Přehled HW novinek z 24. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 24. týdne

Přehled HW novinek z 24. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

13
Platformy Windows PC

Dostupnost grafických karet se začíná zlepšovat a známe první tituly, které dostanou podporu FSR.

Reklama

Které hry dostanou podporu FSR?

Vydání FidelityFX Super Resolution se pomalu blíží a je čas se podívat na tituly, které dostanou podporu této technologie už za tři dny, 22. června. Samotná společnost AMD zatím nic oficiálně neoznámila, ale seznam unikl prostřednictvím tweetu uživatele vegeta. Ten už ho mezitím sice smazal, ale dochoval se díky ostatním stránkám, které jej stihly stáhnout, například Videocardz.

Jak můžete vidět, při vydání se dostane podpory pouhým 7 hrám. Navíc jen 2 tituly bych zařadil mezi ty větší: Anno 1800 a nechvalně proslulý Godfall. Zbytek jsou spíš méně známé hry.

Přehled HW novinek z 24. týdne

Trochu optimističtější je výhled do budoucna, už teď je totiž podpora jistá u dalších 12 titulů, mezi které patří například Resident Evil Village, Far Cry 6 či Forspoken. Ještě lépe pak zní příslib vývojářů a vydavatelů. Už 44 z nich se totiž rozhodlo, že budou technologii FSR podporovat. Kromě menších studií zde najdeme i velká jména jako Ubisoft, EA, Koch Media, Valve, Gearbox a další.

Přehled HW novinek z 24. týdne

Vegeta navíc tvrdí, že výkon FSR je velice dobrý. Zatím ale stále nevíme, jak je to s kvalitou obrazu.

Dostupnost grafických karet se pomalu začíná zlepšovat

Nedostatek grafických karet a čipů obecně je nepochybně největší téma letošního roku. Za posledních několik měsíců jsme si už zvykli na to, že karty v obchodech zkrátka nejsou a pokud ano, tak za absolutně přestřelené ceny. Jak to ale vypadá, situace by se mohla zlepšit dřív, než jsme si předtím mysleli. V novém videu od kanálu Hardware Unboxed se totiž dozvídáme, že karty se postupně začínají objevovat v obchodech.

V těch tuzemských to zatím není tolik znát, ale i zde se najde pár kousků GPU nové generace. Problémem samozřejmě zůstává cena, která je většinou víc než dvojnásobná oproti MSRP. I ta se ale začíná po dlouhém růstu konečně snižovat. A díky čemu se vlastně situace zlepšila?

Přehled HW novinek z 24. týdne

Čipů je stále málo, ale tentokrát nám pomohl postupný pád ceny kryptoměn, především etherea. Snížila se tak výdělečnost těžení, nyní je zhruba poloviční oproti té květnové. O karty je tak mezi těžaři menší zájem. Pokud bude trend pokračovat, možná bychom se mohli dostat do normálu už někdy ke konci roku, ale stále jde o velmi optimistický scénář.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama