První hodiny v Resident Evil Village
Novinka První hodiny v Resident Evil Village

První hodiny v Resident Evil Village

Jan Urbančík

Jan Urbančík

7
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Herní magazíny z celého světa přinášejí první preview.

Reklama

Zatímco hráči čekají na příchod dalšího dema z Resident Evil Village, některá světová média už do hry získala exkluzivní přístup a mohla v něm strávit několik hodin. V tomto článku se tak pokusím shrnout nejnovější informace o tomto očekávaném survival hororu.

Nejprve je třeba říct, že redaktoři dostali možnost hrát až 5 hodin hry, což je opravdu velká porce herní doby (takový remake třetího dílu jde za takovou dobu s přehledem dohrát), ale to asi jen naznačuje, že půjde na poměry Resident Evilu o relativně dlouhou hru.

Zároveň se sluší také připomenout začátek příběhu (a nebudu zmiňovat žádné spoilery, zkrátka jen to, co již Capcom dříve zveřejnil). Ethana Winterse a jeho manželku Miu v domě nečekaně přepadne Chris Redfield, který nejenom, že zabije Miu, ale ještě unese její dceru Rosemary. Ethan ji chce pochopitelně zachránit a dostane se až do bezejmenné vesnice, podle které je celá hra pojmenována. Jednotliví redaktoři se během hraní mohli podívat právě do vesnice, ale také do hradu.

Ve vesnici budou hlavními nepřáteli vlkodlaci, což už jsme mohli poznat také ze včerejšího dema (dojmy z něj naleznete zde). A bojovat s nimi opravdu není nic jednoduchého. Nejraději útočí ve smečkách, kdy vás velmi jednoduše porazí, a proto je lepší se zabarikádovat v jednom z domů a vypořádávat se s nimi postupně. Navíc jsou hodně rychlí, umí se dobře vyhýbat vašim střelám a dokonce jsou také poměrně inteligentní. Dokáží totiž používat zbraně na blízko. Zároveň na vás mohou čekat prakticky kdekoli. Nedělá jim problém se schovat v křoví nebo na vás čekat někde na střeše.

https://thumbs.gfycat.com/UntriedDopeyCat-mobile.mp4

Vesnice je plná různých pokladů a skrytých předmětů, které známe především z RE4. Je vidět, že se vývojáři tímto dílem opravdu silně inspirovali. Například inventář je také velmi podobný. Na rozdíl od sedmého dílu či posledních remaků je tak mnohem větší, ale předměty zabírají místo podle toho, jak jsou velké. Například taková brokovnice vám zabere klidně pomalu 1/3 inventáře. Zároveň ale můžete předměty různě otáčet, aby se vám do inventáře vše hezky vešlo. Klíčové předměty určené k vyřešení hádanek budete sbírat samostatně a nezabírají místo v inventáři.

https://thumbs.gfycat.com/SpectacularEminentDikkops-mobile.mp4

Kromě toho můžete stejně jako v jiných dílech vyrábět náboje či třeba lékárničky z předmětů, které během prozkoumávání nacházíte. K dispozici pak máte také mapu, která je rozdělena na 3 části: venkovní prostory, interiéry a podzemí.

Jak už asi víte z trailerů, v hradě bude úhlavním nepřítelem Lady Dimitrescu. Stručně řečeno je to taková Ms. X. Alespoň z dostupných záběrů to vypadá tak, že vás bude neustále nahánět a kdykoli je připravena použít své kovové drápy. Zároveň ale narazíte na tři další upírky, které jsou také velmi nebezpečné a hlavně jsou rychlejší než Lady Dimitrescu. Objevit se navíc mohou prakticky kdykoli.

https://thumbs.gfycat.com/DeliciousBrightCondor-mobile.mp4

Hrad do jisté míty připomíná Spencerovo sídlo z prvního dílu. Uvnitř totiž kromě nepřátel narazíte také na spoustu hádanek, které jsou na první pohled o něco propracovanější než v posledních dílech. Navíc samozřejmě musíte hledat různé klíče či jiné předměty, které vám pomůžou otevřít cesty, jež jsou jinak zavřené. Stejně jako například v remaku druhého dílu tak bude naprosto klíčové svou cestu předem naplánovat, protože určitě nebudete chtít se s jednou z upírek na chodbě střetnout.

https://thumbs.gfycat.com/HideousShorttermBull-mobile.mp4

Nové záběry také potvrdily, že se vrací psací stroje, kde si můžete hru uložit. Vypadá to, že minimálně na normální obtížnost můžete ukládat tak často, jak budete chtít. Nebudete k tomu potřebovat žádný inkoust, ani nic podobného. Zatím ale není jasné, jak je to na vyšší úrovně obtížnosti.

https://thumbs.gfycat.com/HandmadeFemaleBushsqueaker-mobile.mp4

Podobně jako v RE4 bude hrát důležitou roli obchodník, v tomto případě "Duke". Od něj můžete nakupovat náboje, recepty na jejich výrobu, ale i jiné předměty. Navíc u něj můžete upgradovat své zbraně, konkrétně jejich sílu, rychlost střelby, kapacitu zásobníku a rychlost přebíjení. Vše budete nakupovat za peníze ("Lei"), které sbíráte zabíjením nepřátel, případně pokud prodáte obchodníkovi nalezené poklady. Zároveň si u něj můžete nechat uvařit různé pokrmy, které vylepši vaše schopnosti. K tomu však budete potřebovat maso ze zdejších zvířat.

Pokud se na hru těšíte a jste majitelem konzole PS4 nebo PS5, nenechte si ujít další demo, které nás tentokrát zavede do hradu. Bude dostupné od 25. dubna 19:00 do 3:00 ráno následujícího dne. Opět v něm budeme moct strávit 30 minut. Pro všechny ostatní budou obě dema vydána v ucelené verzi o týden později, konkrétně od 2. května 2:00 ráno. V demoverzi budete moct strávit 60 minut a dostupná bude po dobu 24 hodin.

První hodiny v Resident Evil Village

Připomenout si můžete také náš průchodem "Village" demem ze včerejška:

Plná hra vychází 7. května na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series.

Titul si můžete předobjednat v obchodě Xzone.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama