Technologie v Dragon Age 2 – osvětlení a DirectX 11
Speciály Dragon Age 2 Článek Technologie v Dragon Age 2 – osvětlení a DirectX 11

Technologie v Dragon Age 2 – osvětlení a DirectX 11

Martin Cvrček

Martin Cvrček

12

Ačkoliv to vypadá, že se Dragon Age 2 z technické stránky nijak od prvního dílu neliší, není tomu tak. Druhý díl prodělal spoustu změn, a ať už jsou viditelné více či méně, stojí za to o nich něco vědět <strong>+ nová galerie</strong>.

Reklama

Jak to tak vypadá, BioWare udělalo v rámci Dragon Age II obrovský pokrok. V první řadě jde o DirectX 11 efekty, ale i bez nich vypadá hra vážně skvěle, a to jak na PC, tak i na konzolích. Navíc se tvůrcům podařilo zachovat jedinečný grafický styl, bez kterého by to ani nebylo Dragon Age. Ale asi bude nejlepší probrat každý důležitý prvek jeden po druhém.

Klíčové nasvětlení

Správné nasvětlení hraje nesmírně důležitou roli. Hra může být sebevíc detailní a propracovaná, textury mohou být v tom největším rozlišení, ale jakmile je to všechno špatně osvětlené, veškerá krása jde do kytek. BioWare strávilo spoustu času vývojem nové osvětlovací techniky i určování, který styl by hře padl nejlépe, a zatím je to rozhodně vidět.

Klíč je vlastně v tom, že světlo odrážející se na celé scéně je vlastně zároveň celkové osvětlení té určité scény, což částečně simuluje skutečnost. Ideálním příkladem nového přístupu jsou třeba pasáže v jeskyních. Různými prasklinami a trhlinami procházejí tenké světelné paprsky, které rozptylují světlo celé scény, čímž všechno působí realističtějším a uhlazenějším dojmem. Zároveň to přispívá i k navození patřičné atmosféry, a to nejen v jeskyních, ale třeba i v různých chudinských čtvrtích, kdy jasné světlo kontrastující s všudypřítomným kouřem dělá neskutečné divy.

Kouzlo venkovního prostředí

BioWare zapracovalo i na tvorbě exteriérů. Tentokrát bylo důležité, aby každá větší lokace působila skutečně rozsáhlým a volným dojmem, čímž vývojáři dosahují především různým převýšením terénu, úzkými průhledy nebo specifickým zpracovaní nebe. Do možností herního enginu navíc přibyly funkce, které designérům dovolují snadněji vytvořit např. pohybující se vrstvy mraků nebo prosvítání paprsků slunce. A samozřejmě nesmí chybět ani voda, jež je díky novým možnostem enginu lépe osvětlovaná a zároveň disponuje přesnějším odrazem všech objektů. No a ještě tu je mlha, kterou nyní mohou v BioWare zpracovávat i ve vertikálních výškách, což pochopitelně umožňuje mnohem detailnější zpracování.

I postavy zaslouží změnu

Co si budeme nalhávat, v prvním díle občas působily postavy spíš jako plastové panenky než skutečné osoby, což bylo způsobeno hlavně tím, že pro nehybné objekty a postavy fungovalo jiné nasvětlení. S tím je teď konec. BioWare dokázalo jejich technologii nasvícení tak vypilovat, že mezi osvětlením statických objektů a charakterů není téměř žádný rozdíl, a to ani v plynulém přechodu ze světla do stínu.

Tak co ten DirectX?

Konečně se dostáváme k prvkům týkajících se různých verzí DirectX, především co se týče nejnovější jedenáctky. Hned ze začátku musíme oznámit pro někoho špatnou zprávu. Pokud na vašem PC nerozeběhnete DirectX 10 nebo novější verzi, můžete se rozloučit s nastavením nejvyšších detailů. Technologie jde zkrátka kupředu, což si BioWare uvědomuje a tak chce nabídnout hráčům s novým hardwarem něco navíc. To bereme, i když to skýtá určité omezení a zároveň je jasné, že konzole ani zdaleka nevyužijí všech grafických možností. Ale s tím se musí počítat.

Jestli se ptáte, co vůbec DirectX 11 v Dragon Age II nabízí, jde především o lepší vyhlazování hran, které nyní lépe splývají s okolním prostředím. Ani osvětlení však nezůstalo pozadu, a zatímco starší verze DirectX podporují pouze 2-3 různé druhy dynamického osvětlení, DX11 jich může pojmout stovky. To lze využít např. při tvorbě efektů ohně nebo různých kouzel, kdy se zkrátka nahromadí spousta drobných světel tvořících jeden celek. Nic víc v tom není.

DirectX 11 se ale odráží i v kvalitě stínů. Příkladem budiž fireball, který když mrsknete na skupinu nepřátel, vrhá stín každý jednotlivec nezávisle na ostatních, což působí skvěle hlavně v interiérech. Určité zlepšení je vidět i při modelování terénu, především co se týče kvality textur. DirectX 11 dovoluje vytvořit skutečně mikroskopické detaily, které se hodí hlavně při modelování různých zdí nebo podlah.

Poslední efekt, o němž se BioWare zmiňuje, je rozostření objektů v těsné blízkosti kamery, což dává obrazu mnohem větší hloubku. Nicméně, i když všechno zní dobře, většina efektů při nejvyšších detailech stejně pracuje pouze s DirectX 10, jedenáctka je tedy spíš takový bonus.

A to je celé, víc BioWare bohužel neprozradilo. Naštěstí už nebude moc dlouho trvat, a hru si budeme moct zkusit sami, a to již tento pátek, tedy 11. března, a to jak na PC, tak i Xboxu 360 a PlayStationu 3. Už zítra večer se však můžete těšit na podrobnou recenzi.

Více informací se o Dragon Age 2 dozvíte z našeho dřívějšího zpravodajství.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama