Star Wars: Battlefront 2 – The Han Solo Season
Speciály Star Wars: Battlefront 2 Článek Star Wars: Battlefront 2 – The Han Solo Season

Star Wars: Battlefront 2 – The Han Solo Season

Martin Cvrček

Martin Cvrček

2
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Druhá sezóna nabízí zajímavé novinky, ale k vyléčení smrtelných křečí budou potřeba až Klonové války.

Reklama

Star Wars: Battlefront 2 na tom v posledních měsících nebyl kdovíjak dobře. Ano, dočkali jsme se některých zajímavých novinek, ať už jde o výborný mód Ewok Hunt, návrat mapy na Bespinu z předešlého dílu nebo více či méně zajímavé skiny pro herní třídy i některé hrdiny. Pak je tu drastické, ale prospěšné překopání systému postupu, které má v první řadě za následek skutečnost, že za reálné peníze koupíte jen a pouze kosmetický obsah. Tohle všechno je sice hezké, ale moc to nemění na faktu, že od vydání první sezóny bezplatného dodatečného obsahu, která se zaměřovala na film Poslední z Jediů, uběhlo zhruba půl roku a za tu dobu bylo toho nového obsahu dost málo. Situaci navíc zhoršovala záplava chyb a nedodělků a dalších důsledků nedostatečně otestovaných patchů. Teď už je ale druhá sezóna konečně na světě, a tak se nabízí otázka, jestli může tenhle neslavný stav změnit k lepšímu.

Budu pilot, nejlepší v galaxii

Zatímco sezóna filmu Poslední z Jediů byla poměrně nabitá novým obsahem, o sezóně, která se zaměřuje na Hana Sola a snímek Solo: Star Wars Story, se to úplně říct nedá. I kvůli skutečnosti, že byla rozdělena na dvě fáze, což ještě prohlubovalo přesvědčení, že dostáváme jen samé drobky Chewbaccovy večeře. Přeci jen tu ale máme něco, co stojí za pozornost. Jde zejména o mapu dolů na planetě Kessel. Ta představuje o poznání odlišné prostředí, než jaké bylo v Battlefrontu 2 doposud k vidění, a celkově se jedná o zajímavou, svéráznou a slušně navrženou mapu, kterou ocení nejen příznivci nejnovějšího příběhu o mládí Hana Sola. Ti si navíc všimnou, že je mapa v porovnání s předlohou dost věrná a opravdu autentická, dokonce nechybí ani konkrétní místa známá z filmu, byť je třeba podotknout, že z dějového hlediska jsou události na Kesselu v Battlefrontu 2 trochu jiné než ve filmu.

Kessel doplňuje mapa z Jabbova paláce, která se objevila už v prvním díle, konkrétně v DLC Outer Rim. Svého času šlo o jednu z nejoblíbenějších map, takže její návrat rozhodně neurazí. V některých ohledech vypadá o něco lépe, v jiných o něco hůře, hlavně kvůli pozměněným efektům a možnostem osvětlení. Jinak je ale stejná jako před lety, takže jde kolem a kolem stále o tu klasiku Battlefrontu z roku 2015, na níž jsem vybojoval nejednu zajímavou bitvu. O to se postaral zejména velmi zábavný mód Extraction.

I ten se díky sezóně Hana Sola vrátil. Jeden tým tak musí opět dohlížet na převoz nákladu z bodu A do bodu B, zatímco mu v tom druhý tým musí zabránit. Jde o klasiku známou i z Team Fortress 2 nebo Overwatch, ale v předešlém Battlefrontu fungovala jako hodinky a díky jednoduchému, ale funkčnímu designu a vhodným mapám se Extraction rychle zařadil mezi ty nejlepší módy. V Battlefrontu 2 je situace podobná. Kombinace Jabbova paláce a Extraction nabízí dostatečnou zábavu, staronový mód si však můžete vyzkoušet i na Kesselu a tím si alespoň trochu připomenout jednu z událostí filmu. Je však třeba podotknout, že na rozdíl od předešlého dílu nelze o náklad bojovat za pomoci hrdinů. Tentokrát je ale vše navrženo tak, že nejsou potřeba. Posily typu wookieeských válečníků nebo Death Trooperů je hravě zastoupí. Navíc je třeba mít na paměti, že záleží na snažení hráčů, kteří jsou bohužel často přesvědčení, že hrají Deathmatch a nějaký náklad je zcela nepodstatný.

Tihle lidé nejsou tví přátelé

Obě nově přidané mapy lze využít i v několika dalších módech, konkrétně jde o Blast, Heroes vs Villains a offline režim Arcade, v němž můžete na Kesselu a v Jabbově paláci hrát proti botům. Je tu ale ještě jeden mód podporovaný oběma (i několika staršími) mapami. A ten už je zcela nový. Nese název Hero Showdown a vždy se v něm postaví dva kladní hrdinové proti dvěma záporným hrdinům. Cílem vás a vašeho kolegy je zlikvidovat oba protivníky, a když se vám to podaří, musíte si v dalším kole zvolit jiné postavy. Vítězí tým, který jako první vyhraje tři kola. Opět jde tedy o koncept, který můžete znát z jiných her, ale i v tomto případě platí, že originalita není úplně potřeba, pokud mód v kontextu hry dokáže zabavit.

Na rozdíl od Extraction však není zábavnost Hero Showdownu tak jednoznačná. Je určitě taktičtější, kratší a koncentrovanější než Heroes vs Villains, a když hrajete s někým, kdo ví, co dělá, můžete se královsky bavit. A kdyby současné pojetí systému soubojů se světelnými meči nezasluhovalo poslat vývojáře v ledničce vstříc pásmu asteroidů, byl by tu prostor pro působivé duely. Aktivita hráčů však může být i tím největším úskalím. S některými hrdiny, obzvlášť s Darthem Maulem, mají někteří jedinci ve zvyku zbaběle utíkat z každé potyčky, což veškerou zábavu eliminuje. Problém může nastat i v případě, kdy se jeden z hráčů odpojí. V tu chvíli je zápas pozastaven, dokud matchmaking nenajde náhradu, což je v pořádku. Jenomže je třeba myslet na to, že Battlefront 2 disponuje jedním z nejhorších a nejlínějších matchmakingů v dějinách herního průmyslu, a tak může být čekání na další hráče nekonečné peklo.

Nekvality matchmakingu mají za následek, že se proti sobě často postaví dva začátečníci proti dvěma veteránům, a tak je šance naštvaného opuštění zápasu o dost vyšší. Z jistého pohledu na věc mohou módu škodit i nové týdenní výzvy. Za splnění každé z nich dostanete nějaký emote pro herní třídy a vždy se po vás chce porazit několik nepřátel s týmem, v němž je přítomný ten nebo ten hrdina. Počítání porážek je však dost nahodilé, a tak může být aktuálně jediná snaha o získání nových emotů dost otravná. Částečně nefunkční výzvy jsou jen jednou z celé řady naprosto triviálních chyb, kterými hra trpí nebo příliš dlouho trpěla. Darth Maul by díky svému dlouhodobě rozbitému hodu světelným mečem mohl o chybách napsat román překonávající dílo Timothyho Zahna, Jamese Lucena a dalších nejlepších autorů Star Wars knih. Příběh s názvem „Kdyby Obi-Wana Kenobiho programovali v DICE, ještě bych měl svoje nohy i něco navíc“ by šel na dračku od Coruscantu až po Utapau, samozřejmě pokud by tyto planety byly součástí hry.

Možná by ses měl připoutat

Vraťme se však k hratelnému obsahu. Problém ale je, že už ho moc nezbývá. Noví hrdinové, zbraně, jejich příslušenství, na nic z toho tentokrát nedošlo, a tak zbývá jen a pouze další hrdinská loď pro mód Starfighter Assault, a to Millennium Falcon Landa Calrissiana z doby, kdy ještě nepatřil Hanovi. Ano, po verzi Hana a Chewieho a Rey a Chewieho do hry dorazil již třetí Falcon, a to jako unikátní hrdinská loď. Díky modulu na přídi a jinému nabarvení naštěstí vypadá Landův Falcon jinak než jeho dva kolegové a navíc ho doprovází specifické komentáře Landa a droidky L3-37. Obecně vzato je pak tenhle Falcon rychlejší, obratnější, a trochu zranitelnější.

Nejvýraznější specialitou jsou však schopnosti a palebné možnosti. Vždy máte k dispozici primární zbraň v podobě dvou laserových kanonů. Schopnost Coaxium Injection loď nakopne a na chvíli výrazně zvýší její rychlost, zatímco L3-37 Co-Pilot vám i vašim spoluhráčům zvýrazní nepřátelské lodě na bojišti, což má ještě za následek, že je můžete zničit o něco snadněji. Zbývá Synchronized Fire, tedy možnost pálit z obou kanonů naráz a na krátkou dobu tak udílet větší poškození. S ohledem na tohle všechno se tedy nedá říct, že by byl Landův Falcon odbytý. Stále se ale nemohu ubránit dojmu, že tři verze Millennium Falconu jsou prostě příliš a že by do hry měly zavítat jiné, originálnější hrdinské lodě. Co bude příště? Huehuehue Falcon s Landem a Nienem Nunbem?

Největším kamenem úrazu je však skutečnost, že abyste s lodí mohli hrát online, musíte si ji zakoupit za 35 tisíc kreditů, což je absurdně vysoká částka, kterou lze využít mnohem lépe, třeba na koupi řady kosmetických skinů. Je tedy třeba důkladně zvážit, jestli vám ta investice za to stojí a jak hodláte Landův Falcon reálně využívat, koneckonců platí, že když nejste opravdu dobří, čas strávený s hrdinskými loděmi v průběhu zápasu se obvykle dá počítat na pouhé desítky vteřin. Vysoká cena je přitom alarmující s ohledem na skutečnost, že za kredity budeme kupovat i bodoucí hrdiny, a teď se zdá, že by mohli klidně stát 50 nebo 60 tisíc kreditů. Něco takového by mělo za následek minimálně to, že část nového obsahu bude nadlouho nepřístupná novým hráčům.

Potřebujeme loď

Nejen Landův Falcon každopádně můžete využít v rozšíření offline režimu Arcade o vesmírné a obecně vzdušné bitvy. S boty tak lze hrát na všech mapách a se všemi řadovými i hrdinskými loděmi, které jsou k dispozici v módu Starfighter Assault v online multiplayeru. Jen úkoly jsou omezenější, a tak máte na výběr mezi dvěma režimy, které jsou k dispozici pro pěchotní součást Arcade. Při zakládání zápasu tak máte k dispozici řadu parametrů spojených se Starfighter Team Battlem, v němž musí jeden tým zlikvidovat druhý, a Starfighter Onslaughtem, ve kterém se s hrdinskou lodí postavíte řadovým protivníkům.

Zahrnutí bitev se stíhačkami do Arcade tudíž není z hlediska funkcí, možností a podoby zápasu shodné se Starfighter Assaultem, ale i tak jde o vítané obohacení, které se hodí hlavně pro řádné vyzkoušení hrdinských lodí. V Arcade tak můžete bez omezení létat s TIE Silencerem Kyla Rena, Jedi Interceptorem Yody, X-Wingem Luka Skywalkera, Scimitarem Dartha Maula i s novým Falconem Landa Calrissiana, ať už si zvolíte boj na Kaminu, v troskách druhé Hvězdy smrti či nad D‘Qarem. Jen škoda, že nedošlo na přidání nových výzev, za něž byste dostávali kredity a další odměny, ačkoliv stále platí, že za každý dokončený zápas získáte 100 kreditů, přičemž za den lze obdržet až 1500 kreditů.

Nezapomínejme však na to, že EA přece nějak musí vydělávat na chleba. Proto jsou součástí Solovy sezóny i nové kosmetické skiny, které lze koupit nejen za kredity, ale i za krystaly, což je měna pořizovaná za reálné peníze. V květnu se Lando Calrissian dočkal epického skinu stráže Jabbova paláce a pro Leiu tvůrci přichystali často žádaný oblek lovce odměn jménem Boushh, který je mimo jiné vybaven novým hlasem. Jde o první legendární, tedy nejdražší skin. V červnu pak následovaly ohozy spojené s filmem Solo: Star Wars Story. Chewbacca může díky epickému skinu Vandor Heist nosit ochranné brýle a druhý pás přes hruď, pro Hana a Landa jsou pak k dispozici vždy dva skiny, díky nimž tito hrdinové vypadají přesně jako v novém filmu. Correllian Escape a Beckett‘s Crew Hanovi propůjčí tvář herce Aldena Ehrenreicha, zatímco v případě Landa jde o skiny Professional „Sportsman“ a Ranconteur, oba využívající podobu Donalda Glovera. I v tomto případě se jedná o legendární kousky.

Očekávej, že tě každý zradí

Nutno podotknout, že legendární skiny mohou být dost drahé. Kdyby šlo o odemykání nových hrdinů, 80 tisíc kreditů bych považoval za hodně špatný vtip. V případě čistě kosmetických, volitelných položek, však nejde o nijak hroznou či neúměrně vysokou částku. Když ale dáte přednost koupi za reálné peníze, musíte sáhnout po balíčku 2000 krystalů, které vyjdou zhruba na 20 eur. A to je vážně hodně za jeden jediný skin, byť jakkoliv kvalitní. Skiny jsou totiž opravdu povedené a jejich vizuálnímu zpracování nelze vůbec nic vytknout, naopak je na místě chvála za nesmírně věrné zpracování. Škoda že se totéž nedá říct o hlasech. Imitátor mladého Hana v podání Aldena Ehrenreicha ještě ujde, ale nepřemutovaný Lando Calrissian Donalda Glovera může občas trhat uši. Kylo Ren bez masky je stále králem chybně zvoleného hlasu a vyvolávání otázky „proč to nemohl namluvit herec, který tu postavu hraje ve filmu“, ale mladý Lando se mu skoro vyrovná. Přitom z hlediska podoby tváře či oblečení se v případě dvou dotčených skinů můžeme bavit o vysloveně fotorealistickém ztvárnění.

Součástí sezóny Hana Sola ale není jen nový obsah. Díky několika patchům došlo také na opravu různých chyb a nevyvážeností a sem tam i na nové prvky. Nejviditelnější změnou je rozhodně odstranění zbytečného holografického efektu. V hlavním menu, na stránce vaší kolekce, na obrazovce spawnu a na konci zápasu už tedy uvidíte postavy či vozidla v jejich celé kráse, nezhoršené otravným holografickým efektem, který mohl mít nepříznivý dopad i na výkon hry. Po vizuální stránce jde o jednu z nejlepších změn, jaké mohli tvůrci uskutečnit. Proklikávat se seznamem hrdinů a sledovat, jak do pravé strany obrazovky efektně nastoupí Darth Vader, Kylo Ren nebo Luke Skywalker, to se hned tak neomrzí. A protože jsou modely postav opravdu detailní a skvěle zpracované, máte nyní možnost si je v menu prohlížet, otáčet a přibližovat podle libosti.

Teď mluví dospělí

Na kvalitu toho, co přináší sezóna Hana Sola do Star Wars: Battlefrontu 2, si tak povětšinou nemám jak stěžovat. Některé novinky naopak vysloveně vítám, třeba mapu na Kesselu, návrat módu Extraction, vesmírné bitvy v offline režimu nebo některé skiny, obzvlášť ty Landovy (když pominu ten příšerný hlas). Množství toho, čeho jsme se nově dočkali, už je ale jiná věc. Když druhou sezónu po stránce obsahu a skutečných novinek shrneme, dočkali jsme se jedné nové mapy, jedné staré mapy, jednoho nového módu, jednoho starého módu, jedné nesmírně předražené hrdinské lodě, sedmi skinů, odstranění holografického efektu a možnosti bojovat se stíhačkami offline. To všechno po šesti měsících, během nichž došlo nejen na trochu povedeného obsahu a příznivých změn, ale i na množství chyb, dlouhé období nečinnosti, čím dál hloupější matchmaking a další faktory, které životnost Battlefrontu 2 neustále zhoršují.

Snaha se cení, obsahové bezplatné novinky jsou povedené a navíc hra konečně využívá obchodní model, který pro ni není škodlivý a přesto má šanci udržet ji při životě. Ale pro tuto chvíli to nestačí na to, aby se Battlefront 2 definitivně vyhoupl nad propast zatracení a zapomenutí. Přitom se toho z nového filmu dalo vytřískat mnohem víc. Kdyby opravdu došlo na Live Service model, díky němuž bychom se na mnohem častější bázi dočkali mnohem většího množství obsahu, mohla by hra naplnit svůj potenciál velikosti Hvězdy smrti. Takhle stále platí, že jestli nepatříte mezi velké fanoušky Battlefrontu, Solo vás sice může zlákat k návratu nebo k vyzkoušení, ale jen na několik hodin.

Pak opět nezbude než dál vyhlížet další novinky jako už mnohokrát předtím, což je špatně, a to bez ohledu na to, co příznivého se v poslední době událo v pozadí vývoje. Nyní je na obzoru téma Klonových válek v čele s Obi-Wanem Kenobim, generálem Grievousem, Anakinem Skywalkerem, hrabětem Dooku a planetou Geonosis. Dojde i na věci typu herního módu na bázi Conquestu nebo pořádného systému skupin přátel. Jde tedy o něco, po čem příznivci Battlefrontu volají už od vydání a co mělo být součástí hry pěkných pár měsíců. Nejsem si ale jistý, jestli v době, kdy tohle všechno konečně dorazí, bude Battlefront 2 zajímat někoho jiného než ty nejoddanější fanoušky. Zatímco Solo je nanejvýš příjemnou injekcí morfia, Klonové války by mohly znamenat skutečnou resuscitaci. Jenomže se obávám toho, jestli se s tou resuscitací nezačalo příliš dlouho po pacientově skonu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama