Představeny procesory Ryzen 5000
Novinka Představeny procesory Ryzen 5000

Představeny procesory Ryzen 5000

Jan Urbančík

Jan Urbančík

40

Do obchodů zamíří na začátku listopadu.

Reklama

Společnost AMD dnes v rámci přibližně 25minutové prezentace představila dlouho očekávané procesory postavené na architektuře Zen 3. Už na začátek přišlo menší překvapení, i když se o tom nějakou dobu spekulovalo. Jmenovat se totiž budou Ryzen 5000, nikoli 4000, jak by se zdálo logické.

Od nové architektury si můžeme slibovat větší jednovláknový výkon a opět o něco vyšší frekvence, k tomu se dostaneme u samotných modelů. Zajímavé je, že stále nevíme, na jakém procesu jsou procesory postaveny. AMD v prezentaci uvádí pouze 7nm bez jakéhokoli upřesnění, jestli se jedná o případně vylepšený proces anebo úplně ten stejný, který používají dosavadní procesory s architekturou Zen 2. Společnost však potvrdila, že už je v přípravě Zen 4, který bude používat 5nm proces.

Ale teď už k samotný modelům. Jako první byl představen Ryzen 5900X, který má 12 jader a 24 vláken. Nabídne frekvenci až 4,8 GHz a bude stát 549 USD. O něco méně výkonný pak bude model Ryzen 5800X s 8 jádry a 16 vlákny. Maximální frekvence bude jen o 100 MHz nižší, tedy na úrovni 4,7 GHz. Cena je stanovena na 449 USD. Oba tyto modely mají TDP 105W. Poté byl představen ještě jeden, cenově dostupnější a pravděpodobně pro většinu zákazníků nejatraktivnější moděl – Ryzen 5600X. Ten má 6 jader a 12 vláken. Frekvence až 4,6 GHz a TDP pouze 65W. Stát bude 299 USD. Lisa Su, CEO společnosti AMD, pak představila ještě jeden, nejvýkonnější model, a to Ryzen 5950X. Nabídne 16 jader, 32 vláken a frekvenci až 4,9 GHz, TDP pak stejně jako u dvou z výše zmiňovaných modelů 105W. Samozřejmě ale nepůjde o levnou záležitost, cena je stanovena na 799 USD. Příjemná zpráva je, že všechny čtyři zmiňované procesory budou dostupné už 5. listopadu, tedy za necelý měsíc.

Představeny procesory Ryzen 5000

Na závěr si pak Lisa Su připravila malé překvapení. Poprvé ukázala jednu z připravovaných grafických karet postavených na architektuře RDNA 2, přezdívanou "Big Navi". Dokonce známe i první čísla, jak si karta vedla v jednotlivých hrách. Nespecifikovaný model byl testován v rozlišení 4K a vždy na nejvyšší možné nastavení. V Borderlands 3 dosáhl 61 FPS, v Call of Duty: Modern Warfare 88 FPS a v Gears 5 to bylo 73 snímků za sekundu. Více informací se dozvíme na další připravované prezentaci, která proběhne 28. října.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama