Střet scenáristy Disco Elysium se studiem ZA/UM se komplikuje
Disco Elysium Novinka Střet scenáristy Disco Elysium se studiem ZA/UM se komplikuje

Střet scenáristy Disco Elysium se studiem ZA/UM se komplikuje

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Obě strany se navzájem obviňují.

Reklama

Situace okolo tvůrců Disco Elysium se začíná vyostřovat. To co začalo minulý měsíc relativně nevinnou zprávou spoluzakladatele studia Martina Luiga o vyhazovu trojice členů studia ZA/UM, je nyní reálným soudním sporem, protože jeden z trojlístku se rozhodl, že svého původního zaměstnavatele zažaluje pro podvod.

Sám Kurvitz spolu Alexandrem Rostovem, jenž byl taktéž vyhozen, formuloval obvinění generálního ředitele Ilmara Kompuse a výkonného producenta Tõnise Haavela takto: "Nyní jsme se dozvěděli, že společnost Tütreke OÜ musela získat kontrolu nad Zaum Studio OÜ podvodem. Jsme přesvědčeni, že peníze, které Tütreke OÜ použila na nákup většinového podílu, byly nezákonně vyvedeny ze samotného Zaum Studio OÜ, peníze, které patřily studiu a všem akcionářům, ale byly použity ve prospěch jednoho. Peníze, které měly jít na natáčení pokračování."

Střet scenáristy Disco Elysium se studiem ZA/UM se komplikuje

Firma si jeho útok samozřejmě nenechala líbit a reagovala na jeho kroky tak, že byl propuštěn kvůli profesnímu pochybení, v jehož rámci se měl dokonce dopustit diskriminace spojené s pohlavím a slovních útoků na své kolegy. Ve hře je dokonce i obvinění ze snahy nezákonně prodat duševní vlastnictví firmy. ZA/UM tento krok komentovalo pro GamesIndustry.biz takto: "Fáma, že naše rozhodnutí ukončit smlouvy s těmito osobami bylo přijato kvůli finančnímu zisku, je zcela nepodložená a v žádném případě neodpovídá skutečnosti. Bylo to rozhodnutí, které muselo být přijato pro dobro kolektivu."

Konflikt mezi oběma stranami se otevřeně rozhořel v momentu, kdy estonské noviny Eesti Ekspress přišly se zprávou, která informovala právě o tom, že Haavel měl tajně pracovat s penězi studia. Ten to samozřejmě popřel, načež zaútočil na Kurvitze, což odstartovalo slušnou kanonádu. Soud je aktuálně prakticky nevyhnutelnou záležitostí, během níž dozajista dojde ještě k dalšímu praní špinavého prádla. Kdo je však v právu se dozvíme až po jeho skončení. Nyní je situace dosti přehledná. O následném vývoji vás budeme informovat.

Střet scenáristy Disco Elysium se studiem ZA/UM se komplikuje
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama