Offworld Trading Company – korporace dobývají Mars
Offworld Trading Company Recenze Offworld Trading Company – korporace dobývají Mars

Offworld Trading Company – korporace dobývají Mars

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5

Zaujme vás nová na obchodování zaměřená real-time strategie?

Reklama

Early Access většině indie vývojářů slouží jako slušný zdroj financí pro vývoj jejich polotovarů, které by bez jeho existence neměly nikdy šanci vzniknout. Velké procento her je v předběžném přístupu jen kvůli ziskům, které mu z něj plynou. Naštěstí se mezi tímto plevelem najde čas od času nezávislé studio, které jde do této formy vydání kvůli vylepšení celku komunitou. Dnešní růží mezi trny je malé tvůrčí uskupení Mohawk Games, které na trh přišlo s neobvyklou real-time strategií Offworld Trading Company.

Hra vstoupila do vod Early Accessu již na počátku roku 2015. Komunita byla plně zapojena do ladícího procesu. Po pár měsících balance a oprav tu nyní máme její plnou verzi. Podaří se strategii s osobitou hratelností zacílenou na obchodování prorazit?

Tak a teď si vás koupím všechny!

Futuristická Země pomalu ztrácí síly. Život na jejím povrchu přestává být možný a tak se lidstvo budoucnosti vydává k rudé planetě, která by se měla stát jeho novým domovem. Vy jakožto vůdce jedné z kolonizačních společností se musíte postarat o přežití a budoucnost svého druhu. Na počátku vaší cesty vám v tomto nelehkém úkolu pomohou cviční roboti, kteří vás seznámí se základy budování a následnou správou korporačního aparátu. Po krátkém školení se ujmete vedení jedné malé kolonie, která vás nutně potřebuje.

Když v jejím čele uspějete a ukážete své přednosti, otevře se vám primární kampaň zaměřená na dobývání Marsu. Celkem se na povrchu rudého obra utká šest specificky smýšlejících korporací. K dispozici budete mít společnosti orientované na vědu, špinavosti či efektivní výrobu určitých surovin. Každá frakce má v Offworld Trading Company cestu po níž kráčí, tím pádem je vždy dobré zacílit se na určité industriální odvětví, v kterém budete představovat dominantní sílu.

„Na Marsu se vede prakticky jen obchodní válka, střety velkých armád tu nenajdete. Místo nich na vás čekají úplatky, sabotáže a úpravy cen zboží.“

Kampaň je jako celek rozdělena na tři fáze. V první části je pro vás hlavní růst a spokojenost lidské kolonie, která nutně potřebuje pomoc v nelehkých začátcích. Frakce, která podpoří kolonisty v jejich nesnadném údělu nejvíce, dostane na konci kola určitý typ benefitů přinášející do následujících map mírné usnadnění. Druhá fáze tažení cílí na expanzi korporací. Nejslabší z nich vždy na konci mise vypadne ze hry. Finální etapy se dočkají jen čtyři nejsilnější industriální komplexy, které se v jejím rámci střetnou v boji o kompletní nadvládu nad planetou. Vítězem se stane ten, který skoupí majoritní podíly ostatních firemních uskupení.

Příběhová linka Offworld Trading Company není vůbec špatně vystavěna. Dialogy jednotlivých postav jsou vtipné a mají šmrnc. Kampaň je hodně povedená. Hře se v tomto směru dá prakticky vytknout jen krátkost na děj zaměřených scénářů. Jejich délka nemusí sednout každému. Osobně jsem byl příjemně překvapen jak s kampaní, tak i audiovizuální stránkou, která se dle mého názoru skutečně povedla.

Kyslíkový monopol

Na začátku každé mise si vždy vyberete pozici vaší základny. Navolená lokalita by měla mít přístup ke všem elementárním surovinám, jenž vaše uskupení vyžaduje pro svou existenci, vývoj a bezproblémový chod. Každá frakce má trošku jiné potřeby. Lidští dělníci k efektivnímu fungování potřebují například jídlo, vodu a kyslík. Roboti jsou od potřeb obyčejných smrtelníků zcela osvobozeni. Tím pádem mohou pěstované potraviny a produkovaný kyslík prodat konkurenci a následně si od ní za získané finance koupit věci pro ně potřebné.

„Čím vyšší úroveň bude vaše báze mít, tím víc budovatelského prostoru dostanete od lidstva k dispozici.“

Po vystavění základny se musíte rychle zaměřit na obsazování životně důležitých zdrojů. V počátečních fázích hry máte k dispozici pouze určitý počet územních kupónů, které je možné využít k zabrání povrchu Marsu. Vámi kontrolované parcely mohou sloužit jako doly, továrny či zábavná zařízení. Jejich efektivita a spotřeba záleží hlavně na tom, kam je umístíte. Pokud je postavíte na dobře situovaných rudných žilách, vydělají vám majlant. Špatně zvolená pozice může naopak vést k úpadku a následnému krachu vaší firmy.

Offworld Trading Company vám nabídne celkem třináct typů surovin, které je možné vyrobit, vytěžit nebo koupit. K dispozici budete mít továrny na vodu, kyslík, jídlo, ocel, mechanické součástky a chemikálie. Chod továrních pásů je závislý na dostatku výrobních materiálů a energie. Bez dobře umístěných dolů a kvalitních elektráren se moc daleko nestanete.

Expanzí k úspěchu

Se základními parcelami si nevystačíte dlouho. Expanze do okolí bude pro vaše přežití zcela nezbytná. Růst základny ovlivňuje počet dostupných stavebních pozemků. Čím vyšší úroveň bude vaše báze mít, tím víc budovatelského prostoru dostanete od lidstva k dispozici. Svůj základní tábor si můžete rozšířit celkem čtyřikrát. Po dosažení maximálního levelu je možné nové kusy území zakoupit jen v aukci, která od účastníků dražeb vyžaduje nemalé finanční zázemí.

V aukčním domě je možné zakoupit nové technologie, zbraně a území. Dražené položky nakupujete na dluh, který je nutné rychle splatit. Když ho budete ignorovat, vaše společnost rychle ztratí svou hodnotu a prestiž. Hodnota korporace určuje cenu odkupu jejich akcií. Na začátku hry prakticky nikdo nevlastní nic, vše je v rukou akcionářů. Časem je možné firmu jako celek odkoupit a následně plně profitovat z jejich zisků. Hlavní slovo a zisk má vždy majoritní vlastník.

„Model obchodní války je uchopen za správný konec. Dostatek výrobních artiklů, špinavých triků a taktik dává každému hráči možnost hrát podle svého.“

Jak již bylo řečeno, v aukční síni je možné, krom nového území, koupit také zbraně a technologie. Na Marsu se vede prakticky jen obchodní válka, střety velkých armád tu nenajdete. Místo nich na vás čekají úplatky, sabotáže a úpravy cen zboží. Osobně jsem si nejvíce zamiloval trik, který mi umožnil převzít na určitou dobu kontrolu nad soupeřovou továrnou. Ta následně pracovala plně pro můj výrobní komplex, který díky ní získal suroviny, k nimž předtím neměl přístup.

Model obchodní války je v Offworld Trading Company uchopen za správný konec. Dostatek výrobních artiklů, špinavých triků a taktik dává každému hráči možnost hrát podle svého. Ve hře pro více hráčů se proti sobě může postavit celkem osm společností. AI je v tomto titulu na hodně vysoké úrovni. Její reakce a protitahy vám nejednou vezmou dech. Já sám jsem byl jejím chováním příjemně překvapen.

Souboj gigantů

Technická stránka tohoto nezávislého díla se povedla na jedničku. Hra jede bez problémů i na slabších sestavách plynule bez propadů fps. Kooperace vývojářů s komunitou jde na tomto titulu krásně vidět. První projekt z dílen Mohawk Games se skutečně vydařil. Celek disponuje zajímavou hratelností, příjemně laděným vizuálem a perfektní vyvážeností jednotlivých frakcí. Jestli ve strategii nepotřebujete nutně násilí a hledáte něco nového, je toto dílo určeno právě pro vás.

Počítač do redakce zapůjčil Grunex.com.

Offworld Trading Company

Verdikt

Offworld Trading Company je vydařená indie strategie, která se snaží vyhnout stereotypu ostatních žánrových titulů. Absence velkolepých bitev dává tomuto projektu osobitou hratelnost, kterou jinde nenajdete. Pokud rádi experimentujete a nemáte rádi krví zalitá bojiště, nenechte si tuto hru ujít.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

osobitá hratelnost
vyváženost jednotlivých frakcí
komplexnost
koncept jako celek
příjemný soundtrack
kratší příběhové scénáře
mírná repetetivnost
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama