PSP2 vs 3DS – co bude lepší?
Speciály PSP Článek PSP2 vs 3DS – co bude lepší?

PSP2 vs 3DS – co bude lepší?

Michal Drtina

Michal Drtina

27

Čeká nás dvoustranná revoluce na poli handheldů. Na jedné straně zázrak od Sony, na druhé nádhery od Nintenda. Kdo dostane zlato?

Reklama

Rok 2011 bude, co se týče videoherního světa, velmi zajímavý. Měli bychom se dočkat vůbec prvního pokusu spojit mobil a herní konzoli, což zřejmě plánuje Sony se svým Playstation Phone. I když nebyl ještě ani oficiálně potvrzen, je jasné, že existuje a pravděpodobně se ho dočkáme tento rok. Podobná situace panuje okolo PSP2, které sice nebude vycházet z mobilního telefonu, ale má například nabídnout výkon srovnatelný s PS3. Výkon ale není rozhodně vše, což se nyní snaží dokázat Nintendo se svým 3DS, což je v podstatě klasické DS se 3D zobrazením, které je možné bez jakýchkoli brýlí a podobných vylomenin. Dá se říci, že nás čeká další konzolová válka, tentokrát v kapesním provedení. Jen ten Microsoft nám tu chybí. Jelikož tyto dvě mašinky budou vyprazdňovat kapsy milionům hráčů po celý rok, rozhodli jsme se obě kapesní konzole porovnat.

Nejprve by bylo vhodné porovnat starší bratříčky těchto budoucích penězožroutů, tedy PSP, respektive PSP Go!, a Nintento DS. PSP, neboli Playstation Portable, vlétl na pulty našich obchodů 1. září 2005. Do dnešního dne vyšly dvě vylepšené odlehčené verze a samozřejmě velmi nepovedený model PSP Go. Celkově se všech PSP prodalo 65.66 milionu kusů, což lze považovat za obrovský úspěch vzhledem k tomu, že se jednalo o první pokus o kapesní konzoli v podání Sony. V roce 2009 se u Sony rozhodli vydat značně odlišnou verzi PSP, a sice PSP Go, které bylo odlišné jak designem, tak způsobem prodeje her. Sony tímto riskantním krokem zjistila, že je digitální distribuce teprve v plenkách, a že si zřejmě budeme ještě hodně let nosit domů hry ve fyzické formě.

A jak je na tom Nintendo se svým DS? Řekl bych, že stačí zmínit, že se jedná o nejrozšířenější konzoli v historii. Ano, DS porazilo v prodejích i nesmrtelnou PS2. Nyní se prodeje pohybují někde kolem 145 milionů kusů, což je o 4 miliony více, než má PS2. Vzhledem k tomu, že bylo DS vydáno až v roce 2004, je jasné, že se prodávalo daleko rychleji, než stařičká PS2. Zatímco se u Sony dle zvyku hnali za výkonem, v Nintendu vymysleli konzolku se dvěma displeji, přičemž jeden z nich je dotykový. V roce 2006 byla vydána Lite verze, která shodila pár gramů, ale opět velmi popohnala celkové prodeje. Minulost ale nechme za sebou a pojďme se společně podívat do budoucnosti.

Playstation Portable 2

Grafika

Sony je právem považováno za otce 3D. Právě tato Japonská společnost se nejvíce snaží o rozšíření tohoto nového standardu, ať už svými televizemi, nebo PS3, která 3D hraní podporuje. Ve hrách se zatím 3D moc nevyskytuje. Těch několik málo her, které loni vyšly s podporou 3D byly většinou přímo od Sony. Dá se tedy očekávat, že si 3D cestu do nového PSP najde, je jen záhadou, v jaké formě. Kaz Hirai například prohlásil, že nevidí budoucnost v 3D přenosných zařízeních, kde nepotřebujete brýle. Uvidíme, s jakým řešením se Sony nakonec vytasí. Jisté je, že se bude opět hnát za co největším výkonem, aby se PSP2 mohlo hřát na trhu co nejdéle. PSP2 má podle prvních spekulací nabídnout grafiku v takové kvalitě, v jaké jsme ji mohli vidět u raných titulů na PS3. Doufejme jen, že Sony neudělá opět tu chybu, že se vykašle na vývojáře, jako tomu bylo u PS3. K čemu je vám obrovský výkon, když se nenajde téměř nikdo, kdo ho dokáže využít.

Ovládání

iPad vsadil na dotykovou obrazovku a 3DS na hybridní způsob ovládání. Stále ale není jisté, s čím přijde Sony. Při pohledu na PS Phone (neplést s PSP2) se zdá, že Sony opět vsadí na klasické rozmístění tlačítek a analogové páčky či kloboučky. Rozhodně bychom si ale přáli trochu více inovativní způsob ovládání. Toto je přece ta oblast, ve které bylo jasně DS lepší než PSP. My si myslíme, že Sony přijde s podobným uživatelským rozhraním, jako Nintendo, možná nějaký způsob pohybového ovládání. Nechme se překvapit.

Hry

Zatím nebyly žádné hry oznámeny, ani kdo na nich pracuje. Víme jen to, že mají někteří vývojáři PSP2 již nějakou tu dobu k dispozici a už něco zcela jistě kutí. Vzhledem k tomu, jaká talentovaná studia má Sony k dispozici si můžeme být jistí, že se bude jednat o velkou věc. Naše typy na studia, která již na něčem pracují, jsou studia jako Guerilla Games (Killzone), Insomniac Games (Resistance), Media Mollecule (Little Big Planet) ale hlavně Naughty Dog a jeho Uncharted. Jen doufejme, že PSP2 nečeká stejný osud, jako PSP, které se muselo převážně spokojit s odfláklými porty. My chceme kvalitní PSP2 only tituly, které dokážou dát PSP2 tvář.

Kompatibilita

Kompatibilita a propojitelnost všech zařízení je jedna z těch největších priorit společnosti. Propojení PSP a PS3 je příkladné, stejně tak schopnost PSP přehrát řadu multimediálních formátů. Playstation Network a Playstation Store jsou samozřejmostí, která zcela jistě nebude chybět v PSP2. My bychom si ale přáli i kvalitní internetový prohlížeč, možnost přehrát mkv soubory a v neposlední řadě také možnost připojení se k vaší PS3 přes internet. V dnešní době, kdy se na PSN často objevují časově omezené akce, by mohlo PSP2 velmi dobře posloužit. Dám příklad. Jste dejme tomu na služební cestě, nebo na týden ve škole. Dozvíte se o výhodné akci, kdy je vaše oblíbená hra pro PS3 o 50% levnější, ale pouze na dva dny. Není nic jednoduššího, než se přes vaše PSP2, které máte samozřejmě u sebe, připojit na internet ke své PS3 a hru si stáhnout. Stejným postupem byste si mohli přehrávat na cestách filmy, které máte uloženy ve vaší PS3. Rovněž jsme zvědaví, jak si PSP2 poradí s pomalu ale jistě nastupujícím USB 3.0

Extra

Co by PSP2 ještě potřebovalo, kdyby obsahovalo vše výše zmíněné? No především se určitě dočkáme nějaké té kamerky pro komunikaci mezi přáteli. Moc bychom se ale nezlobili, kdyby od ní nakonec u Sony upustili. Když už, tak bychom chtěli i plně funkční Skype. Rovněž by se nám líbila možnost hraní multiplayeru mezi dvěma PSP. To sice umí už stařičké PSP, ale oba hráči potřebují hru. Nám by se líbila možnost hraní například FIFY mezi dvěma PSP, i když hru vlastní jen jeden z hráčů. Nějaká forma pohybového ovládání by byla příjemným překvapením. Nesmí se však opakovat debakl s pohybovým senzorem v původním Sixaxisu.

Nintendo 3DS

Grafika

Rozdíl grafické stránky oproti původnímu DS je viditelný na první pohled, čehož jsme si mohli všimnout při ukázkách Kojimova Metal Gear Solid 3 ve 3D. 3D efekty a celkový pocit ze 3D je vynikající i bez jakýchkoli brýlí, takže je jasné, že nějaký ten výkon pod kapotou bude. Velkou otázkou je, zda bude hráčům stačit rozlišení, které 3DS nabízí. Přeci jen PSP2 nabídne HD zobrazení. Doufejme, že se herní portfolio nebude skládat jen ze 3D titulů a hříček, které 3D nepodporují. Zatím to vypadá, že bude grafický zážitek hodně závislý na kvalitě 3D provedení daného titulu.

Ovládání

3DS sází na osvědčený způsob ovládání z minula. Tedy hybridní interface tlačítek a dotykového ovládání. Žádné změny nás nečekají, na což si nebudeme stěžovat, přesto by se hodilo mírné zmodernizování. Přeci jen se nám zdá, že Nintendo plně sází na to, že hráči budou chtít vidět 3D a všechno ostatní je nezajímá. Doufejme, že se mýlíme, a že se opět dočkáme parádní bezproblémové hratelnosti.

Hry

Ještě nikdy jsme neviděli tak silný zástup kvalitních her jako u 3DS. Však posuďte sami: Super Street Fighter IV 3D, Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, Professor Layton and the Mask of Miracles, Resident Evil Revelations, DJ Hero 3D, Dead or Alive, Ridge Racer a Assassin’s Creed Lost Legacy. Samotné Nintendo chystá také pěknou řádku her jako například Kid Icarus: Uprising, Mario Kart, Pilotwings Resort, Nintendogs + Cats, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Animal Crossing, Paper Mario and StarFox 64 3D. V tomto výčtu nenajdete jedinou casual hříčku, čehož jsme se nejvíce obávali. Po úspěchu DS je jasné, že bude mít Nintendo silnou podporu od vývojářů ostatních společností.

Kompatibilita

3DS je naprosto příkladným zařízením co se týče konektivity. Můžete si bez problémů posílat data mezi 3DS a DSi včetně her. 3DS obsahuje šikovný nástroj, který automaticky vyhledává nejbližší wi-fi spoty a připojuje se k nim. Tuto funkci si však většina lidí vypne z důvodu úspory baterie. Mnohem lepším nástrojem je StreetPass, který automaticky vyhledává ostatní majitele 3DS a připojuje se k nim. Samozřejmě nechybí ani obchod 3DSWare.

Extra

Mnoho. 3DS nabízí tolik extra vychytávek, že dokonce pochybujeme o tom, že je někdo využije. Máme tu fotoaparát, který dokáže snímat ve 3D, podrobné nastavení 3D efektů jako, hloubku, kontrast, ostrost a tak dále. Poté tu máme tuny aplikací, které jsou předinstalované v dashboardu konzole, mezi něž patří například studio pro úpravu fotek, videí a zvuků nebo internetový prohlížeč. Zařízení je nabité k prasknutí, ale opět si myslíme, že tyto funkce příliš lidí nevyužije. Lepší však něco, než nic.

Shrnutí

Obě konzole budou bezesporu obrovským krokem dopředu. 3DS se svým 3D systémem a PSP2 se svým klasicky nabušeným hardwarem. Obě konzole se budou soustředit na trochu jinou skupinu hráčů. Těžko říci, která konzolka bude nakonec úspěšnější. Rozhodovat budou především hry. V případě PSP2 zatím nebyly žádné oznámeny, ale doufejme, že budou PSP2 vývojáři brát jako plnohodnotnou konzoli, abychom už nehráli jen stupidní porty z velkých konzolí. V případě 3DS strach nemáme. Takový seznam her, jakým se může pyšnit Nintendo se jen tak nevidí. Zde ale máme obavy, že se přeci jen budou stále častěji objevovat desetiminutové hříčky, než-li AAA tituly. Nezmínili jsme ještě hlavní informaci. Cenu. 3DS má stát něco kolem 6000 Kč, což je za handheld trochu dost, na druhou stranu nepotřebujete nic dokupovat. O ceně PSP2 můžeme spekulovat, ale podle mého odhadu nepůjde cena pod 7000 Kč. Je jasné, že válka o nejlepší (nejvýnosnější) handheld bude krutá a velmi zajímavá, o které rozhodneme my hráči. Co vy? Plánujete koupi nové kapesní konzole? Které z nich byste dali přednost?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama