Přehled HW novinek z 25. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 25. týdne

Přehled HW novinek z 25. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

4
Platformy Windows PC Xbox Xbox Series X|S Xbox Xbox One

AMD vydává konkurenci DLSS a ukončuje podporu starších grafických karet.

Reklama

Splnilo FSR vysoká očekávání?

FidelityFX Super Resolution se 22. června konečně dočkalo svého vydání. Jak ale technologie dopadla? A splnila všechna očekávání? Odpovědi přinesla média, která FSR otestovala. My se klasicky podíváme na video od kanálu Hardware Unboxed.

Jedno je jasné, výkon FSR rozhodně očekávání splnil. Alespoň pokud se bavíme o cílovém rozlišení 4K, v těch nižších už jsou totiž zisky FPS nižší a hlavně už není tak dobrá ani kvalita. Ta je největším problémem této technologie. Použitelné jsou prakticky jen režimy Ultra Quality a Quality, v případě nižších cílových rozlišení pak pouze první zmiňovaný mód. Kvalita obrazu je sice výrazně vyšší než u první verze DLSS či klasického upscalingu, ale za DLSS 2.0 poměrně zaostává.

Hůř na tom je i co se týče podpory samotných titulů, protože FSR si můžete vyzkoušet pouze v 7 hrách, jejichž seznam najdete v předchozím souhrnu. Pokud ale AMD zabere, mohlo by dříve či později Nvidii dohnat. Nespornou výhodu má navíc v podpoře napříč grafikami. Zatímco DLSS funguje jen na kartách RTX, FSR vám bude fungovat klidně i na několik let starých GPU, včetně těch od Nvidie. A dobře začíná vypadat situace také pro konzole. Microsoft už potvrdil, že FSR bude fungovat na konzolích Xbox One i Series.

AMD ukončuje podporu starších grafických karet

Druhá zpráva už však rozhodně radostná není. Podobně jako nedávno Nvidia totiž AMD ukončuje podporu starších grafických karet a také systému Windows 7. K oznámení došlo poměrně pozdě, až při vydání driveru 21.6.1, který přinesl podporu FSR. Zároveň už ale nepodporuje následující karty:

Přehled HW novinek z 25. týdne

Poslední verze ovladačů, které můžete používat, pokud jste majitelem jedné z těchto karet, je 21.5.2.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama