První týden se Zingem
Speciály Novinka První týden se Zingem

První týden se Zingem

Martin Zavřel

Martin Zavřel

25

Ohlédnutí šéfredaktora za prvními dny s vámi.

Reklama

Na konci prvního týdne mého působení na Zingu se mě plno lidí vyptávalo, jaké jsou moje dosavadní zkušenosti a dojmy. Tak mne napadlo, že by to možná zajímalo i některé čtenáře. Na úvod prozradím, že jsem byl opakovaně překvapován (víceméně vždy příjemně) na mnoha frontách a celá řada předsudků, založených na reputaci Zingu mezi ostatními herními redakcemi či širší hráčskou veřejností, se ukázala být lichá. Některé z těch věcí možná překvapí i vás.

Dlouhý seznam úkolů

V článku s mým představením jsem vás požádal, abyste zůstali upovídanou komunitou a nebáli se do komentářů pod články psát, co se vám líbí i nelíbí na textech, ale také na Zingu jako takovém. A přesně to jste udělali - napsali jste celou řadu konstruktivních názorů, ze kterých jsem si vypsal poměrně dlouhý seznam úkolů na nejbližší... no, řekněme, že některé jsme měli v plánu řešit tak jako tak, na některých se už v zákulisí pracuje a jiné budou muset počkat déle, než na ně najdeme vhodného člověka, řešení či prostředky. Ano, mě ty notifikace komentářů také chybí. Ale ne, neumím to vyřešit tento měsíc. Nicméně například proces optimalizace webu již začal.

První týden se Zingem

Jak se asi dalo čekat, slušná porce komentářů řešila, co všechno bylo skvělé na starém Zingu (před přechodem na novou podobu začátkem loňského roku). Pochopil jsem, že Zing býval mnohem více o komunitě a budu hledat cesty, jak tenhle jeho aspekt znovu podpořit, byť to třeba nebude přesně stejným způsobem, jako v minulosti. Na druhou stranu původní web stál na ručně stavěných základech, které se neodvratně rozpadaly a nebylo možné je dost dobře udržovat donekonečna. Současný Zing proti tomu nabízí vlastní výhody, od lepšího čtení na mobilech (kde nás čte až překvapivě mnoho z vás) po snadnější práci s vkládáním článků, což v praxi znamená více našeho obsahu pro vás (jen tento týden jsme stihli pět velkých recenzí, reportáž, soutěž a plno novinek). Každopádně balancování mezi soustředěním se na technické aspekty webu a zároveň na jeho obsahovou stránku není nikdy jednoduché, protože obojí si vyžaduje slušnou dávku času a prostředků.

Recenze na světové úrovni

Navíc si opravdu myslím, že nejdůležitějším aspektem herně-zpravodajského webu je jeho obsah. Po téhle stránce jsme trochu přitlačili na pilu (doslova, když nad tím tak přemýšlím), abyste se mohli spolehnout na kvalitní recenze největších titulů v minutu, kdy padne jejich světové embargo. To se nám povedlo například ve středu s Gears 5. Dlouhé roky mám ve svém mobilu i na desktopu nastavené všemožné notifikace na moje nejoblíbenější zahraniční weby a influencery, takže když mi tuhle středu v 15:01 začal mobil pípat informace o tom, že například IGN nebo Skill Up vydali svoje Gears 5 hodnocení, musel jsem se usmát a v duchu říct: "Jasně, však Zing ho právě vydal taky". Byl to příjemný pocit.

"Abyste se mohli spolehnout na kvalitní recenze největších titulů v minutu, kdy padne jejich světové embargo."

Tohle samozřejmě nejde vždy - některé hry novináři vůbec nedostanou s časovým předstihem. Jindy to zase nedává smysl, protože jde o hry natolik závislé na jejich online struktuře, že není dost dobře možné hodnotit je bez spuštěných serverů (očekávám, že tato situace nastane kromě jiného s Borderlands 3). Na každý pád jsem ale začal upravovat organizaci redakce tak, abychom byli pro včasné vydávání nejdůležitějších článků lépe vybaveni. S tím souvisí také příchod několika nových jmen, kdy například na Monster Hunter recenzi si troufnu tvrdit, že jsme ulovili dost možná nejzkušenějšího fanouška této série v zemi (a to říkám jako někdo, kdo má v té hře nahráno 229 hodin).

Zing - od mladých pro mladé?

Jedna z věcí, co jsem v uplynulých letech slýchal, bylo, že Zing je psaný "omladinou pro omladinu". Že jsou zde víceméně hodně mladí autoři, kteří svoji práci dělají hlavně díky zápalu pro hry, spíše než díky rozumnému honoráři. O honorářích a celkovém rozpočtu webu jsem měl dostatek informací už z minulých týdnů, kdy jsme tohle téma řešili v rámci mého nástupu. Věděl jsem, že jsou to zdravá, dobrá čísla (v rámci české herní novinařiny v roce 2019), se kterými se dá dobře pracovat a nemusíme se za ně stydět. Ale z čeho jsem měl upřímně trochu obavy, bylo to údajné mládí čtenářů. Je tomu opravdu tak? Budu jim rozumět a oni mě? Nebude ten věkový rozdíl problém?

Naštěstí se poměrně rychle začalo ukazovat, že tenhle mýtus byl možná pravdou deset let zpátky během jeho vzniku, ale za tu dekádu existence Zingu očividně stárla jak jeho redakce, tak jeho čtenáři. Podle všech indicií, které jsem za uplynulý týden nahromadil, je většině z vás okolo třiceti. To je i pro mě velké překvapení a potvrzuje to moji domněnku, že česká herní scéna pomalu ale jistě dotahuje tu světovou (která měla oproti nám v mnoha směrech náskok). Hlavně to ale potvrzuje, že Zing není žádné "bravíčko" pro náctileté, ale dospělý herní magazín pro čtenáře a hráče všech věkových kategorií - od těch náctiletých až po šedesátileté (ano, i takové čtenáře na Zingu máme). Navíc vás rozhodně není málo.

První týden se Zingem
Hráči mají mnoho podob.

Máloco mi udělalo takovou radost, jako když se známá HR podivila, že (cituji): "Ta diskuze pod článkem s tvým představením je nějaká podezřele kultivovaná na poměry českého internetu.". Jinak u redaktorů je to s věkem jednoduché - "dinosauři" jako jsem já, Michal Jonáš nebo Ivan Jeziorek dostatečně vyrovnáváme věkový průměr našich mladších kolegů. A jak si asi dovedete představit, někdy inspirujeme my je - a jindy zase oni nás. Těšíme se, že tahle zábavná dynamika snad časem pobaví i vás, jakmile spustíme podcasty a podobné skopičiny.

Nejlepší čas pro hráče

Všechny tyhle pozitivní věci samozřejmě způsobují, že bych se nejraději věnoval všem těm seznamům úkolů okamžitě a zároveň. Snažím se strávit co nejvíce času bližším seznamováním s členy redakce - i seznamováním a vymýšlením nových forem spolupráce mezi nimi navzájem. Na pivo jsem zatím stihl vytáhnout jen hrstku z nich, ale to brzy napravíme na pořádném redakčním srazu. Do té doby to řešíme alespoň virtuálně. Stejně tak reaguji co nejvíce také na vás, čtenáře. Ať už jsou to diskuze na webu, Facebooku nebo zprávy v emailu, všechny vaše názory a návrhy mne zajímají a rád bych, abyste měli pocit, že vám nasloucháme a jsme tu pro vás. Stejně vřele se snažím komunikovat s českými i zahraničními distributory a obchodními partnery.

Ve skutečnosti se ale na pozadí toho všeho protrhla předvánoční hráz s herními trháky a každý týden nám teď bude nadělovat jednu zajímavou hru za druhou, což je samozřejmě spousta práce s plánováním, domlouváním a samotným recenzováním, od hraní přes psaní po editování. Právě tohle je pro mne momentálně největší priorita, protože o hrách to celé je a kvůli hrám tu všichni jsme, takže se jim podle toho musíme věnovat. Doufám, že si následující týdny a jejich herní zážitky užijete stejně jako my a že si o tom náležitě popovídáme na Zingu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama