Párty deskovky na cesty
Speciály Článek Párty deskovky na cesty

Párty deskovky na cesty

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Hledali jste zábavné stolní hry, které lze rozložit ve vlaku nebo ve větší skupině přátel? Už nemusíte!

Reklama

Určitě to znáte sami: Jedete vlakem, číst se vám nechce, tím spíš, když s vámi jedou kamarádi. Co si takhle něco zahrát, ale nechce se vám vytahovat karty, které by se vám rozletěly po celém kupéčku. Společnost Albi přichází na trh s dvojící skladných a zábavných stolních her, které si velmi rádi přibalíte do svého baťohu či krosny a díky nimž zabavíte veškeré spolucestující. Záleží pouze na tom, zda se vám bude chtít kreslit podle diktování někoho jiného v rámci hry Duplik, nebo raději zapojíte mozkové závity skládáním cest v Railroad Ink.

Kreslící Duplik nadchne i nemalíře

První kousek, jemuž se dnes koukneme pod víko, je deskovka Duplik, o níž jste již možná slyšeli. Není se čemu divit, původní kořeny téhle povedené párty hry totiž najdeme již v roce 2005, kdy ji na svět přivedla tvůrčí dvojice William Jacobson a Amanda Kohout. S česky lokalizovanými pravidly se ovšem na českém trhu objevuje až letos, kdy ji mezi své koně zařadil distributor Albi. Možná se divíte, proč po takové době sáhli po kreslící záležitosti, když můžete v obchodě sáhnout třeba po Aktivitách. Možné vysvětlení naleznete na dalších řádcích.

Já osobně to považuju za docela chytrý marketingový tah a to hned z několika důvodů. Zatímco v jiných titulech zaměřených na výtvarnou činnost malujete pro ostatní a často v tom mají něco poznat, tak Duplik si vystačí se schématickým a hlavně výstižným zachycením diktovaného popisu kresby sami pro sebe. Tzv. umělecký ředitel si vybere jeden z mnoha obrázků a začne jej popisovat kreslířům, kteří se snaží zachytit co nejvěrněji realitu. Následně pomocí červené folie dešifruje detaily určující sledované detaily obrázku, oznámí je ostatním a přerozdělí se body na základě splněných podmínek.

Velmi chytlavý princip Dupliku přejde všem zúčastněným velmi rychle do krve a postupné střídání na pozici diktujícího ředitele pomáhá redukovat stereotyp. Navíc se velmi dobře pobavíte u svých následných výtvorů, které lze porovnat s předlohou (já kreslit neumím, takže jsem své přátele vždy spolehlivě rozesmál, i když lidi s estetickým cítěním možná rozplakal a způsobil jim noční můry). Spolu s přehledným designem bodovacích listů, kde najdete také kreslící plochy, tak můžete v Dupliku najít svůj nový párty trumf.

Pochválit musím také přiložený plátěný pytlík, do nějž pohodlně uložíte všechny komponenty z krabice, díky čemuž nezaberou téměř žádný prostor v zavazadle, což se hodí pro letní cestování po chatách a kempech. Cena okolo pětistovky je vzhledem k potenciálu zábavy adekvátní. Než si desítky oboustranných karet ohrajete (což se nakonec stane, protože je poznáte pouze na základě několika krátkých vět), bude to nějaký pátek trvat, a pak se k Dupliku lze ještě vrátit, až vám paměť otupí jiná deskovka založená na střídajících se předlohách, které bude nutné předměty popsat či jinak ztvárnit.

Líbí se nám:

  • jednoduchý princip
  • vtipnost vzniklých malůvek
  • zabaví až sedm lidí
  • přenosnost a skladnost
  • sympatická grafika

Vadí nám:

  • po delším čase budete poznávat obrázky po prvních náznacích

Silnice a kolejnice v Railroad Ink

Jestliže jste zaměřeni spíše na intelektuální zábavu, u níž procvičíte svou šedou kůru mozkovou, tak vám může Duplik přijít až moc prvoplánový. Naštěstí společnost Albi myslí také na vás a přichází na trh s chytrou hříčkou z produkce Hjalmara Hacha a Lorenzo Silvy, navíc ještě v dvojím provedení. Railroad Ink po vás bude vyžadovat schopnost kombinovat a riskovat, ukázat neobvyklé nápady a využít všech možností, které se nabízejí. Navíc se nemusíte sáhodlouze učit pravidla, protože takticky budovatelská deskovka dokáže být záludná i ve své jednoduchosti.

Partie pro až šest lidí (dvanáct, pokud vlastníte obě krabice) probíhá v sedmi kolech, na jejichž začátku se vrhne čtveřice kostek určující dané součástky železnic a silnic, jež musíte naroubovat do vaší dopravní sítě. Napojit je můžete na výstupní cesty, či již zakreslené komunikační tepny, jen si musíte pohlídat, ať se vám nějak nesmyslně nezkříží, což by při závěrečném zúčtování přineslo řádku negativních bodů. Ohodnocených úkonů je víc než dost – propojení výstupních cest, nejdelší dálnice a železnice, zaplněná pole uprostřed plánu či bonusové úkoly.

Jednotlivé součástky dopravních sítí zakreslujete na mazací tabulku přiloženým fixem, což je velmi praktické, protože nemusíte tahat kupu papírů. Hráčova deska zároveň poskytuje všechny základní informace a ukazuje pomocná políčka, která můžete jednou za kolo použít (maximálně však tři za hru). Jejich aplikace přijde na řadu především ve složitých situacích, kdy se vám začnou křížit koleje se silnicí a nebudete vědět jak dál. Namáhání mozkovny je v tomto případě velmi zábavné a věřte, že po odehrání přibližně půlhodinové partie budete chtít okamžitě odvetu.

Společnost Albi přináší Railroad Ink hned ve dvou provedeních. Obě dvě samozřejmě obsahují základní hru, ale mimo barvu přebalu (azurově modrá a ohnivě červená) vás překvapí také rozšiřujícími možnostmi. V modré krabici můžete své cesty kombinovat s řekami, popř. tvořit jezera, zatímco infernální rudé balení v sobě skrývá chrlení lávy a destrukční meteority. Osobně dávám přednost modré edici, ale to už záleží na chuti každého hráče. Každopádně Railroad Ink už si u mě rezervoval místo v prázdninovém kufru a za cenu okolo 350 Kč by měl uspět také u vás, protože si jej zahrajete kdekoli a s kýmkoli.

Líbí se nám:

  • každá hra je jiná
  • snadná pravidla
  • bonusové kostky oživí partii
  • dvě varianty obsahu
  • skladnost a přenosnost
  • sympatická grafika
  • mazací tabulky

Vadí nám:

  • když nejdou kostky podle našich představ
  • kompletní sestava komponent chce koupi dvou krabic
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama