Přehled HW novinek z 51. týdne
Novinka Přehled HW novinek z 51. týdne

Přehled HW novinek z 51. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

Už brzy nás čekají 6nm grafické karty od AMD.

Reklama

AMD má na CES ukázat Zen4 a první 6nm grafické karty

Veletrh CES 2022 se pomalu blíží a v zákulisí se neustále spekuluje, co jednotlivé společnosti představí. Magazín Videocardz informoval o tom, že by AMD mohlo ukázat další grafické karty, nepůjde však o očekávané RDNA 3, ale stále aktuální generaci. Nové modely mají pokrývat low-end a nesou označení RX 6500 XT, respektive RX 6400, ta druhá má být určená výhradně pro OEM trh.

O těchto kartách neslyšíme zdaleka poprvé, ale Videocardz tvrdí, že mají použít 6nm proces od TSMC, což jsme dosud nevěděli, zbytek modelů totiž používá proces 7nm. Půjde tak o stejnou výrobní technologii, jakou využije Intel při výrobě svých grafických karet Arc, a to je možná právě ten důvod, proč se AMD rozhodlo použít tento vylepšený proces, nechce v tomto ohledu za Intelem zaostávat. Radeon RX 5500 XT a 5400 mají podle Videocardz vyjít už 19. ledna příštího roku.

To ale není jediná věc, kterou má AMD na CES představit, o té druhé jsme se tentokrát dozvěděli z oficiálních zdrojů. Viceprezident AMD Mark Papermaster v rozhovoru pro magazín Forbes prozradil, že na akci uvidíme také chystané procesory postavené na architektuře Zen4. Půjde však zřejmě jen o pár základních informací, více se máme podle Papermastera dozvědět až v průběhu roku 2022. AMD totiž pořád musí vydat Zen3 s technologií 3D V-Cache a právě těmto procesorům se nejspíš bude na CES věnovat především. Světlo světa by totiž měly spatřit ještě v prvním kvartálu příštího roku.

Konference AMD proběhne 4. ledna v 16:00 našeho času.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama