Stronghold Kingdoms – dojmy z bety
Preview Stronghold Článek Stronghold Kingdoms – dojmy z bety

Stronghold Kingdoms – dojmy z bety

Jiří Markvart

Jiří Markvart

2

Stronghold 3 vzbuzuje velký zájem a řada hráčů jej napjatě vyhlíží. Pokud patříte mezi ně, můžete si čekání zkrátit u nově uvolněné betaverze Stronghold Kingdoms.

Reklama

Že nevíte, o co se jedná? Není divu. Zatímco třetí pokračování středověké real-time strategie je probíráno všude možně, o Stronghold Kingdoms jste se v minulých dnech mohli dočíst nanejvýš na nějakém komunitním serveru. Počátkem měsíce byla ovšem uvolněna betaverze, která dost napoví, jak bude tato hra ve výsledku vypadat. My jsme ji také vyzkoušeli a nezdráháme se s vámi podělit o své zážitky.

Hrady v sousedství

Stronghold Kingdoms je MMO strategie, v níž se utkáte se spoustou hráčů z celého světa. Na začátku vám bude přidělena malá vesnička, kterou budete postupně rozšiřovat a dotvářet k obrazu svému. Herní koncept je částečně inspirovaný prvním dílem, nicméně k potřebám multiplayerové hry je upraven a nutno podotknout, že vám bude v prvních okamžicích možná připadat až příliš složitý. K pomoci vám příliš nebude ani úvodní tutoriál, který sice objasní několik základních mechanismů, ale poté vás zanechá svému osudu a bude na vaší iniciativě, jak se dokážete hrou prokousat.

Ve vesnici budujete klasické hospodářské budovy, které vám poskytují zdroje na další výstavbu, výrobu zbraní a zvyšování blahobytu obyvatel, pomocí něhož lákáte další osadníky. Stavba budov není okamžitá a s rozšiřující se vesnicí se postupně prodlužuje až na úroveň několika desítek minut. Podobné to je i s hradem, který bude vaším hlavním útočištěm. Hradby a obranné věže můžete umisťovat v okamžiku, kdy máte dostatečné množství surovin na jejich výstavbu, ovšem samotný proces budování zabere nějaký čas.

Cukr a bič

Motivační systém funguje obdobně jako v původní hře. Pokud budete štědří vládci a nebudete po svých obyvatelích požadovat žádné daně, zvýšíte jim příděly jídla a poskytnete dobré ubytování, bude vaše reputace stoupat a do vaší osady se budou hrnout davy nových rolníků a dřevorubců. V opačném případě vás budou vaši poddaní opouštět. Na vině poklesu tohoto ukazatele mohou být ale i vnější vlivy, jakými jsou například přívalové deště nebo epidemie moru. Je tedy potřeba si hlídat, jestli vás vaše ovečky neopouští a přizpůsobovat tomu své jednání.

Výzkum a kolonizace

Reputace však ovlivňuje ještě jeden ukazatel. Pomáhá zvyšovat vaši čest, díky které budete moci postupovat ve středověkém „kariérním žebříčku“ a odemykat si tím nové budovy a možnosti výzkumu.

Právě výzkum hraje ve Stronghold Kingdoms důležitou roli. Vylepšovat můžete rovnou ve čtyřech kategoriích – zemědělství, průmysl, vzdělání a vojsko – a desítkách dílčích oblastí. Za výzkum se platí pomocí „výzkumných bodů“, které nakoupíte za peníze vybrané na daních nebo utržené z obchodu s ostatními vesnicemi. Každá oblast (kterých je možná až příliš mnoho) nabízí hned několik úrovní výzkumu, za něž získáte produkční bonusy, nové budovy nebo jednotky a další vylepšení, která znáte z obdobných strategických her. Vývoj nových technologií spotřebovává kromě peněz i drahocenný čas, takže uvážení, kam jej investovat, je na místě.

Zaměřme se nyní na poněkud globálnější stránku a podívejme se na mapu kontinentu. V betaverzi můžete osidlovat pouze Velkou Británii, pro plnou hru je přislíbena celá Evropa. Co se týče vzhledu mapy, zdá se, že se autoři inspirovali výrobci automobilových navigací, takže nečekejte žádné vizuální orgie. O to lépe se však ve vašem kraji vyznáte. Nabídnut vám je přehled všech ostatních vesnic, zdrojů, doupat vlků a banditů a kdoví čeho ještě. Všechny tyto lokality můžete pomocí svých skautů prozkoumávat, případně na doupata a okolní vesnice i útočit. S okolním světem se dá samozřejmě také obchodovat, což v mnoha případech přijde vhod.

Karty a žetony

Zajímavým zpestřením jsou hrací karty, které přinášejí nějakou okamžitou odměnu nebo vylepšení a tím vám poskytnou zajímavou konkurenční výhodu. Získat je můžete buď tak, že splníte nějaký bonusový úkol (ty vám jsou přidělovány pravidelně v průběhu hry), případně si je můžete dokoupit. Zde už bohužel nezaplatíte penězi vybranými na daních, ale budete muset sáhnout do vlastní peněženky. Balíček pěti karet vyjde v průměru na jeden dolar, záleží na tom, jestli zrovna neběží nějaká akce.

Dalším, tentokrát již ryze placeným, bonusem jsou prémiové tokeny. Ty vám umožňují spravovat hrad i během vaší nepřítomnosti. Třicetidenní token vás vyjde zhruba na deset dolarů a nabídne vám možnost automatického prozkoumávání nových lokalit, automatický obchod, útoky a verbování nových vojáků. Navíc získáte možnost přidávat stavby a výzkumy do fronty, takže nebudete muset čekat na dokončení předchozí úlohy (což je někdy opravdu frustrující). Bohužel jsem vypozoroval, že jakmile nemáte token zakoupený, může být velký problém udržet hrad v chodu bez vaší přítomnosti, byť se může jednat jen o několik dní.

Betaverze je zatím pouze v rané fázi a dá se očekávat spoustu změn (například tlačítka a některé popisky mají stále systémový vzhled). Plná hra vyjde v průběhu příštího roku a bude k dispozici bezplatně. Lze ale očekávat, že hraní bez výše zmíněných prémiových (a zpoplatněných) služeb bude celkem trápení. Mě osobně Stronghold Kindoms přiměl znovu nainstalovat první díl a s ještě větším napětím sledovat vývoj třetího. Pokud vás ale podobné MMO hry lákají, není proč váhat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama