Přehled HW novinek z 29. týdne
New World Novinka Přehled HW novinek z 29. týdne

Přehled HW novinek z 29. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Cena a možné datum vydání Radeonu RX 6600 XT, nové informace o Ryzen V-Cache a hra New World ničí GPU.

Reklama

Oznámení Radeonu RX 6600 XT je za dveřmi

Z Radeonu RX 6600 XT se pomalu stává další RTX 3080 Ti. Karta, o které se neustále spekuluvalo, ale oficiálně jsme dlouho nevěděli vůbec nic. Již brzy by se to ale mělo změnit. Magazín Fudzilla informoval o tom, že by se GPU mělo dostat na trh už 11. srpna.

Autor článku zmiňoval, že ve stejný termín má vyjít také RX 6600 (bez „XT“), ale to se nakonec změnilo. Podle informací kanálu Coreteks tato karta vyjde až na přelomu září a října. Ke konci roku by pak mělo přijít na řadu nejméně výkonné Navi 24 v podobě Radeonů RX 6500.

Zpátky však k Radeonu RX 6600 XT. Blízko už by totiž mělo být také samotné oznámení. Podle magazínu Videocardz by se tak mělo stát už příští týden v pátek, tedy 30. července. MSRP prý ještě stanoveno není, kanál Moore’s Law is Dead už však mluví o ceně mezi 349 až 379 dolary.

Ve výsledku je to poměrně bezpředmětné, neboť toto GPU nedostane žádný referenční model přímo od AMD. A jak už víme, AIB modely jsou stále velmi drahé, podle informací magazínu Cowcotland by měla být cena těchto karet mezi 499 až 549 eury. Za oficiální cenovku se má prodávat pouze velmi omezené množství.

Ryzen V-Cache možná přinese větší posun ve výkonu, než AMD avizovalo

Společnost AMD na rozdíl od Intelu na letošek nechystá žádnou novou převratnou architekturu, procesory s architekturou Zen 4 přijdou až příští rok. Intel Alder Lake se ale začíná rýsovat jako poměrně velká hrozba pro červený tým, není tedy divu, že i oni si přece jenom něco připravili. Dříve se mluvilo o architektuře Zen3+, na Computexu ale AMD představilo tzv. Ryzen V-Cache.

Lisa Su, CEO společnosti AMD, tehdy mluvila o přibližně 15% nárůstu výkonu ve hrách. Leaker Greymon55 však tvrdí, že jde o poměrně konzervativní odhad, a výsledek by tak mohl být ještě lepší. Dodává ještě, že už procesory vstoupily do produkce a na trh přijdou ještě letos.

Hra New World ničí grafické karty

Nakonec trochu netradiční zpráva, řeč bude totiž o hře, ale jak brzy pochopíte, s hardwarem zpráva úzce souvisí. Společnost Amazon, jmenovitě její herní divize Amazon Games, se připravuje na vydání MMORPG New World, které je stanoveno na 31. srpna. Nyní probíhá uzavřená beta a jak už to tak bývá, neobešla se bez problémů. Jenže v tomto případě nešlo jen o různé bugy či pády hry, New World se některým hráčům vůbec nechtěl spustit a dokonce jim tzv. „bricknul“ grafické karty.

Přehled HW novinek z 29. týdne

Hráč s přezdívkou Goatz napsal na fórum hry, že New World spustil na své RTX 3090 FTW3 Ultra od společnosti EVGA, jenže do hry se vůbec nedostal. Během načítání se větráky dostaly na 100 % rychlosti a FPS spadly k nule. Poté se mu vypnul monitor a jeho karta nebyla nadále detekována. Restartoval tedy počítač, vše se zdálo v pořádku, dokud však New World nezapl znovu. Stalo se úplně to stejné, ale navíc uslyšel jakési prasknutí. Od té doby už GPU nefunguje vůbec.

Jak se ukázalo, takových případů bylo víc a údajně se to netýká pouze grafických karet RTX 3090. Podle uživatele JayzTwoCents je problém i s RTX 3080 Ti, RX 6900 XT, RX 6800 XT, RX 6800 a RX 590 (to už ale nikdo jiný nepotvrdil). Vývojáři však tvrdí, že žádné problémy nezaznamenali a hra je podle nich bezpečná. Vydali alespoň patch, který uzamyká FPS v hlavním menu.

A jak se nakonec ukázalo, chyba zřejmě skutečně nebyla na straně vývojářů, ale na straně výrobce grafických karet, tedy společnosti EVGA. Ta už problém zaznamenala a hráčům, kteří se s ním setkali, posílá nové GPU.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama