Přehled HW novinek z 32. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 32. týdne

Přehled HW novinek z 32. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

10
Platformy Windows PC

Radeon RX 6600 XT je velkým zklamáním, ze kterého hráči profitují.

Reklama

Radeon RX 6600 XT je nevýhodná karta, která se vyplatí koupit

11. srpna konečně vyšla dlouho očekávaná grafická karta Radeon RX 6600 XT od společnosti AMD. Přímo od ní jsme však žádný referenční model nedostali, k dispozici jsou pouze ty od AIB partnerů. Už v den vydání nicméně vyšlo několik recenzí a my se již tradičně podíváme na tu od kanálu Hardware Unboxed, který použil model MSI Gaming X.

V průměru z 12 testovaných her byla karta ve Full HD přibližně na úrovni RTX 2070 Super a RX 5700 XT. Ve vyšších rozlišeních byl výkon ještě horší. Radeon RX 6600 XT tak sice překonal svého konkurenta v podobě RTX 3060, jenže ta stojí 329 dolarů. Cenově je novince od AMD mnohem blíž RTX 3060 Ti, jež je výrazně výkonnější.

Ve prospěch RX 6600 XT hraje alespoň nižší spotřeba, ale to je asi všechno. Tato karta se AMD opravdu nepovedla a proti obou konkurenčním kartám od Nvidie by za normálních okolností neměla šanci i vzhledem k tomu, že RTX karty nabízí výrazně vyšší výkon v ray tracingu.

Jenže jak všichni víme, normální okolnosti nyní opravdu nejsou a z nového Radeonu by se nakonec mohla stát poměrně výhodná koupě. Ceny jednotlivých modelů RX 6600 XT se totiž nejvíc přibližují MSRP a jsou zhruba o 4 tisíce nižší než ty, za které se prodává RTX 3060. Jednoduše řečeno, RX 6600 XT je tak nevýhodná karta, že o ni není příliš velký zájem, což snižuje ceny a díky tomu je toto GPU rázem mnohem výhodnější. Pokud byste si tedy chtěli koupit novou grafickou kartu a nechce se vám dál čekat, Radeon RX 6600 XT je paradoxně ta nejlepší volba.

Sapphire potichu vydal speciální kartu pro těžaře

U AMD ještě zůstaneme, ale vrátíme se ke starší řadě jejich grafických karet, konkrétně populární generaci Polaris z roku 2017. Na internetu se totiž objevily fotky Radeonu RX 570, ale ne tak ledajakého. Jde o dvě GPU na jedné desce a tato karta by měla být určena pro těžaře.

Jak totiž uvádí magazín Videocardz, obsahuje jenom 1 HDMI port. Údajně dosahuje hashratu 59,69 MH/S při spotřebě 156 W, což je zhruba srovnatelné s výše zmiňovanou RX 6600 XT, jež zvládne 32 MH/s při 75 W. Zřejmě jde o snahu donutit těžaře, aby kupovali RX 570 místo RX 6600 XT, která je v těžbě poměrně výkonná vzhledem k tomu, že Nvidia už vyrabí pouze LHR modely s omezeným hashratem.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama