Pozvedněte číše & CO-MIX – deskovky
Speciály Článek Pozvedněte číše & CO-MIX – deskovky

Pozvedněte číše & CO-MIX – deskovky

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Konverzačních a blufovacích party her není nikdy dost, proto si dnes představíme dvě neprávem opomíjené.

Reklama

V našich deskovkových speciálech se nezaměřujeme pouze na sáhodlouhé atmosférické tituly, ale také na stolní hry, jež si můžete zahrát s přáteli na rozjetém večírku či v rodinném kruhu po nedělním obědě. Dnes se podíváme pod víko blufovací záležitosti Pozvedněte číše s velkoryse pojatou výbavou a důmyslně promyšleným konverzačně imaginačním projektem CO-MIX. Oboje dokáže zaujmout chytlavou zábavou, každá z her na to ovšem jde z jiného pohledu. Zaujme vás některá z nich?

Připijem si na zdraví

Otrávie je nebezpečný kraj s nezvykle rychlým střídáním panovníků. Zákeřným způsobem, v němž ve středověku vynikali italští kuplíři, se na královský stolec sápou ambiciózní jedinci s touhou poroučet ostatním a neštítí se užít záludného jedu rozpuštěného ve víně. Zároveň se v Otrávii přísně dbá na etiketu, takže odmítnout nabízený přípitek na něčí zdraví je nepřípustné. Každá bujará hostina se tak mění ve hru na život a na smrt, z níž může vyjít vítězně jen velmi bystrý a opatrný pijan.

Do této neklidné země se prostřednictvím párty hry Pozvedněte číše podíváte také. Jako člen jednoho z šesti rodů (mými favority jsou šlechtici z Wosenburgu) se zúčastníte lítého boje o panovnickou korunu, v němž se budete bít ve vší slušnosti a počestnosti se svými přáteli. Celkově se ke stolu může posadit až tucet odvážlivců, kteří spolu budou pít ve zrádném duchu, a vínem ani jedem se nebude šetřit. Autor Tim Page se zaměřil na taktické machinace, postřeh a jistou míru rizika.

Na počátku partie si zvolíte rod, který nemá větší význam, pouze určí vaši barvu, a náhoda vám přidělí postavu s unikátní vlastností. Sžití s charakterem bude alfou a omegou úspěchu, protože dokáže mocně zamíchat kartami, ehm poháry. Například baronka Černá vdova má neustálý přehled o situaci v pohárech, kardinál Arsenik odsypává jed ze své číše a lord Blín dokáže zvýšit počet vítězných bodů tím, že vyzná své city ke svému cíli. Úkolem každého kola je totiž otrávit nalosovaného spoluhráče.

Na základě jednoduchých akcí začne paranoiou prostoupená partie, během níž lidé nahlížejí do pohárů, míchají pořadím, utajují jejich obsah a především ředí lahodný mok nebezpečným jedem. Čachry trvají tak dlouho, dokud se jeden z hodovníků nerozhodne pronést přípitek. Všichni se chopí svých číší a pohlédnou na svůj osud. Pokud se na dně ukrývá více žetonů vína, hráč přežil, zatímco otrávení se zlou potáží.

U deskovky Pozvedněte číše v mém kruhu přátel panovala bujará zábava, při níž se vyřizovaly zdánlivé křivdy a snovaly ambiciózní plány. Největší travič mnohdy pletl největší bič sám na sebe. Velká míra náhody a různorodých strategií nenechala nikoho na pochybách o tom, že vítězství a usednutí na trůn není v Otrávii nic snadného. Velmi dobře působí také prezentace titulu – plastové pohárky plní standardy vydavatelství CMON, grafická podoba odpovídá odlehčené zábavě a nápaditá jména postav si zaslouží pochvalu překladatelů distributora ADC Blackfire. Jestli vás tento projekt zaujal, neváhejte nad jeho koupí, je nyní k dostání za sympatickou cenu od pětistovky.

Líbí se nám:

  • odlehčená zábava
  • spousta taktických možností
  • vlastnosti postav dokáží pořádně otřást soupeřovými plány
  • nikdy si nemůžete být jisti vítězstvím
  • kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá
  • grafická stylizace a kvalitní komponenty

Vadí nám:

  • když otrávíme sami sebe
  • na někoho velká míra náhody

Deskovku koupíte na Xzone.cz.

Složte si svůj příběh

Pokud místo nevázané zábavy vyhledáváte spíše poklidný průběh partie a rádi dáváte průchod své představivosti, mohl by vás zaujmout titul CO-MIX od italského autora Lorenza Silvy (Steampark), v němž se vžijete do vypravěče poutavých dobrodružství pro své spoluhráče, kteří vás za něj pečlivě ohodnotí. Originalita zažívá renesanci, protože zaujmout náročné publikum, jež se zároveň pokouší ohromit svou vlastní vizí, není nic jednoduchého. Alespoň sami pocítíte, jak těžce si na chleba vydělávají tvůrci superhrdinských obrázkových sešitů.

V jádru není CO-MIX těžké pochopit. Hráči, popř. týmy dostanou svou tabulku s šesti nebo devíti okýnky, do nichž se musí smysluplně naskládat obrázky tak, aby z nich vzniklo plynulé vyprávění. Téma příběhu zvolí hráči na začátku kola a netradičním myšlenkám se meze nekladou. Poté si účastníci přiberou dvanáct oboustranných karet a pustí se do tvorby své vize dech beroucího dobrodružství. První autor dostane ostatní do časového presu, protože od ukončení jeho přípravy mají ostatní jen 90 sekund na dotažení příběhu. Jinak jsou jim obrázky doskládány náhodně a to se věru špatně vypráví, aby vše dávalo smysl.

Poté následuje samotné představení jednotlivých vizí, u nichž ostatní bedlivě poslouchají a v hlavě přemítají, jak je jejich protihráči zaujali. Jedná se o nejnáročnější část průběhu deskovky, protože v případě, že jste svou část ještě neodříkali, tak je docela náročné udržet vlastní myšlenky. Po vyslechnutí všech scénářů nadejde čas hodnocení. Své žetony přidělíte nejoriginálnějšímu, nejvíce vzrušujícímu a nejlépe sestavenému příběhu, ostatní si od vás zaslouží neutrální hodnocení.

Při rozdělování „známek“ ovšem nejde jen o body pro vaše oponenty, ale také o příspěvek na vaši stranu. Pokud se totiž shodnete v přidělení bodů s více hráči, dostanete dva body za spravedlivé hodnocení za každý žeton, jenž zůstane po relativně kostrbatém, ale spravedlivém vyhodnocení na stole. Po předem určeném počtu kol se dozvíte, kdo si odnese vavříny vítězství za nejlepšího spisovatele.

Jak zřejmě tušíte, CO-MIX dokáže zaujmout především tvořivé duše, ale neztratí se ani mezi správně naladěnými přáteli, kterým vyprávění moc nejde. O to zajímavější kousky můžete očekávat. Na obrázcích v komiksové stylizaci (ostré kontury) nenaleznete kdoví jak silné dějové momenty, ale spíše náznaky a detaily, jež mohou v poklidu dotvářet atmosféru vašich děl. Po první, druhé příhodě budete lační pokračovat v dalším splétání historek, to mi věřte. Čistě vyprávěcích her na českém trhu moc není, takže společnost ADC Blackfire zaplňuje prázdné místo, navíc za přívětivější cenu od čtyř stovek.

Líbí se nám:

  • tvořivá atmosféra
  • hromada originálních příběhů
  • zjistíte, jaký spisovatelský um ve vás vězí
  • jednoduchá pravidla
  • vhodné i na delší cesty vlakem
  • sympatické grafické pojetí

Vadí nám:

  • nic pro duše bez špetky nápaditosti
  • pro někoho až moc lineární
  • někdy se zdá 24 možností na příběh opravdu málo

Deskovku koupíte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama