Přehled HW novinek z 23. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 23. týdne

Přehled HW novinek z 23. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Xbox Xbox Series X|S Windows PC Xbox Xbox One

Budoucnost AMD, upravitelné Xbox ovladače v Česku.

Reklama

Nové roadmapy od AMD

Společnost AMD uspořádala 9. června konferenci, kde se sice neoznamovaly nové produkty, ale zato se sdílely velmi zajímavé informace. Firma totiž ukázala nové roadmapy, a to jak pro procesory, tak i grafické karty.

Začněme u GPU, kde je to poněkud jednodušší. Nacházející grafiky s architekturou RDNA 3 už jsou samozřejmě na cestě a měly by dorazit někdy na podzim. AMD připomíná, že používá 5nm proces a u desktopových GPU vůbec poprvé také čipletový design. Nejzajímavější však je, že RDNA 3 má oproti předchozí generaci o víc než 50 % vyšší výkon na watt, to je opravdu vysoké číslo. Firma dále nastínila, že RDNA 4 dorazí v roce 2024, což se asi dalo předpokládat. Využít má zatím neurčitý "pokročilý" proces.

Co se týče CPU, dozvěděli jsme se, že nadcházející generace Zen 4 má nabídnout o víc než 25 % vyšší výkon na watt (oproti Zenu 3) a o víc než 35 % vyšší celkový výkon. Kromě klasického Zenu 4 mají později dorazit také procesory s V-Cache a architektura "Zen 4c" (zatím přesně nevíme, co to znamená). To samé platí o další generaci, kde je kromě Zenu 5 v plánu také V-Cache a "c" verze. Tato CPU už využijí 4nm a 3nm proces, přičemž mají dorazit v roce 2024.

Narvhnout vlastní Xbox ovladač už si můžete i v Česku a na Slovensku

Microsoft oznámil, že rozšiřuje svou iniciativu Xbox Design Lab, pomocí níž si můžete nadesignovat svůj vlastní ovladač podle svých představ. Byly přidány nové vzory a také několik nových barev, jako je světle oranžová, světle růžová, skvětle zelená či světla fialová.

Nejzajímavější novinkou však je, že byl program spuštěn v 11 dalších státech, mezi nimiž najdeme i Česko a Slovensko. Došlo také na hráče v Austrálii, Japonsku, Koreji, Singapuru, Řecku, Maďarsku, Norsku, Švýcarsku a na Novém Zélandu. Microsoft ještě slíbil, že později v létě přidá podporu pro Tchajwan.

Svůj ovladač si můžete narvhnout zde.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama