Samurai Spirit – deskovka
Speciály Článek Samurai Spirit – deskovka

Samurai Spirit – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

Platformy pkgsrc Desková hra

Nájezdníci ONI-MUSHA tyranizují blízkou vesnici. Sedmička samurajů však může jejich plenění zastavit. Budete jedním z nich?

Reklama

Antoine Bauza (Tokaido, Sedm divů) je jedním z mistrů v rámci svého řemesla, který se nebojí japonské tématiky. Takže nikoho nepřekvapí, že se v rámci našeho speciálu představí jedno z jeho novějších děl. Velmi zřetelně se v něm inspiruje klasickým příběhem Akira Kurosawy z roku 1954. Vaši rekové se postaví na stranu bezbranných zemědělců, které budou bránit do položení svého života. Pro čtenáře, kterým japonská filmografie nic neříká, vzpomeňme ještě na westernovou variaci Sedm statečných, přejímající základní premisu příběhu. Povedlo se adaptovat samurajský epos do deskové podoby? Více se dozvíte v naší recenzi.

Těžký život rolníka

Samurai Spirit od vydavatele Fun Forge (u nás distribuovaný společností REXhry) patří mezi ty jednodušší kooperativní záležitosti, jež si můžete rozložit na stole. Pravidla jsou totiž snadno pochopitelná a po prvním hraní nemáte problém s jakoukoliv situací. Dokonce velmi rychle vysvětlíte základní principy hrdinné obrany nuzné vesničky všem zájemcům o zážitek z exotického Japonska. Pokud ve svém okolí nenajdete žádného nadšence, můžete si zahrát v solitér módu, ale když se zájemci najdou, můžete se nad herní deskou tlačit až v sedmi lidech.

Každá partie má tři kola, během nich se snažíte odolávat stále agresivnějším nájezdům drancířů klanu ONI-MUSHA. Jejich členové jsou zastoupeni kartami v balíčku podle počtu samurajských obránců. Nepřátelé proti vám budou vždy v sedminásobné přesile, takže se pořádně zapotíte, než jim vyprášíte kožichy. Na oslavy však nebude čas, protože ziskuchtiví proklatci s sebou přivedou silnější a záludnější posily. Ve třetí vlně se objeví vůdci rabiátského klanu, jejichž speciální dovednosti vás mnohdy přivedou do svízelné situace.

Pokud budou na hlavu poraženi i tito zlosyni, nevypálena zůstane alespoň jedna farma a nebudou vybity všechny rodiny vesničanů, můžete vyvalit sudy, rozlévat saké a veselit se z dobře provedené práce. A bude proč, protože uspět v Samurai Spirit není nic lehkého. Pravidla sice počítají s několika úrovněmi obtížnosti, ale než přijdete na nejvhodnější uspořádání hrdinů a navazující komba, budete se dívat na popel vesnice častěji, než byste chtěli.

Skryté zvíře v nitru

V každém kole se proti každému hrdinovi postaví jeden plenitel. U něj musíte rozhodnout, zda se s ním střetnete (přiložíte jej na pravou stranu) nebo budete bránit sebe, stavby či vesničany. Každá volba má svůj dopad, pokud na konci kola nebudete bránit jednu ze tří složek, postihne vás trest. V případě, že nemáte imunitu vůči protivníkovým efektům na pravé straně, budete krvácet, přijdete o zátarasy na hranicích usedlosti či své specifické vlastnosti. Pokud se do bojů budete pouštět bez rozmyslu, je možné, že vás rivalové přemohou.

Pojďme se blíže podívat na hrstku statečných bojovníků, kteří se rozhodli postavit čelem zlu v podobě krutých tyranů. Každý z šermířů má své unikátní vlastnosti, které v kombinaci se svými bratry ve zbrani mohou proměnit ve smrtící komba. Někteří jsou schopni ignorovat útočníky různých hodnot (čísla na kartách zlosynů totiž určují jejich sílu, která se sčítá na pravé části desky hrdiny), přesunout svého soka k sousedovi, který si s ním poradí snadněji, nebo vyzvat více protivníků po sobě.

Při dosažení specifického čísla na stupnici ohrožení samuraje se projeví jeho vnitřní síla – kiai. Propočítat se ke spuštění úderné fatality není nic snadného a mnohdy budete svých rozhodnutí ještě dlouho litovat. Přesto stojí trocha riskování za to – Heihachi dokáže obnovit barikády vesnice, Daisuke dokáže přemisťovat soupeře na deskách svých druhů, přičemž Kikuchiyo je přímo likviduje, Katsushiro může přeskládat horní část balíčku plenitelů, Gorobei redukuje počet soupeřů z balíčku, zatímco Kanbei umí vystrnadit plenitele proniknuvší do vesnice a Kyuzo může beztrestně přesunout žeton podpory.

Žeton podpory, jenž charakterizuje vlastnost držitele, totiž můžete půjčit jednomu ze svých přátel na jedno kolo. Za svou pasivitu však musíte očekávat trest. Tím je proniknutí jednoho z vetřelců do bráněné zemědělské usedlosti, kteří zde ve vyhodnocovací fázi na konci kola napáchají pořádnou škodu. Přesto se občas propůjčení žetonu podpory vyplatí využít, protože může zachránit vašeho druha od jisté smrti.

Zranění můžete utržit maximálně čtyři (pokud si je nevyléčíte), po čtvrtém válečník umírá a tím končí celá hra. Při zasažení první ránou můžete být zatím v klidu, ale po druhé ráně se ve vás probudí vaše animální já. Každý samuraj má svého vnitřního démona, který v ohrožení života vystoupí na povrch. Škádlit dravce se nevyplácí, jak nájezdníci sami zjistí. Zvířecí alternace dokáží zvládnout větší nápor nájezdníků a mají mnohem silnější verzi specifického kiai.

Přístupná deskovka

Jak tedy titul Samurai Spirit představit v kostce. Jde o velmi přístupnou stolní hru, kterou snadno pochopíte během pár minut, což ovšem neznamená, že je jednoduché ji překonat. Pravidla nejsou náročná a na kartách nenajdete jediný řádek textu (možná proto se REXhry nepustily do lokalizace a přikládají pouze přetištěná pravidla v naší mateřštině, což bohatě postačí). Někomu může připadat hraní nudné, protože v něm vidí pouze jinou variaci na karetní sollitaire. Ale pokud začnete vhodně využívat vlastností postav, dostanete docela slušnou taktickou deskovku, v níž se můžete vypořádat s každou výzvou náhodně uspořádaného balíčku nájezdníků.

Pořád ale hrozí prokletí kooperačních her, které se nevyhnulo ani deskovce Antoina Bauzy. Pokud bude u stolu sedět jeden dominantní člověk, tak ostatní budou v podstatě plnit pokyny dle jeho plánu, a to moc zábavné není. V případě, že se bude o společném postupu diskutovat, získá zážitek mnohem příjemnější odstíny.

Samotné karty nájezdníků na základě jasné symboliky zdůrazňují hrozící postihy a sílu jednotlivých oponentů. Jednotlivé dílky usedlosti jsou natištěny na pevných kartonech, které se jen tak neopotřebují a na nichž názorně vidíte, jak se vyvíjí obléhání vesnice. Kvituji hlavně funkční karty samurajů, které jsou nádherně přehledné.

A nakonec to nejlepší. Samurai Spirit nádherně vypadá. Ilustrace Víctora Péreze Corbella situují hru do středověkého Japonska, ale dávají jí kouzelný fantazy nádech. Nejvíce se povedla transformace hrdinů z lidské do zvířecí podoby, kdy grafický návrh respektuje konstituce bojovníků, na jejichž základě jim byli přiřazeni zástupci divoké přírody.

Líbí se nám

- zajímavá tématika - možnost hrát sám - jednoduchá pravidla - jasná symbolika - taktické možnosti v rámci speciálních vlastností postav - grafické provedení

Vadí nám

- hrozba diktátora, řídícího celou hru místo ostatních - velká náhodnost příchozích plenitelů z vytvořeného balíčku

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama