První měsíc se Zingem
Speciály Novinka První měsíc se Zingem

První měsíc se Zingem

Martin Zavřel

Martin Zavřel

13

Ohlédnutí šéfredaktora za prvním měsícem s vámi.

Reklama

Popravdě mi vůbec nepřijde, že to byl jen měsíc. Za ty čtyři týdny jsem se čtenáři, s redakčním týmem, s obchodními partnery nebo například se zájemci o práci pro Zing nasbíral tolik zážitků, že mám pocit, jako kdybych tady s vámi byl už rok.

Jedním dechem bych chtěl dodat, že až na výjimky to byly zážitky veskrze pozitivní. Mám obrovskou radost z toho, jak se přeskupil a funguje redakční tým, z toho jak zasvěceně a často zajímavě většina z vás diskutuje pod články, z toho jak mile mě uvítali a podporují obchodní partneři a hlavně z toho, že Zing se tento měsíc četl relativně rekordním způsobem, obzvláště pokud vezmeme v potaz některé okolnosti.

Tentokrát si tu ale nechci vylévat srdíčko jako minule, rád bych se za tím uplynulým měsícem ohlédnul poněkud praktičtěji. V září 2019 jsme vám na Zingu přinesli:

18 Recenzí (4 platformy)

Osobně věřím, že zasvěcené a včasné recenze tvoří nenahraditelnou páteř každého herního magazínu. Proto jsme se do nich opřeli s maximálním důrazem na stíhání embarga, obzvláště u klíčových titulů (třeba Gears 5 nebo Greedfall). Také doufám, že jsme vyvrátili dlouhodobé pomluvy Zingu ve stylu "Zing dává všemu jen osmičky!", protože jsme zde tento měsíc měli kromě jiného i nějakou tu čtverku nebo pětku.

272 Novinek

Z prvního, druhého i třicátého devátého pohledu na Zing v uplynulých letech bylo zřejmé, že jedno z jeho největších lákadel je excelentní servis novinek, které si z velké míry chystal předchozí šéfredaktor osobně. Věděl jsem, že můj "talent" spočívá v jiných oblastech (z hlediska psaní jsou to především hlubší specializované články nebo přímo recenze) a s tímhle budu potřebovat pomoct, takže jsme trochu změnili pravidla psaní novinek v redakci a přibrali i novou posilu. Snad vás tedy naše novinky baví a nemáte pocit, že tuto důležitou složku magazínu zanedbáváme.

3 Preview

Včasné dojmy z hraní jsou někdy stejně užitečné, jako samotné recenze. Bohužel tento měsíc byla kanonáda her taková, že na to prakticky nezbýval čas. Přesto jsme zaznamenali velký úspěch například u prvních dojmů z Borderlands 3 (napsaných po první noci, co byla hra novinářům v ČR k dispozici) a rozhodně nebudeme tuto rubriku podceňovat, obzvláště až se předvánoční šílenství trochu uklidní.

2 Reportáže

Tenhle měsíc byly "jen" dvě (Gamescom a výročí pražského Herního muzea), ale rozhodně počítejte s tím, že tenhle šéfredaktor rád cestuje a rád píše zápisky ze svých výprav, takže jde o takovou předehru k věcem budoucím. Mimochodem, možná bych sem mohl započítat i moji výpravu do sídla české Sony, kde jsme ochutnávali TGS demo Nioh 2... ale to bych podváděl, protože je schovaná již nahoře v součtu preview.

2 Rozhovory

Rozhovory patří k nejcennějším a nejnáročnějším disciplínám (nejen) herní novinařiny, takže jsme moc rádi, že jsme tento měsíc stihli dát prostor méně známému hernímu vývojáři i jednomu z největších herních studií v zemi. Jak RZE, tak Bohemia Interactive byli navíc velmi vstřícní a byla vyloženě radost s nimi pracovat.

8 speciálů

No dobře, teď už podvádím, protože jsou zde schované reportáže i rozhovory. Ale kromě nich tady najdete třeba Tipy jak hrát Borderlands 3, detailní pohled na novou konzoli Nintenda Switch Lite, moje představení nebo návrat článků "herní menu na následující měsíc".

3 Soutěže

Zing by měl hráčům sloužit mnoha způsoby, ale jeden z těch nejpraktičtějších je nakrmení vašich herních strojů. Sice můžeme udělat radost vždy jen několika z vás, ale zato jsme se hodně snažili, aby těch soutěží bylo co nejvíc a málem se nám povedlo mít jednu každý týden (MXGP 2019, Borderlands 3, Surge 2). Do budoucna plánujeme ještě jiné druhy soutěží o další ceny kromě her, které by hráče měly zajímat.

6 Videí

Slova a screenshoty mají svoje limity, někdy je lepší prostě vidět hru v pohybu a vydá to za tisíc slov nebo obrázků. Proto jsme vás kromě trailerů a gameplay ukázek v novinkách pravidelně zásobovali výtahy toho nejlepšího z našeho obsahu ve video formátu na našem Youtube kanálu - a v blízké budoucnosti posílíme video sekci dalšími kolegy i rubrikami.

Víkendy

Nejspíš jste si všimli, že jsme rozjeli víkendový obsah o něco akčněji, než bylo v minulosti na Zingu zvykem. Osobně věřím, že řada hráčů má víkendy klidnější a ráda si přečte kousek jejich oblíbeného magazínu i během nich. Dokud o tom budou vypovídat také čísla čtenosti, budeme v tom pokračovat.

Diskuze

Jeden z důvodů, proč mne tak baví dělat weby, je ta okamžitá zpětná vazba čtenářů. Snažil jsem se proto co nejvíce zapojovat do vašich diskuzí pod články - stejně jako většina kolegů z redakce. Snad jsme si díky tomu pomohli navzájem vyjasnit případné nejasnosti a hlavně: navázat přátelský vztah, ze kterého by mělo být patrné, že si našich čtenářů vážíme a nasloucháme jim. I v případě těch několik přešlapů vůči slušnosti jsem se snažil nejprve viníkům domluvit, než jsem začal cenzurovat. Ban nepadl v září ani jeden a jsem vám upřímně vděčný, že to nebylo potřeba.

Sociální sítě

Sociální sítě Zingu v září ožily většinou alespoň jednou denně, ať už jde o Facebook, Twitter nebo Instagram. Zatím mezi nimi nejsou velké rozdíly, takže si z nich prostě vyberte tu vaši oblíbenou. Do budoucna jim ale budeme věnovat ještě větší pozornost a jejich obsah náležitě diverzifikovat.

3 noví autoři

Máme z jejich článků radost, ať už jde o Pavla s jeho Iceborne, Jakuba s jeho Zeldou nebo Honzu s jeho záplavou (většinou hardcore PC) novinek. Doufáme, že i vás baví tyto nové autory číst a budete se těšit na jejich další články.

Technický stav webu

Možná to z vaší strany zatím není tolik poznat, ale slušnou část měsíce na webu urputně pracovala dvojice programátorů, ve spolupráci se mnou a grafikem. Vymetli jsme nějaké ty pavučiny, položily základy budoucím vylepšením a dokonce jsme několikrát přešli na kompletně novou šablonu nebo dokonce i verzi redakčního systému. Pořád nás drží zpátky určitá technická i praktická omezení, ale rozhodně urputně pracujeme na tom, aby vám web lépe fungoval.

Geralt?

S majiteli Zingu jsme se na začátku měsíce bavili o tom, že Zing budeme profilovat jako čistokrevně herní magazín a vyhneme se neherním tématům. Nicméně váš zájem a čtenost novinky na téma seriálového Geralta mě docela šokovaly a říkám si, jestli bychom se vybraným geekovským filmům a seriálům neměli přeci jen věnovat. Je pravda, že na Doupěti se mi to kdysi docela vyplácelo. Co si tom myslíte vy?

Říjen

Září byl každopádně jenom začátek, kdy se nový šéfredaktor teprve rozkoukával a za běhu se snažil zorientovat v mnoha věcech. Přesto se v pozadí každodenního fungování magazínu odehrálo plno klíčových diskuzí, v rámci redakce i mimo ni, které vám během následujících měsíců přinesou na stránky magazínu nové druhy obsahu i nová jména autorů.

Říjen ale znamená ještě větší nálož předvánočních trháků, než jsme zažili tento měsíc. Pozornost redakce proto zůstane upřená především tímto směrem.

Jménem svým i celé redakce děkuji za váš čas a přízeň, věnovanou Zingu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama