Robinson Crusoe – deskovka
Speciály Článek Robinson Crusoe – deskovka

Robinson Crusoe – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Přežití na pustém ostrově není žádný med, jeho prokletá verze vám nabídne pořádnou výzvu.

Reklama

V poslední době se v našem speciálu s kooperativními hrami roztrhl pytel. Ale nebudeme si nic nalhávat. Princip společného hraní proti výzvám jednotlivých deskovek si získává stále další příznivce a my se nastolenému trendu nebudeme bránit. Dnes si blíže představíme jeden z počinů polského matadora Ignacy Trzewiczka (Settlers: Zrod impéria, 51st State, První Marťané, Zaklínač), který se pokouší ukázat strasti trosečníků na zdánlivě pustém ostrově. Hra se pyšní názvem nejslavnějšího literárního trosečníka historie Robinsona Crusoa. Pojďme zjistit, zda se budeme u stolní hry bavit stejně dobře jako s knihou Daniela Defoa v ruce.

Ztroskotání lodi nemusí být to nejhorší

Robinson Crusoe: Dobrodružství na prokletém ostrově, jak zní kompletní název, je velkou hrou, a to nejen kvůli místu, jež zabere v polici. Společnost Albi se totiž rozhodla vydat verzi s velkou porcí různorodých příběhů. V rámci sedmi scénářů se nebudete potýkat pouze s trablemi přežívání po neúspěšné plavbě potopené lodi, která vás vyvrhla na pustou pláž. Jednotlivá dobrodružství vás totiž postaví proti různorodým překážkám, které musíte překonat za pomoci unikátních postupů.

Každá příhoda se nese v odlišném duchu a tomu také musíte přizpůsobit své hlavní zájmy. Můžete plenit starobylé chrámy dříve, než v závoji páry vybuchne rozběsněná sopka, stanete se hrdinou během záchrany sličné panny na skalisku nebo se vzdáte naděje na záchranu a založíte na atolu osadu, v níž budete přežívat do konce svých dní. Čekají vás však mnohem fantasknější tažení, nacházející inspiraci v klasických snímcích 20. století. Zatímco na prokletém ostrově musíte stavět kříže, abyste vymýtili místní zlé duchy, na jiném kusu země v moři budete bojovat s kanibaly či se vydáte do nitra džunglí zarostlé pustiny po stopách bájného King Konga.

Každý scénář zastupuje v krabici přehledná karta, která vás bez problému uvede do děje, určí specifika kampaně a představí základní mechaniky. Jakmile se jednou naučíte pravidla Robinsona, nebude pro vás problém scénáře dle libosti střídat. Pro začátečníky však doporučujeme sáhnout po prvním dobrodružství, v němž na vás nebude čekat nic menšího, než boj o přežití kvůli nedostatku jídla, nepřízni počasí a dalším strastem ostrovního osudu.

Zkušené mistry v boji s rozlícenou přírodou čeká v krabici příjemný bonus. Snad okamžitě totiž padne váš pohled na složený arch novin zabývající se příběhem Henryho Stanleye, který se rozhodl vydat po stopách doktora Davida Livinstona. Nejedná se však o další a rozpracovanější scénář, ale o klasický gamebook, což mě jako pamětníka této knižní zábavy mile potěšilo (fandové gamebooků vládnoucí dobrou angličtinou zcela jistě znají také skvělé elektronické verze těchto interaktivních dobrodružství od studia inkle Ltd). Vaše kroky poženou kupředu rozhodnutí a úspěchy během každé fáze, které nakonec vyústí v jeden z mnoha konců celé expedice.

Přátelé prokletého ostrova

Zážitek stolního Robinsona však nestojí pouze na zvoleném příběhu, významně jej totiž ovlivní počet hráčů hrbících se nad plánem ostrova. Nejoptimálnější zážitek si odnesete, pokud se do klání proti nástrahám osudu postavíte ve třech lidech. Na výběr budete mít dle doporučení tvůrce ze tří povolání – kuchař, průzkumník a tesař. Do průzkumu nebezpečného světa se ale můžete vydat i ve čtveřici, když do své party přiberete vojáka. V krabici však můžete objevit také kartu námořníka, rozšiřující paletu nabízených charakterů, ale v pravidlech byste jej hledali marně (nemyslí se ani na hru pro pět hráčů). Přesto jeho výběrem neuděláte chybu, protože nabízí nové možnosti, jak řešit nastalé problémy.

Každá z postav (můžete si vybrat ženskou či mužskou alternaci, ovšem bez vlivu na hru) má sérii unikátních vlastností, jež můžete v průběhu dobrodružství kdykoliv spustit. Jejich aktivace se však platí žetony odhodlání získávanými docela složitou cestou, takže musíte hodně dobře zvážit, zda se v kůži kuchtíka pustíte do vaření netradičních receptů či jako průzkumník využijete svých zkušeností při průzkumu divočiny. K jednotlivým charakterům patří také specifické vynálezy, jejichž objevení náleží pouze jim, až poté je začne používat celá skupina.

Svody tajemného ostrova však mohou vtáhnout také solitéra, jenž si chce otestovat své schopnosti a štěstí samotný. Také na tuto možnost tvůrci pamatují, a tak přidávají mezi přátelská stvoření žijící na zemi obklopené mořem věrného Pátka a přátelského psa. Oba charaktery můžete využít také v případě, že vám obtížnost zvoleného scénáře bude připadat moc složitá. Tyto pomocné postavy vám ulehčí plnění úkolů během akční fáze, kterou si přiblížíme nyní.

Obtížnost volby

Ve chvíli, kdy už znáte svůj úkol a vybrali jste si své zástupce v boji o život, je potřeba nachystat hrací plán a všechny související propriety. Z počátku budete mírně tápat a příprava důležitých součástí se neobejde bez manuálu. Ale je pouhou otázkou času, než si jednotlivé kroky zautomatizujete – nachystat dílky mapy, rozložit povinné a nalosované vynálezy, promíchat sady karet dobrodružství určující zápletky během akčních fází, stejně tak promíchat karty divokých zvířat a záhad, roztřídit žetony, zkontrolovat specifika scénáře a hurá do hry.

Každá partie se skládá z předem určeného počtu kol (záleží na vybrané kampani), jejichž součásti mají své pevně určené pořadí. V první řadě se musíte připravit na novou událost probíhajícího dne. Ta s sebou přináší útrapy nebo i (mnohem méně často) příjemná překvapení. Karty mají nejen okamžitý účinek, ale přináší také dlouhodobý efekt. Pokud se s ním včas nestihnete popasovat, může vaší skupině přeživších dost zatopit. Po reakci na karty děje nastává čas sklizně. Nejdříve zkontrolujete stav morálky týmu a podle toho získáte nebo ztratíte žetony odhodlání (důležité pro aktivaci vlastností vašich osobností). Poté sesbíráte všechny dostupné suroviny z dílku, na němž máte rozložen svůj tábor.

Nejdynamičtější fáze hry přichází přesně v polovině všech povinných činností. V etapě akcí se musíte rozhodnout, co budou vaše postavy dělat, aby posílily své šance na opuštění ostrova, popř. rozlousknutí záhady tajemné džungle. Každý hráč může dle rozmyslu přiřadit žetony charakteru až ke dvěma akcím, jež se následně vyhodnotí. Pokud investuje oba žetony do jedné aktivity, automaticky se ji podaří splnit. Tato méně riskantní alternativa bude populární především v raných fázích scénářů, postupem času na vás bude vyvinut tlak a vy se budete chtě nechtě pouštět do stále vyšší míry rizika, abyste překonávali nástrahy ostrova.

V případě, že k dané akci (platí pro budování, průzkum a sběr surovin) přiřadíte pouze jeden žeton postavy, připravte se na problémy, které může připravit vrtkavá štěstěna. Každá činnost se totiž rozhoduje na stěnách trojice kostek. Jedna určí, zda utržíte nějaké zranění, druhá úspěch vaší aktivity a třetí vám může připravit nějaké dobrodružství navíc. Místo výše uvedených prací se můžete rozhodnout vypořádat s ohrožením dějových karet, vydat se na lov zvířete s pořádnou zbraní v ruce, uspořádat tábor (čímž posilujete morálku) či jen odpočívat a léčit tak svá zranění. Možností je na výběr zkrátka nepřeberné množství a často budete dlouze hloubat nad tím, jak své akční body vyřešit co nejefektivněji. Možná také proto se může herní doba protáhnout až ke dvěma hodinám.

Po aktivitách se ještě musíte vyrovnat s nepřízní počasí a složit hlavu pod vybudovaným přístřeškem. Ani jedu ze skutečností není možné podcenit, protože vám mohou dost zkomplikovat situaci. S načechranými mraky může přijít obyčejný deštík, ale také pořádná tropická bouře schopná zajistit také sněhovou pokrývku (holt je to tajuplný ostrov). Prokřehlá těla přeživších musí ještě odolat nástrahám noci, kdy se probudí hlad a únava si také vybere svou daň. Po vyhodnocení všech stavů se posouvá žeton vedoucího tábora a s ránem začíná nové kolo.

Deník trosečníka

Pocit bezmoci střídající euforii ze sebemenšího úspěchu – to jsou pocity, které se ve vás budou neustále mlít. Jestliže se umíte ponořit hluboko do příběhových survival titulů v deskové úpravě, Robinson Crusoe může být titulem právě pro vás. Nechat se vtáhnout do děje je poměrně snadné, grafické pojetí v nás okamžitě evokovalo zápisky a obrázkové črty v denících objevitelských výprav. Kombinace pseudodobových kreseb v různých odstínech hnědé barvy nádherně kontrastuje s pestrobarevností ostrova. Přehledná herní deska se všemi kvalitně zpracovanými komponenty (žetony a karty) vám zkrátka přinese pocit dobrodružné výpravy u vás doma.

Tuzemský hráč navíc zcela jistě ocení lokalizaci do češtiny, o niž se postaral distributor Albi. Mateřština se objevuje v historizujícím písmu, což skvěle podporuje atmosféru studia poznámek cestovatele z 19. století, uvízlého na záhadném kusu země uprostřed širého oceánu. Po několika partiích se však čtení textů nemusíte věnovat, protože díky přehledné symbolice okamžitě budete vědět, jaké eskapády na vás čekají.

Ať už se rozhodnete do krabice připomínající námořnický kufr nahlédnout sami, nebo raději s partou přátel, čeká na vás řada příběhů připomínajících prázdninové pobíhání po lese, stavění bunkrů a boj proti fiktivním nepřátelům s šiškou v ruce, jen v mnohem dospělejším podání. Nebezpečí smrti číhá za každou palmou, čímž Robinson Crusoe skvěle podává osudy trosečníků na pustém ostrově a jejich potýkání se s nástrahami kruté přírody. Několik přítomných scénářů vás donutí se k této stolní hře vracet i po delším čase. Pokud holdujete kooperativním hrám o přežití, může pro vás být Robinson Crusoe osobním svatým grálem.

Líbí se nám

- široké spektrum scénářů (+ gamebook)

- možnost kooperace i solitérního režimu

- vysoká znovuhratelnost

- volba mezi jistotou nebo riskem v akcích

- přehledná symbolika

- grafické zpracování

Vadí nám

- nebezpečí „diktátora“ jako v téměř v každé kooperativní hře

- z počátku se můžou nováčci utopit v množství voleb, než zjistí, co je potřeba udělat nejdříve

Deskovku koupíte v obchodě Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama