Streamovací služba GeForce Now opouští beta testování
Novinka Streamovací služba GeForce Now opouští beta testování

Streamovací služba GeForce Now opouští beta testování

Johny

Johny

9
Platformy Windows PC

Vyzkoušet si ji můžete sami zdarma.

Reklama

GeForce Now od Nvidie je streamovací služba podobná Google Stadia, xCloud nebo PSNow. Tato služba však využívá vaši existující knihovnu her na Steamu, Epic Games Store, Battle.net nebo na Uplay. Stačí se přihlásit k hernímu účtu, stáhnout hru do počítače, ze kterého se bude streamovat, pak už jenom synchronizovat uložené pozice a můžete pokračovat v hraní na jiném místě či zařízení, jako třeba na televizi s Nvidia SHIELD, nebo telefonu s operačním systémem Android.

Hry nevyžadují speciálně upravené patche nebo updaty jako u Stadie, kde třeba Borderlands 3 běží na staré verzi bez DLC a nestíhá ani živé eventy. U GeForce Now opravdu záleží pouze na vaší herní knihovně. O zbytek je postaráno.

Dalším plusem je, že hrajete s celou počítačovou komunitou. Ne pouze s lidma, kteří jsou majiteli oné streamovací služby.

Maximální rozlišení, ve kterém mohou být hry streamovány, je zatím 1920x1200, a samozřejmě obraz běží v 60 snímcích za vteřinu, ale můžete si nastavit i 30. V některých případech lze změnit i samotné rozlišení hry. Můžete tak mít hru ve 4K, ale streamovaný obraz bude stále mít nižší rozlišení, avšak i to dokáže vylepšit jeho kvalitu.

Streamovací počítače obsahují hardware, který se jen tak nezapotí. Některé obsahují grafickou kartu Tesla P40, Titan X nebo Quadro P6000. Podpora RTX technologií také nechybí. Z procesorů můžete narazit na 18 jádrové Xeony nebo CC150 od Intelu. Tyto stroje nebudou mít problém s nejnovějšími hrami.

Je zapotřebí mít alespoň připojení 15Mb/s, nejlépe však 50Mb/s. Center, kde jsou umístěny počítače, je u nás v Evropě zatím 6. V Severní Americe mají 9. Čím blíže k nim jste, tím lepší budete mít připojení, výkon a herní zážitek.

GeForce Now si můžete vyzkoušet sami zdarma. V tomto případě jde o členství Free, kde jste omezeni na jednu celou hodinu hraní vkuse. Poté musíte hru zapnout znovu. Dalším omezením je, že si občas budete muset "počkat, než přijdete na řadu". To ale záleží na vytíženosti serverů, které aktuálně podporují 600 000 hráčů.

Členství Founders je první tři měsíce bezplatné, poté platíte 139Kč za měsíc. Tito hráči tak budou moci hrát až 6 hodin za jednu relaci, ve frontách budou mít přednost a dostanou přístup k RTX technologiím ve hrách. Toto členství bude možno zakoupit na dobu 12 měsíců, poté se změní na Premium a cena bude také jiná.

Moje dojmy ze služby jsou dost pozitivní. Doteď jsem vyzkoušel jenom PSNow, se kterým nemám moc dobré zkušenosti, ale GeForce Now na mě velmi zapůsobilo. Představa, že vlastním slabý počítač, který mohu využít k zahrání Cyberpunku 2077 se vším všudy, se mi líbí.

Ne všechny hry jsou teď podporovány. Třeba takové RDR2, GTA V nebo Monster Hunter: World aktuálně chybí a nelze si je přes tuto službu zahrát. Vyzkoušel jsem tak zatím Destiny 2 a Skyrim.

Proces zapnutí hry je snadný a rychlý. Destiny 2, u kterého bych normálně čekal "X" hodin na stažení cca 80GB souborů, jsem hrál pár vteřin po stisknutí tlačítka "Stáhnout".

V pozdních odpoledních hodinách jsem narazil na čekací frontu. Přede mnou bylo přes 300 dalších čekajících.

Odezva není vůbec špatná. Internet mám 60/10, sedím v Ostravě a Destiny 2, které je navíc online, se hrálo celkem v pohodě. Na kompetitivní hraní bych to ale neviděl. Občas také vypadl zvuk. V případě Skyrimu mi odezva přišla taky přijatelná. U Skyrimu ale docházelo k pádům snímků. Nebo alespoň k problémům, které vypadaly jako pády snímků. Někdy vám také může přijít, že máte zapnuté vyhlazování myši.

Kvalitu obrazu bych přirovnal k Youtube videu ve FullHD. Bohužel, nastavení rozlišení hry jsem hledal jen u Skyrimu, kde to vůbec nešlo. Nastavení detailů bylo naopak netknuté.

Hrát hry pro jednoho hráče bych zde tedy neviděl jako problém. Hry s touto odezvou byly pro mě hratelné, a až na kvalitu obrazu si nemohu moc stěžovat. Nemít počítač jaký mám, tak bych si tuto streamovací službu předplatil. Doporučuji ji alespoň k vyzkoušení.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama