeřů se v ní bude snažit o nadvládu v postapokalyptické budoucnosti Nové Země. Připravit se můžete na řadu postupů pracující se správou surovin, a především s cestováním časem. Velmi zajímavá mechanika přesouvání zdrojů z budoucnosti do minulosti pracuje s principem časových paradoxů. Fandové deskových strategií, ale také analytici filmů jako Looper nebo Návrat do budoucnosti, si od září budou moct ohýbat časové roviny po svém.

Novinky z Albi Game Day 2018

Nezapomnělo se ani na soupeření ve dvojicích. Karetní hra SiegeStorm zaujme pro změnu stoupence čistého fantasy žánru. Soupeři proti sobě postaví armádu svých věrných monster, které proti sobě budou v zástupech posílat. Autoři se dušují, že jejich karetka je jiná než všechny ostatní na trhu, takže letos v české verzi sami uvidíme, zda mluvili pravdu. Už nyní však titul dokáže zaujmout svým líbivým grafickým podáním.

Novinky z Albi Game Day 2018

Na závěr jsme si nechali Charterstone, na kterém si smlsnou především hráči vyhledávající legacy mechaniku. V říjnu 2018 se tak budete moci pustit do taktického zápolení o osud vesnice až v šesti hráčích, v níž se postupně bude odvíjet příběh ovlivněný všemi přítomnými u stolu. Na plán budete lepit nálepky tvořící vaši vísku, takže na konci budete mít svou unikátní podobu hry. Společnost Albi slibuje tzv. recharge packy, díky kterým si budete moci příběhovou deskovku (nevýhoda legacy principu) zahrát znovu s jiným průběhem, protože druhá strana desky nabízí nové hřiště pro jinak vypadající osadu.

Novinky z Albi Game Day 2018

Už nyní můžu směle tvrdit, že rok 2018 bude časově hodně náročný, protože jen nálož stolních her od Albi dokáže vyplnit nejednu volnou chvíli deskovkových nadšenců. Uvidíme, s čím vyrukují konkurenční distributoři. Díky souboji Lords of Hellas a Rising Sun (Blackfire) máme opravdu nabité jaro. Co bude dál? Uvidíme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama