Přehled HW novinek ze 44. týdne
Novinka Přehled HW novinek ze 44. týdne

Přehled HW novinek ze 44. týdne

Jan Urbančík

Jan Urbančík

2
Platformy Windows PC

AMD zatím nechce konkurovat RTX 4090, ta se nadále potýká s ohořelými konektory.

Reklama

Radeon RX 7900 XTX má podle AMD konkurovat RTX 4080

Společnost AMD ve čtvrtek večer oficiálně představila grafické karty Radeon RX 7000, postavené na architektuře RDNA 3. Informacím ze samotné prezentace jsme věnovali samostatný článek, nicméně po skončení se dostaly na povrch ještě další zprávy, které si probereme tady v souhrnu.

Na konferenci jsme neviděli žádné porovnání s konkurencí od Nvidie a nyní už víme, proč tomu tak bylo. Prozradil to vedoucí architekt Frank Azor v rozhovoru pro magazín PCWorld:

"[Radeon RX 7900 XTX] je nadesignovaný proti 4080 a my nemáme čísla z benchmarků pro 4080. To je ten hlavní důvod, proč jste neviděli žádné porovnání s Nvidií," říká Azor. "Karta za 999 dolarů není konkurent 4090, která stojí o 60 % víc, tohle je konkurent 4080."

To samozřejmě dává smysl, Radeon RX 7900 XTX je RTX 4080 cenově mnohem blíž, přestože má stále cenovou výhodu 200 dolarů. Bude velmi zajímavé vidět první srovnání. Doufejme, že ho AMD poskytne krátce po vydání 4080, která zamíří na trh 16. listopadu. A jen tak mimochodem, právě nové karty od AMD jsou zřejmě tím hlavním důvodem, proč Nvidia zrušila 12GB verzi 4080. Proti RX 7900 XTX/XT by zkrátka neměla šanci.

Je každopádně poměrně pravděpodobné, že AMD v budoucnu vydá i model RX 7950 XT/XTX, který bude skutečně konkurovat i RTX 4090. Jinak by moc nedávalo smysl, že si firma tohle označení prozatím pošetřila.

Problémy nového napájecího konektoru pokračují

Nedávno jsme psali o problémech s novým nápajecím konektorem 12VHPWR, který využívá RTX 4090. Někteří uživatelé začali hlásit, že se jim po nějaké době používání z části roztavil a přestal fungovat. Případy v posledních dnech přibývaly, ale ve všech se jednalo o adaptéry od Nvidie, které přibaluje ke grafické kartě. Tedy až doteď.

Na Redditu už se totiž objevily dva nové případy (1, 2), v nichž jde o nativní konektor přímo ze zdroje, bez jakéhokoli adaptéru. To je poměrně velký zvrat v celé situaci, protože to znamená, že problém bude už někde v samotném základu konektoru. Dosud se mělo zato, že je chyba pouze v adaptéru od Nvidie. Uvidíme tedy, jak se to bude dál vyvíjet, ale případů každným dnem přibývá a AMD už si tak trochu staví marketing na tom, že používá "staré dobré" 8pinové konektory.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama