Recenze Nintendo Labo Toy-Con 03: Vehicle Kit - pocit volnosti!
Recenze Recenze Nintendo Labo Toy-Con 03: Vehicle Kit - pocit volnosti!

Recenze Nintendo Labo Toy-Con 03: Vehicle Kit - pocit volnosti!

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

2
Platformy Nintendo Switch Switch

Nikdy nebylo jednodušší přesednout z auta do letadla a z oblohy se rovnou vrhnout na průzkum podmořského světa!

Reklama

Nastal čas prozkoumat na Nintendo Switch nový ostrov. Nasedněte do vozu, který se dokáže snadno přeměnit na letadlo nebo ponorku, a vrhněte se na průzkum krajiny nebo na plnění jednoduchých úkolů. Nejnovější papírové periferie Toy-Con na vás opět vychrlí sérii zajímavých ovladačů, se kterými můžete usednout přímo za volant nebo do kokpitu a stát se řidičem, pilotem nebo kapitánem podvodního plavidla. Tentokrát už ale nejde o pouhé hraní, ale o smysluplný herní zážitek. Podívejte se blíže na herní sadu Toy-Con 03: Vehicle Kit ze série Nintendo Labo.

Recyklace naše motto

Nintendo je pravděpodobně tím největším průkopníkem v oblasti herních periferií. Společnost nám to v průběhu mnoha let dokázala díky mnoha různým pomůckám, zdokonalujícím zážitek z hraní. Konzole Switch v tomto procesu zašla ještě dál už v samotné své podstatě díky oddělitelným ovladačům Joy-Con. Nikdo ale na začátku netušil, jak moc zajímavá způsoby hraní nakonec tyto gamepady nabídnou.

Už před letošními prázdninami jste si mohli vyzkoušet co pro Nintendo znamená „být šetrný k životnímu prostředí”. Nintendo totiž ze svého repertoáru vyhodilo plasty a vsadilo na karton. Kromě zmíněného dopadu na životní prostředí má papírová skládanka potenciál být zajímavá ještě před samotným digitálním herním zážitkem. Hráči si totiž před hraním musí sami své ovládací prvky vytvořit a z kartonových listů vylámat komponenty a vzájemně je pospojovat tak, aby se staly interaktivní hračky nazývanými Toy-Cony.

Právě tento „drobný” rozdíl je u Nintenda Laba velkou součástí zážitku, se kterými se následně vrhnete na několik různých miniher a interaktivních disciplín. První herní sada, Nintendo Labo Toy-Con 01: Variety Kit (naše recenze zde), je víceméně takovým základním vstupem do konceptu Laba. Skládá se z pěti různých hraček: malého RC robota, poháněného vibracemi; funkčním mini klavírem; prutem pro chytání ryb, motorkou a rozkošným domečkem s interaktivním zvířátkem, do kterého vkládáte dotykový displej Nintenda Switch.

Nejnovější set, Nintendo Labo Toy-Con 03: Vehicle Kit, vás ale z roviny obyčejného vyblbnutí vytáhne krapet dál do krajiny, výš nad mraky a níže do vodních hlubin. Na rozdíl od obyčejných plastových periferií pro Nintendo Wii nabízí Toy-Con více mechanických prvků, tím prohlubuje pocit z ovládání dopravních prostředků.

Velká krabice, velké možnosti

Bedna, ve které Vehicle Kit dostanete, je opět celkem rozměrná, protože kromě krabičky se hrou obsahuje také velké listy kartonů a sáček s drobnostmi jako jsou gumičky a reflexní lepící páska. Každý list kartonu má předem vyříznuté tvary, které se dají po vyjmutí lehce sklápět, přehýbat a zasunovat do sebe. Překvapivě, kromě reflexních samolepek, nenajde žádné lepidlo, které by mělo komponenty držet pohromadě. To vše působí ještě paradoxněji, protože papír opravdu není zrovna ideální materiál pro tvorbu funkčních ovládacích prvků. Pro nešikovné lidi jde také asi o nejtěžší součást hry, kdy budou muset jednotlivé Toy-Cony vyrobit. Navíc vám jejich výroba zabere klidně dobré tři, nebo až pět, hodin soustavné práce. Naštěstí Nintendo myslí i na velké nešiky, a tak si myslím, že na nějaké problémy při skládání nenarazíte.

Koncept Laba se opírá o interaktivitu, proto vás při skládání doprovází návod v podobě animovaných 3D modelů. Potřebujete vědět, jak ohnout danou chlopeň? Kam zasunout tento malý díl? Jednoduše si animaci zastavíte, otočíte si 3D model jak potřebujete a vše potřebné hned zjistíte.

Ze všeobecného pohledu na komplexnost hry jde jen o malou součást softwaru, ale tento průvodce sestavováním je úplně skvělý způsob, jak hráče povzbudit a zároveň zjistit, jak to všechno dohromady funguje. Labo tak nenásilně kombinuje pocit objevování, tvorby a učení. Samozřejmě pokud jste někdy lepili papírové modely nebo už za sebou máte skládání prvního Variety Kitu, může vás průvodce trochu nudit a připadat vám zdlouhavý, ale viditelně je myšleno na všechny druhy hráčů.

Hurá na silnici!

Po složení každého druhu periferie si ji můžete rovnou vyzkoušet v krátké minihře, ale ta pravá zábava je někde jinde. Společným prvkem všech tří ovladačů je pouze plynový pedál, do kterého vkládáte mínusový Joy-Con a kterým ovládáte rychlost. Druhý, plusový, Joy-Con se vloží do něčeho, co by se dalo nazvat jako startovací klíč. Právě ten rozpozná, ve kterém se nachází ovladači a do jakého typu dopravního prostředku chcete „nastoupit”. Ve srovnání s prvním Labem (Toy-Con 01: Variety Kit) je nová sada vozidel celkem obstojnou výzvou. Třeba volant je tak trochu technický zázrak a je zajímavé zjišťovat, co všechno můžete za volantem vozu dělat a když už se všechno naučíte, jde o příjemnou radost z jízdy a průzkumu nevšedního ostrova.

Další dva Toy-Cony se používají na ovládání letadla a ponorky. První funguje víceméně jako starý joystick, podobný těm, kterými se ovládaly staré letecké simulátory. Tato periferie nabízí asi nejjednodušší a nejintuitivnější ovládání. Letadlo reaguje citlivě, přesně a vcelku přesvědčivě. Pokud znáte ten pocit, kdy zasednete do kokpitu leteckého simulátoru a strávíte hodiny učením se létat, tady všechno zvládla hned i má devítiletá dcera, která nikdy podobnou hru nehrála. Pokud jde ale o potápění se s ponorkou, jde o přesně opačný druh zážitku. Pohyb ponorky zajišťují dvě trysky, které korigujete na ovladači pomocí dvou proti sobě stojícími koly/kormidly. Jejich natočením klesáte, stoupáte a zatáčíte, a protože může každé v jednu chvíli mířit úplně jiným směrem, je celkem oříšek zvládnout pohyb i po několika desítkách minut intenzivního tréningu.

Zábavy víc než dost!

Ostrov nabízí v adventurním režimu kupu zábavy, pomoci tamním obyvatelům, přes závody, ale pouhé objevování rozličných míst vás zabaví na dlouhé hodiny. Navíc vás některé úkoly přímo vybízí kombinovat třeba auto a letadlo a není nic lepšího než shora objevit nové město nebo močály, přistát, nabrat plnou nádrž paliva a projet si lokalitu v autě.

A když už se vám vaše pohybovadlo nelíbí, můžete si z papíru sestavit jednoduchý sprej a celou kostru auta a kola si přestříkat podle libosti. S druhou sadou Joy-Conů můžete do tereňáku nasednout oba dva, jeden bude řídit a druhý ovládat zbraně, nebo se můžete vrhnout na souboje proti vozidlům ovládaným umělou inteligencí nebo online protivníky.

Nintendo Labo Toy-Con 03: Vehicle Kit můžete koupit v našich obchodech Xzone.cz a GameExpres.sk.

Recenze Nintendo Labo Toy-Con 03: Vehicle Kit - pocit volnosti!
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Nintendo Labo Toy-Con 03: Vehicle Kit je na složení periferií zatím asi nejnáročnější set, ale zase na vás čeká daleko zajímavější a komplexnější zážitek. Také jeho životnost je viditelně delší a jen tak lehce vás neomrzí, protože splnit všechny úkoly a získat všechny trofeje ze závodů, bude celkem oříšek. Navíc volant a joystick si přímo říkají o další využití v jiných hrách.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

netradiční koncept
nutnost si herní předměty vyrobit
lehké přesednutí ze stroje do stroje
volnost v objevování ostrova a úkolů
multiplayerové režimy
toporné ovládání ponorky
relativně malá rozloha ostrova
nutnost neustále tankovat
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama