Prosincové ohlédnutí šéfredaktora
Speciály Článek Prosincové ohlédnutí šéfredaktora

Prosincové ohlédnutí šéfredaktora

Martin Zavřel

Martin Zavřel

14
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Windows PC Xbox Xbox One

Tentokrát včetně ohlédnutí za "celým" rokem.

Reklama

Další měsíc se Zingem pomalu končí a stejně jako ty měsíce před ním, jsem opět dojatý a vděčný všem čtenářům za vysokou návštěvnost - navzdory tomu, že prosinec byl po herní stránce citelně pomalejší měsíc, než ty před ním. Stejně dojatý a vděčný jsem i vůči kolegům z redakce Zingu, kteří skousli všemožné odlišnosti mého vedení a po několika personálních obměnách (formou přátelské domluvy, v obou směrech) zformovali silné jádro týmu, které momentálně šlape jako hodinky a je dobrým základem pro další rozšiřování příští rok.

Když tvoříte nějakou věc pro jiné lidi, nikdy dopředu nevíte, jak se vám to povedlo. Nemůžete to dost dobře posoudit ze svého vlastního hlediska. Proto pečlivě pročítáme všechny vaše komentáře pod články, na fóru i v emailech, zaslaných na redakční adresu. A přestože ne vždy jsou pozitivní, jsem opravdu vděčný i za ty negativní - všechnu konstruktivní kritiku si bereme srdci a upravujeme podle ní náš obsah, postupy a priority. Svými připomínkami nám pomáháte úplně stejně, jako vašimi pochvalami.

Když tvoříte nějakou věc pro jiné lidi, nikdy dopředu nevíte, jak se vám to povedlo.

Moje největší obava, když jsem v září přišel mezi vás, byla ta, že se mi nepovede navázat na skvělou práci předchozího šéfredaktora a jeho týmu. Že se mi nepovede udržet dobré jméno magazínu. Že se mi rozpadne redakční tým pod rukama. Že Zing přestane být tím, čím býval. Vím, že jsem mimo jiné například svojí nulovou tolerancí pro vulgarismy v diskuzích pod články a dalšími věcmi o některé čtenáře-veterány přišel. Ale při pohledu na výsledná čísla návštěvnosti webu za tento rok mám pocit, že to dopadlo docela dobře:

Prosincové ohlédnutí šéfredaktora

A přestože to na tomhle grafu není dostatečně vidět, prosinec byl z hlediska návštěvnosti můj nejlepší měsíc s vámi. Jak jsem psal na začátku: jsem dojatý a vděčný. Jménem celé redakce vám za to děkuji.

Zároveň, když se tak na ten graf dívám, vzbuzuje ve mě dojem, že v září na Zing přišla nová dávka čtenářů, kterým se zde zalíbilo a nyní nastal jakýsi "Status quo". Příští rok se jej pokusíme narušit pomocí dalších posil v redakci, spoluprací s novými obchodními partnery, zavedením nových rubrik a dalším vylepšováním webu. Mimochodem, zaregistrovali jste na hlavní stránce nové přepínátko na "Dark Mode", tmavou verzi webu? Oba naši programátoři s tím měli docela dost práce a výsledek se nám líbí. Doufáme, že vám také.

Prosincové ohlédnutí šéfredaktora
Prosincové ohlédnutí šéfredaktora

Prosincové hity

Ačkoliv prosinec byl chudší na nové tituly, samozřejmě jsme vám nadělili recenze všech významnějších z nich. Zároveň se ale přiznám, že jsme využili toho zpomalení a vymetli z redakčních koutů pár starších titulů, které zapadly v té předvánoční horečce měsíců minulých. Mohli jste si tedy přečíst naše recenze na překrásné "artové" hry Arise nebo Lost Ember, povedenou "Diablovku" Darksiders Genesis, melancholickou krátkou adventuru Mosaic, strhující filmový příběh vlčích bratrů na útěku Life is Strange 2 nebo návykovou tahovou sci-fi hororovou strategii Phoenix Point. Kromě toho jsme vám ale také konečně přinesli pořádnou recenzi na jednu z her roku, neskutečně svérázně napsanou detektivní ego-adventuru Disco Elysium, neprávem zapadlou kyberpunkovou adventuru Whispers of a Machine, srovnání konzolové verze steampunkové budovatelské strategie Frostpunk nebo "přenosné" verze Zaklínače pro Switch, recenze na Terminátora, Children of Morta a další. Když na to tak koukám, tak po stránce recenzí vlastně ten ten prosinec na Zingu vůbec nebyl marný.

Kromě toho jsme vám ale samozřejmě nadělili také pravidelný nášup stylových informativních videí s tím nejlepším z našich novinek a také jednou krátkou video-reportáž z pražské vývojářské konference GDS 2019. Když jsme u těch společenských akcí, reportáž jsme vám přinesli také z parádní oslavy 20 let největšího českého herního studia, Bohemia Interactive. Jelikož (na poměry herního webu) překvapivě hodně klikáte i na naše články o filmech a seriálech, nechali jsme vás také hlasovat v anketě o kvalitách posledního Star Wars filmu. Už nějakou dobu se bavíme o tom, že s ohledem na váš zájem o tyhle věci nejspíš zkusíme příští rok na Zingu i nějaké ty občasné recenze filmů nebo seriálů. Jako u všeho ostatního, i zde bude záležet jen na vašem zájmu a zpětné vazbě.

Hry roku a dekády

Konec roku je samozřejmě také dobrá příležitost se ohlédnout a oslavit všechny ty herní dárečky, které nám uplynulý rok nadělil. Mám tyhle ohlédnutí moc rád, protože žebříčky ostatních hráčů mi často pomohou objevit tituly, které jsem třeba úplně minul. A je také příjemné vzpomínat na to, jak skvělé byly ty noci s Residentem a dalšími. Pokud jste je minuli, zde ještě jednou nabízíme žebříčky vybraných členů redakce Zingu:

Hry roku 2019 podle Zingu: Martin Zavřel

Hry roku 2019 podle Zingu: Michal Jonáš

Hry roku 2019 podle Zingu: Ondřej Partl

Hry roku 2019 podle Zingu: Jan Horsinka

Hry roku 2019 podle Zingu: Ivan Jeziorek

Hry roku 2019 podle Zingu: Jakub Marušák

Ještě zvědavější jsem ale byl na názory čtenářů. Často je těžké posoudit, jak moc se vám nějaká hra opravdu líbí nebo nelíbí, protože je smutná pravda, že nejhlasitější v diskuzích pod články většinou bývají kritici. Jsem tedy rád, že se potvrdil můj dojem o výjimečnosti Death Stranding a snad ještě větší radost mám z přízně, věnované jedné z nejvíce nedoceněných her roku, Days Gone. Obecně se zdá, že máme na Zingu překvapivě silnou komunitu konzolistů, nebo dokonce rovnou multiplatformních hráčů. Vždycky jsem říkal, že opravdový hráč si za kvalitní hrou najde cestu kamkoliv.

Prosincové ohlédnutí šéfredaktora

Mimochodem - anketu necháme běžet, aby si po novém roce mohli případně kliknout i ti čtenáři, kteří svátky trávili mimo počítače a mobily. Samozřejmě nám to ale nebrání zítra spustit anketu novou, tentokrát na téma nového roku a jeho lednových her.

A pokud vám nestačilo ohlédnutí za letošním rokem, podívali jsme se také na naše nejoblíbenější tituly za celou uplynulou dekádu. Ukázalo se přitom kromě jiného, že redakce Zingu má příjemně pestrý vkus a záběr:

Hry dekády podle Zingu

2020: nové konzole

Final Fantasy VII Remake.

Doom: Eternal.

Cyberpunk 2077.

The Last of Us: Part II.

Ghost of Tsushima.

Halo: Infinite.

Zelda: Breath of the Wild (zatím nepojmenované) pokračování.

Xbox Series X.

Playstation 5.

Pokud vám alespoň u některých z těchto slov nenaskočila husina, asi byste si měli zkontrolovat srdeční tep.

Říkal jsem to už nějakou dobu, ale jak postupně přibývaly další a další oznámení i podrobnější informace, začalo být snad úplně všem nad slunce jasné, že rok 2020 bude absolutní nářez pro všechny herní fanoušky. Ve skutečnosti si myslím, že to bude začátek nové "zlaté éry" herního průmyslu, kdy se (navzdory očekávané ekonomické recesi!) na tento obor konečně začne široká veřejnost dívat s respektem, který si opravdu zaslouží. A dokonce i v té naší zapadlé zemičce, kde jsou veřejná média a většina politiků v tomto ohledu zhruba deset let za západními zeměmi.

Ve skutečnosti si myslím, že to bude začátek nové "zlaté éry" herního průmyslu.

Nedokážu ani slovy vyjádřit, jak velkou mám radost, že díky Zingu můžeme tuhle parádní 2020 jízdu zažít společně. Uděláme maximum pro to, abyste si tenhle mimořádný hráčský rok na Zingu užili.

Prosincové ohlédnutí šéfredaktora

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama