Přehled HW novinek ze 41. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 41. týdne

Přehled HW novinek ze 41. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

MS chystá DirectStorage 1.1, matoucí označení produktů už je problém i u AMD.

Reklama

Pod označením Ryzen 7000 se budou prodávat tři generace procesorů

V pátek jsme psali o poněkud překvapivém oznámení od Nvidie, která se po velké kritice ze strany zákazníků zrušit grafickou kartu RTX 4080 12GB kvůli matoucímu označení. Bohužel poněkud nejasnému označení se nevyhnou ani produkty AMD, jak nyní informoval magazín Videocardz.

Zatímco procesory Ryzen 7000 pro desktopy jsou všechny postavené na nejnovější architektuře Zen 4, u těch mobilních už to tak jednoznačné nebude. AMD totiž údajně chystá prodávat CPU hned ze tří ruzných architektur, konkrétně Zen 4, Zen 3 i Zen 2. Naštěstí budou odlišeny alespoň jedním číslem. Zatím víme o Ryzenech 7420U a 7520U (Zen 2), Ryzen 7630U (Zen 3) a Ryzen 7640U (Zen 4). I tak jde ale o poměrně matoucí značení.

Zdroj: Videocardz
Zdroj: Videocardz

Lišit se navíc budou také v rámci grafického čipu. První dva procesory, nesoucí označení Mendocino, nabídnou iGPU na bázi RDNA 2. Procesor se Zen 3 architekturou však pouze starou Vegu a CPU na architektuře Zen 4 naopak nejnovější RDNA 3.

DirectStorage 1.1 přinese GPU dekompresi

Letos na jaře Microsoft konečně vydal dlouho slibovanou technologii DirectStorage, která dokáže využít rychlé NVMe SSD, a zajistí tak rychlejší načítací časy. Ve hrách jsme se ale zatím s technologií prakticky setkat nemohli. První titul, který podporu DirectStorage slíbil, byl Forspoken, ale ten byl mezitím už několikrát odložen.

Ani to však Microsoft nezastavilo, aby pokračoval ve vývoji této nové technologie, a před pár dny oznámil verzi 1.1. Ta už se teď nachází ve finální fázi vývoje a má dorazit někdy ke konci tohoto roku. Hlavní novinkou bude GPU dekomprese, která přinese nejenom rychlejší načítání, ale také uleví procesoru. Přesvědčit se o tom můžete na obrázku níže, kde MS ukazuje novou verzi DirectStorage v akci. GPU dekomprese (vlevo) je výrazně rychlejší a zároveň umožnila, že využití CPU kleslo ze 100 % na pouhých 15 %. Jeho výkon tak může být využit jinde.

Zdroj: Microsoft
Zdroj: Microsoft

Požadavky zůstávají prakticky stejné jako u verze 1.0. Budete potřebovat grafickou kartu s podporou DirectX 12 Ultimate a ideálně také Windows 11, ačkoli Microsoft uvádí, že technologie funguje i na W10.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama