Po stopách České republiky: Přehled virtuálních návštěv naší domoviny
Speciály Arma 2: Army of the Czech Republic Článek Po stopách České republiky: Přehled virtuálních návštěv naší domoviny

Po stopách České republiky: Přehled virtuálních návštěv naší domoviny

Martin Cvrček

Martin Cvrček

41

Při příležitosti oznámení Deus Ex: Mankind Divided, v němž zavítáme do České republiky, jsme sepsali přehled významných her, ve kterých lze navštívit naší domovinu.

Reklama

Zjištění, že se v novém díle série Deus Ex podíváme do Prahy, způsobilo bez debat menší pozdvižení. Není to však poprvé, co se vývojáři počítačových a konzolových her rozhodli navštívit Českou republiku, a proto jsem si řekl, že nebude od věci, když si připomeneme ty nejvýraznější a nejznámější.

Arma 2: Army of the Czech Republic

Vývojáři: Bohemia Interactive

Prvky českého prostředí najdeme v sérii Arma už od dob Operace Flashpoint. Například ostrov Nogova z datadisku Resistance je silně inspirovaný Československem a dokonce na něm najdeme názvy skutečných českých obcí a míst, například Mokropsy, Petrovice nebo Slapy. Inspiraci českým prostředím najdeme i na severní části ostrova Sahrani v Armě: Armed Assault a samozřejmě také v Černarusi v Armě 2 a DayZ. V Černarusi lze pro změnu vidět i existující struktury, například ikonickou hasičskou zbrojnici z Mníšku pod Brdy nebo vysílač Cukrák, který se nachází nedaleko Prahy. Ve všech případech jde ale pouze o fiktivní země, které nemají za cíl zobrazit skutečnou Českou republiku. Tento cíl mělo v rámci série Arma pouze DLC pro druhý díl s názvem Army of the Czech Republic. Přídavek nabízí mapy Bystřice a Bukovina, které vychází z topografických údajů Černarusi a ty zase vychází z Ústeckého kraje. Obě mapy přitom nabízí poměrně autentickou českou atmosféru, nicméně za skutečnou a cílenou adaptaci českého prostředí lze podle slov vývojářů považovat jen Bukovinu.

Call of Duty: Modern Warfare 3

Vývojáři: Infinity Ward, Sledgehammer Games

VAROVÁNÍ: Následující odstavec obsahuje spoilery z příběhu hry.

Do České republiky jsme zavítali i v jednom z dílů nekonečné série Call of Duty. Ve hře má Prahu pod palcem hlavní protivník Vladimir Makarov a právě zde dochází k nejdůležitějším okamžikům singleplayerové kampaně. Při neúspěšném zátahu na Makarova zemře Kamarov, ruský spojenec známý už od dob Call of Duty 4, a především John "Soap" MacTavish, protagonista Call of Duty 4, jeden z hlavních hrdinů celé série a nejbližší přítel kapitána Price. Yuri zde také odhalí svou minulost spojenou s Makarovem a Imranem Zakhaevem. Pokud jde o zpracování Prahy, na první pohled vše působí poměrně přesvědčivě a třeba pohled na Karlův most za deštivé noci je velmi zajímavá podívaná, při bližším pohledu ale zjistíte, že všechno není úplně ideální. Například Pražský orloj je umístěný "trochu" jinde. Nemluvě o tom, že hrad kdesi v českých lesích, který později navštíví Price a Yuri, příliš neodpovídá žádnému existujícímu hradu u nás. Stále nás však může těšit, že tvůrci zasadili do ČR nejdůležitější část kampaně a mimo jiné také multiplayerovou mapu Lockdown a jednu z kooperativních Special Ops misí.

České adventury

Vývojáři: Zima Software, Rainbow Rhino, Cinemax, Centauri Productions, Illusion Softworks

V tomto případě nemá cenu vybírat nějakou konkrétní hru, protože adventury vytvořené u nás a české prostředí k sobě často neodmyslitelně patří. Česká městečka najdeme v téměř každém díle série Polda, Alternativa nás pošle do bezútěšné Prahy v blízké budoucnosti, inspiraci českou přírodou najdeme i v česko-slovenské adventuře Ve stínu havrana. Do ČR jsou dokonce zasazené i takové perly, jako Šest ženichů a jeden navíc, dnes už poměrně zapomenutá a do značné míry lechtivá adventura.

Deus Ex: Mankind Divided

Vývojáři: Eidos Montreal

Nejnovější přírůstek do seznamu her zasazených do ČR a také důvod, proč tento článek vznikl. O důvodu návštěvy Adama Jensena v Česku toho zatím nevíme prakticky nic, takže nezbývá než spekulovat. Prvky připomínající ČR jsme však mohli vidět už dávno před oznámením hry, a to na artworku, který vyšel v rámci představení iniciativy Deus Ex Universe. Na obrázku byla totiž k vidění ústecká poznávací značka, přičemž později vyšel první screenshot z Dawn enginu, na němž byl k vidění nápis Obchod a Policie. České nápisy a motivy vidíme i na artworcích doprovázejících oficiální oznámení hry, stejně jako v traileru, takže nyní už není pochyb. V Mankind Divided nás čeká návštěva futuristické Prahy.

Euro Truck Simulator, Euro Truck Simulator 2

Vývojáři: SCS Software

Česká republika nechybí ani v simulátorech od SCS Software. Mapa ČR zahrnující Prahu i Brmo je v obou hrách značně smrštěná, ale tento osud potkal všechny země ve hře a hlavní je, že se tvůrcům podařilo zachovat českou atmosféru, díky které dokáže být už tak uklidňující jízda s kamionem ještě více uspokojivá.

Forza Motorsport 5

Vývojáři: Turn 10 Studios

V ulicích Prahy se lze prohánět i v pátém díle závodní série Forza. Tedy, pokud máte Xbox One. Ve hře můžete za doprovodu hlasitého řevu nabušených automobilů absolvovat mimo jiné menší, i když trochu rychlou vyhlídkovou trasu po Karlově mostě.

FPSCORE

Vývojáři: Adam Konrád, Score

Bezpochyby nejkurióznější titul v tomto článku. FPSCORE vzniklo v roce 2008 díky spolupráci tvůrce Adama Konráda a časopisu Score a ve stručnosti jde o multiplayerovou střílečku na bázi Quake 3 Areny zasazenou do prostředí stanice metra Muzeum. Svého času se hra těšila nemalé popularitě, už kvůli faktu, že byla zdarma ke stažení, ale dnes už je pochopitelně mrtvá. Možnost stažení však stále existuje, takže i dnes máte možnost navštívit Muzeum a další mapy v čele s radarem v Brdech.

Hidden & Dangerous, Hidden & Dangerous 2

Vývojáři: Illusion Softworks

České prostředí sehrálo svou roli také v obou dílech série Hidden & Dangerous od brněnských Illusion Softworks (dnešních 2K Czech). V prvním díle jsme se dostali do Prahy a na nedaleké letiště v posledních dnech druhé světové války, abychom uchránili a eskortovali německého vědce. Druhý díl už nabídl svéráznější české lokality, konkrétně obec Liptákov, jejíž nádraží je zpracované podle Střelic nedaleko Brna, a Šumavu. Samozřejmě opět v době druhé světové války, do které je série Hidden & Dangerous zasazená, a s patřičnou atmosférou. Jméno obce Liptákov je přitom odkaz na Divadlo Járy Cimrmana, konkrétně na obec, ve které Cimrman žil.

Indiana Jones and the Emperor's Tomb

Vývojáři: The Collective

Emperor's Tomb představuje pravděpodobně nejhorší a nejméně autentické zpodobnění českého prostředí, jaké můžeme ve hrách nalézt. Ještě bych snad dokázal pochopit, že Pražský hrad vůbec neodpovídá skutečnosti a že se v jeho sklepení rozléhají katakomby plné zaprášených koster. Koneckonců by asi bylo nepatřičné, kdyby Indy strkal klobouk do ložnice prezidenta Masaryka. Pochopil bych také, že je všechno prolezlé různými pastmi a skrýšemi a že zde Indy hledá jistý starodávný artefakt spojený s čínskou historií. Ale už mi nejde do hlavy, jak je možné, že je Praha ještě před okupací vylidněná a plná esesáků a gestapáků, kteří jdou Indymu po krku. Doktor Jones totiž navštíví Prahu už v roce 1935. Zpodobnění Prahy je tak jeden velký nesmysl a jedinou relativně autentickou návštěvou Indiany Jonese v Praze zůstává jeden z dílů televizního seriálu Mladý Indiana Jones, v němž se Indy dostane do Prahy v době první světové války a setká se tu s Franzem Kafkou, načež prožije vskutku kavkovské dobrodružství. Pokud byste měli zájem o jeho zhlédnutí, odkážu vás na název Těžký život špiona.

Kingdom Come: Deliverance

Vývojáři: Warhorse Studios

Žádný přehled titulů zasazených do českého prostředí nemůže být kompletní bez Kingdom Come od Warhorse Studios, a to nehledě na fakt, že hra není ještě ani zdaleka dokončená. Pokud ale vývojáři v čele s Danem Vávrou splní vše, co slibují, mohlo by tohle středověké RPG nabídnout suverénně nejautentičtější české prostředí, jaké v rámci her lze nalézt (minimálně v rámci středověku). Zveřejněné obrazové materiály slibují ledacos a návštěva vesnice Samopše v technologické alfa verzi působí z hlediska zpracování prostředí skvěle, takže nezbývá než doufat, že v nás stejný dojem zanechá i zbytek hry. Ve Warhorse Studios ale mají určitě nakročeno správným směrem.

Metal Gear Solid 4: Guns of Patriots

Vývojáři: Kojima Productions

Ačkoliv se na to z nějakého důvodu často zapomíná, Praha sehrála svou roli i ve čtvrtém díle Kojimovy ságy Metal Gear Solid. Ve hře, která dodnes zůstává exkluzivitou pro PlayStation 3, dostane hráč možnost projít hlavní nádraží, několik pražských ulic a zažije zde také akční honičku nejen v ulicích, ale také po nábřeží, na němž je krásně vidět panorama Hradčan. Vše zakončuje velmi efektivní potyčka na Vltavě. Vyobrazení Prahy v MGS4 se podle mého názoru rozhodně povedlo a v současnosti nejspíš nenajdete již hotovou hru, ve které by byla Praha zpracována lépe.

Napoleon: Total War

Vývojáři: Creative Assembly

Bitvu u Slavkova určitě není třeba představovat. Jednu z nejpozoruhodnějších bitev z období napoleonských válek si můžeme vyzkoušet i ve hře Napoleon: Total War, v němž figuruje jako historická bitva.

Project CARS

Vývojáři: Slightly Mad Studios

Masarykův okruh v Brně snad také není třeba zvlášť představovat. Okruh jsme mohli vidět už v GTR nebo v sérii MotoGP a nově ho můžeme navštívit také v dosud nedokončeném závodním opusu Project CARS. Struktura okruhu zjevně odpovídá skutečnosti, autenticitu atmosféry a prvků kolem tratě nechť posoudí benzínoví šílenci, mezi které rozhodně nepatřím.

Take On Mars

Vývojáři: Bohemia Interactive

DLC pro Armu 2 není jediný projekt od vývojářů z Bohemia Interactive, který zahrnuje českou lokalitu. Zapomínat bychom neměli ani na Take On Mars, v němž mohou hráči navštívit vesmírnou agenturu Mars-X a testovací prostory pro rovery umístěné kdesi v lesích na území České republiky. Dokonce nechybí ani rampa s raketou, na níž září naše vlajka a nápis Czech Republic.

Je třeba poznamenat, že přehled titulů zasazených do českého prostředí není kompletní. Záměrně jsem vynechal například Death to Spies, Soldier of Fortune 2, hru podle filmu Mission: Impossible, nepovedeného Mutanta a několik dalších projektů, protože cílem tohoto článku bylo připomenout především zasazení, která se podle mého názoru dají považovat za zásadní nebo jinak zajímavá a neobvyklá. Pevně doufám, že se mi to podařilo, pokud jsem ale přeci jen zapomněl na nějaký důležitý výskyt, nebojte se mi nafackovat prostřednictvím komentářů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama