Recenze The Cruel King and the Great Hero - JRPG jako obrázková knížka
Recenze Recenze The Cruel King and the Great Hero - JRPG jako obrázková knížka

Recenze The Cruel King and the Great Hero - JRPG jako obrázková knížka

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

Platformy Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 4

Nippon Ichi Software ukazuje svou další tvář.

Reklama

Můžete si o mne myslet, že bývám občas směrem k oblíbeným věcem lehce zaujatý. No dobře, silně zaujatý. Mezi ně bohužel/bohudík (nehodící se škrtněte) patří i japonské studio Nippon Ichi Software se svých charakteristickým rukopisem. I když za sebou mají dostatek dungeon crawlerů a JRPG (Criminal Girls, Labyrinth of Refrain: Coven of Dusk nebo Void Terrarium), řadí se jejich nový počin od pohledu spíše mezi hry s nevšedním uměleckým ztvárněním (Yomawari, A Rose in the Twillight nebo The Liar Princess and the Blind Prince). Krásnou kombinací všeho zmíněného je jejich nová kouzelná hra The Cruel King and the Great Hero, po zásluze přirovnávána k ilustrované knížce.

  • Platforma: Nintendo Switch (recenzovaná verze), PlayStation 4
  • Datum vydání: 11. března 2022
  • Výrobce: Nippon Ichi Software
  • Distribuce: NIS America
  • Žánr: JRPG
  • Česká lokalizace: Ne
  • Multiplayer: Ne
  • Dat ke stažení: 1,3 GB
  • Herní doba: 20 hodin
  • Přístupnost: 7+
  • Prodejní verze: krabicová/digitální
  • Cena: 1 599 Kč

Roztomile, ale drsně

The Cruel King and the Great Hero v sobě snoubí několik různých věcí a navzdory až dětsky naivnímu uměleckému stylu, jde o roztomile temný příběh, což vám může připomenout právě titul The Liar Princess and the Blind Prince. Nesmíte se ale nechat zmást, protože Slepý princ byl akční logickou plošinovkou, kdežto Velký hrdina se drží principů RPG. A ačkoliv jsou některé herní principy opakovány do omrzení, nabízí hra tohoto žánru relativně krátkou herní dobu.

Jakmile se vydáte na cestu, abyste se stali hrdinou, ukáže vám The Cruel King and Great Hero to nejlepší, co vám může nabídnout.

Hlavní hrdinkou je dívka jménem Yuu, jejíž otec byl opravdu velkým hrdinou, která zachránil celou zemi a o kterém se vypráví legendy. Bohužel již není mezi živými a tak se výchovy dívky ujal Dračí král s tím, že z Yuu jednou vychová stejně velkého hrdinu, přesně podle obrazu svého otce. A abyste se jím ve hře skutečně stali, budete se muset spojit s různými zvířecími bestiemi a pomoci jim vyřešit jejich problémy. Všechno tohle děláte proto, abyste byli jednou natolik silní, abyste se mohli postavit Králi démonů, jehož stín se stále rozprostírá nad říší.

Jakmile se vydáte na cestu, abyste se stali hrdinou, ukáže vám The Cruel King and the Great Hero to nejlepší, co vám může nabídnout. Tedy svůj vzhled. Ten se nese ve stylu pohádkové obrázkové knížky s neuvěřitelně propracovaným světem a je jedno, jestli jste v hustém lese, v ledové nebo medové (ano medové) jeskyni nebo ve snovém nadýchaném světě obláčků. Postavy jsou navíc lehce naivní a roztomilé, i když vás zrovna chtějí zabít.

Opakování, matka moudrosti?

Bohužel je součástí většiny JRPG nějaký soubojový systém a tady je nám naservírovaný ten úplně nejtradičnější a bylo by fér říct, že právě bitvy jsou v The Cruel King and the Great Hero ze začátku hodně únavné a budou vám lézt na nervy. Yuui trvá dost dlouho, než se dostane na takový level, aby mohla používat nějaké speciální pohyby a akce. Do té doby jsou bitvy hodně jednoduché a jediné co můžete je znovu a znovu útočit dokud není mrtvý nepřítel nebo vy. Nakonec se vám ale odemknete několik speciálních schopností, takže si už můžete vybrat mezi silnějším nebo rychlejším útokem, které ale spotřebovávají speciální body.

Yuui trvá dost dlouho, než se dostane na takový level, aby mohla používat nějaké speciální pohyby a akce.

Souboje se s novými schopnostmi budou dále trochu vyvíjet, ale upřímně řečeno, pokud jste již dříve hráli nějaké to JRPG, pak vás nic prakticky nic nepřekvapí. Najdete zde různé buffy, stavové efekty a správa dočasných parťáků a spousta levelování. Různé doplňky vám pak ještě pomůžou postavu trochu vyladit, ale já si oblíbil hlavně obnovu zdraví a navýšení síly útoků a obranu. I když měly jiné předměty zajímaví schopnosti, jejich účinek mi v boji nepřišel až tak přínosný. Daleko lepší mi přišly schopnosti, které se objevily čas od času s novým levelem. Hlavně pak možnost zasáhnout všechny nepřátele v horizontální nebo vertikální (i šikmé) linii.

Na množství (ne-)hleďte

Nepřátel je ale opravdu hodně a narazíte na ně na každém kroku. Navíc s každou výměnou partnera se vám do cesty staví noví velmi silní nepřátelé a i když je levelování postav dost rychlé, jsou souboje chvíli skutečně deprimující. O to větší je pak frustrace, když vidíte rozlehlost mapy, která si nezadá s jakýmkoliv dungeon crawlerem, což se projeví hlavně při plnění některých úkolů, kdy běháte neustále z jednoho konce mapy na druhý. Jenže zlom, kdy se z otravných nepřátel stanou pouhé mouchy, je nádherným zadostiučiněním.

Oldschoolové souboje s bossy nabízí přes pohádkový vzhled nádherně obtížnou výzvu. Kromě sebe samého musíte ovládat dovednosti svého partnera a využívat celou řadu doplňků a předmětů. Někdy budete mít pocit, že je nepřítel ve výhodě a hra vám háže celé otepi klacků pod nohy, s postupnou praxí a správným plánováním je možné porazit i nejsilnější protivníky. Průzkum mapy vás pak vybaví mnohem vylepšenými předměty pro boj a výbavou.

Někdy budete mít pocit, že je nepřítel ve výhodě a hra vám háže celé otepi klacků pod nohy.

Asi nejvíc mi vadila absence možnosti automatických bitev, kdy by bylo možné přeskočit jednoduché souboje, což již bývá standardem. Celkově ale pozitiva převažují nad negativy. Ono pohádkové vzezření, nádherná hudba a i hlas vypravěčky, dostávají hru The Cruel King and the Great Hero do pozice, na které stojí za to si ji hrát.

Za poskytnutí hry pro recenzi děkujeme společnost NIS America. Hru The Cruel King and the Great Hero můžete koupit v obchodě Xzone.cz.

Recenze The Cruel King and the Great Hero - JRPG jako obrázková knížka
Nintendo Switch Switch
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

The Cruel King and the Great Hero je nádherné pohádkové JRPG, která sice v žánru vyniká hlavně svým vzhledem, ale pokud se v dnešní době chcete nějak v záplavě titulů odlišovat, daří se to studiu Nippon Ichi Software dokonale. Na škodu jsou trochu stereotypní souboje a nemožnost automatických bitev.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

pohádkový styl
ručně kreslený vzhled
příběh
soundtrack
bojové styly
opakující se bitvy
zbytečně rozlehlé mapy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama