Přehled HW novinek z 19. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 19. týdne

Přehled HW novinek z 19. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

4
Platformy Windows PC

Blíží se vydání dalších grafických karet od AMD.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

Nové informace o Radeonech RX 6600 a 6600 XT

Společnost AMD postupně vydává své grafické karty řady RX 6000 postavené na architektuře RDNA 2. Vše začalo s high-endovými GPU v podobě RX 6800, 6800 XT a v prosinci RX 6900 XT. V březnu jsme se dočkali vydání grafické karty RX 6700 XT, která míří na 1440p hraní. Pomalu se tak blíží čas, kdy by měly být vydány levnější karty, které budou zaměřeny na hraní v rozlišení Full HD. A nasvědčují tomu i nejnovější úniky.

Přehled HW novinek z 19. týdne

Na webu Chiphell se objevily specifikace dvou karet z letošního lineupu AMD: Radeon RX 6600 a 6600 XT. Ty byly následně potvrzeny screenshotem programu GPU-Z. Obě karty podle očekávání používají čip Navi 23. Varianta s příponou „XT“ by měla nabídnout 2048 shaderů a frekvenci 1692 MHz s boostem na 2684 MHz. RX 6600 podle leaku bude mít 1792 shaderů, ale takty zatím nejsou známy. Obě karty pak mají nabídnout 8 GB GDDR6 VRAM a pravděpodobně 64 MB Infinity Cache, ačkoli poslední jmenovaná informace zatím potvrzena není.

Přehled HW novinek z 19. týdne

A kdy by mohly být karty představeny? Pokud vše půjde dobře, tak už poměrně brzy. Lisa Su, CEO společnosti AMD, na začátku letošního roku prohlásila, že se chystá vydání několika nových modelů ještě v první polovině roku. Teoreticky bychom se tak mohli dočkat oznámení na Computexu, kde bude mít AMD konferenci 1. června. K samotnému vydání by pak mohlo dojít někdy později v červnu. Objevují se ale také hlasy, že by samotné vydání mohlo být odloženo a tyto grafické karty nakonec uvidíme nejdřív ve 3. čtvrtletí letošního roku.

Přehled HW novinek z 19. týdne

Navi 24, budgetové grafiky od AMD

Zatímco předchozí zpráva se týkala Navi 23, je tu ještě jeden čip, který AMD připravuje, a to je Navi 24. Podle úniků, které přišly prostřednictvím nových ovladačů pro Linux, nese kódové označení "Beige Goby". Půjde už ale o velmi budgetové řešení, které by mělo mít pouhých 1024 shaderů a 16 MB Infinity Cache. Předpokládáme, že půjde o grafické karty RX 6500 a zřejmě budou mít i verzi pro notebooky. Pravděpodobně to budou vůbec poslední grafiky z řady RX 6000.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama