Recenze Soul Hackers 2 - lákavý lidský downgrade
Recenze Recenze Soul Hackers 2 - lákavý lidský downgrade

Recenze Soul Hackers 2 - lákavý lidský downgrade

Martin Zavřel

Martin Zavřel

3
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Překročte hranici mezi digitálním a spirituálním světem.

Reklama

Po kultovním trháku Persona 5 a vynikajícím hardcore titulu Shin Megami Tensei V zde máme další JRPG od Atlusu, spadající do "vesmíru" Megami Tensei her. Tentokrát se jedná o druhý díl odbočky, která původně vyšla již v roce 1997. Stálo těch 25 let čekání za to? Pokud si chcete pěstovat další armádu oblíbených démonů, máte rádi hry z této série, klasická tahová JRPG nebo se vám prostě líbila parádní audiovizuální stylizace nejnovější Persony, pak budete spokojeni.

  • Platforma: PS4, PS5 (recenzováno), PC, X1, XSX/S
  • Datum vydání: 26. 8. 2022
  • Výrobce: Atlus (Japonsko)
  • Žánr: JRPG
  • Česká lokalizace: ne
  • Multiplayer: ne
  • Dat ke stažení: 22 GB
  • Herní doba: 40+ hodin
  • Cena: 1499 Kč (Steam)

Vypočítejte konec světa

V polovině 21. století lidstvo upadlo do letargie a stagnace. Technologický pokrok výrazně zpomalil a všichni jako by na něco čekali. To ale neplatí pro dvě frakce démonických sekt, které mezi sebou vedou skrytou válku o pětici prastarých esencí, s jejíchž pomocí by bylo možné vyvolat návrat "Velkého", neboli entity, která má moc přetvořit nebo zcela zničit celý náš vesmír. Do boje o osud lidstva se poněkud nečekaně zapojí také Aion, nehmotné nadvědomí, zformované uvnitř počítačových a internetových sítí. Do boje vyšle své dvě uměle vytvořené bojovnice jménem Ringo a Figue, přičemž za první jmenovanou hrajete.

Pohybovat se ve víceméně lidském těle je ale pro bytost jako jste vy docela zásadní "downgrade", na který si budete těžko zvykat. Navíc se ukáže, že jste se do událostí zapojili docela pozdě, protože víceméně všichni klíčoví lidé, které jste pro svůj úkol potřebovali, jsou už mrtví. Tady přijde na řadu vaše unikátní schopnost překročit hranici mezi digitálním a spirituálním světem: díky tzv. "soul hackingu" přivedete mrtvé lidi zpátky k životu, aby vám pomohli vypátrat ztracené esence a zabánit konci světa. Nicméně proces hackování duší na vás zanechá nebezpečné následky, se kterými se budete muset vypořádat sladěním vzpomínek se "vzkříšenými" členy vaší družiny.

Pohybovat se v lidském těle je docela zásadní "downgrade".

Ačkoliv je na hře citelně poznat menší budget než jakému se těšila třeba pátá Persona, vše je zpracováno pečlivě a kvalitně: od nádherné stylizace ingame menu či animovaných přechodů přes parádní dabing plný sarkasmu až po špičkovou hudbu nebo celkově vysokou úroveň dialogů, obzvláště pokud se jedná o ten unikátní cyber-spirituální žargon, kombinující mytologie se sci-fi prvky. Hlavní hrdinka na mne udělala silný dojem od první scény a s každou další jsem ji měl ještě raději. Možná tomu pomohla i její podobnost s Yu z vynikající love story Haven. Každopádně jsem si některé postavy a hlavně tenhle unikátně pojatý sci-fi svět blízké budoucnosti opravdu oblíbil, ačkoliv příběh samotný je relativně předvídatelný.

Vaše armáda démonů

Pokud jste někdy hráli některou s Megami Tensei (nebo Persona) her, pak víte poměrně přesně, co na vás čeká po stránce hratelnosti. Zcela tradičně budete postupně rekrutovat nepřátelské démony z bojiště přímo do vaší družiny, abyste je následně trénovali i křížili mezi sebou, dávajíce tak vzniknout zbrusu novým démonům. Právě tenhle "pokémon" aspekt hry patří mezi to nejzábavnější na ní, ačkoliv mne po těch letech už začíná docela mrzet, že se víceméně pořád dokola opakují ty samé designy jednotlivých démonů. Nijak to ale neubírá na zábavnosti celého toho procesu sbírání a pěstování. Poněkud ostudné je ale "schování" některých oblíbených démonů série do placeného DLC.

Co mne doslova nadchlo, to je "stackování" extra útoků - pokud se vám povede zasáhnout protivníkovu slabinu, zodpovědný démon z vaší družiny se začne strašidelně vznášet ve stínech za nepřítelem, aby mu po skončení vašeho tahu udělil extra silný útok navíc, přezývaný "démonický sabat". Vypadá to skvěle a je to hodně zábavné. Kromě toho je v relativně tradičním tahovém bojovém systému přítomno několik "quality of life" vylepšení, jako je například tlačítko pro radu na další tah. Hra se zároveň na PS5 velmi příjemně hraje díky bleskovému nahrávání, dodávajícímu soubojům i hře samotné parádní spád.

Extra silný útok přezývaný "démonický sabat" vypadá skvěle.

Pokud si správně nastavíte očekávání od Soul Hackers 2 jakožto moderní, ale úspornější odbočky série, budete spokojeni. Zmíněná úspornost se projevuje například v menším počtu lidských členů vaší družiny, statických 2D menu v obchodech nebo v poněkud úmorných "soul matrix" dungeonech, jejichž průchodem posilujete svůj vztah s parťáky. Tyto dungeony jsou poněkud jednotvárné a zdlouhavé, nicméně mechanicky se v nich vyřádíte stejně dobře, jako v hlavních příběhových misích s unikátním prostředím. Obzvláště pokud si nastavíte jednu z vyšších obtížností.

Recenze Soul Hackers 2 - lákavý lidský downgrade
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox Series X|S
PlayStation PlayStation 5
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

Pokud máte hry z této série rádi, Soul Hackers 2 je příjemnou odbočkou, nabízející tradiční mechaniky, zabalené do stylového kabátku. Jasnou hvězdou celé hry je protagonistka Ringo, kterou si prostě nelze neoblíbit. Hra je nicméně poněkud kratší a úspornější než Persona 5, což by někteří mohli vnímat jako určitý krok zpátky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Parádní audiovizuální stylizace
Sbírání a šlechtění démonů
Tradiční mechaniky série
Dialogy a dabing
Ringo
Úspornější výprava a rozsah
Obsah placených DLC
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama