Temné znamení: Prokletí faraona – deskovka
Speciály Článek Temné znamení: Prokletí faraona – deskovka

Temné znamení: Prokletí faraona – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

1
Platformy pkgsrc Desková hra

Vypravte se ze zatuchlého muzea za egyptskými písky.

Reklama

Začíná nám rok 2019 a proč jej v našem deskoherním speciálu neoslavit jedním temným proroctvím, že? Rozšíření kooperativní kostkově karetní hry na motivy světa H. P. Lovecrafta Temné znamení si zaslouží naši plnou pozornost, protože nepřináší jen hromadu postav a komponent, ale také zcela neprozkoumané dobrodružství odhalující záhady pyramid. Nechte se v těchto chladných dnech pozvat do rozpáleného Egypta, v němž vám bude běhat mráz po zádech.

Nephren-Ka se snaží obnovit svou hrůzovládu

Fakt, že naše realita je ohrožena mocnými bohy z venčí, už každý fanoušek rozsáhlého univerza H. P. Lovecrafta zcela jistě přijal. Působení Prastarých má však řadu vedlejších účinků, mezi něž patří probouzení dávno pohřbeného a zapomenutého zla pod temnou pyramidou. V ní se začíná ze svého nuceného odpočinku probírat krvežíznivý faraon Nephren-Ka, který má s lidstvem nevyřízené účty. Proto musí nastoupit skupina více či méně zkušených vyšetřovatelů, jež se pokusí zetlelého vládce dávných časů opět poslat do říše neklidného spánku.

Důležitá poznámka na začátek, příběhy z krabičky Prokletí faraona si nezahrajete, pokud doma nevlastníte původní Temné znamení. V rozšíření sice najdete trojici nových padlých bohů (mimo temného faraona také Nayrlathotep a jeho netopýří vtělení označované jako Věc z temnot), nové vyšetřovatele a karty dobrodružství, přítomny ovšem nejsou předměty a především kostky, bez nichž si titul Daneho Beltramiho neumíme ani představit. Setup herní seance není nijak složitý, jen některé komponenty z původní hry vyměníte za součásti z rozšíření.

Dovolená v dashurské nekropoli

Na rozdíl od místností arkhamského muzea se budete přehrabovat v písku, prohledávat káhirské tržiště se všemi jeho záhadami a nakonec se vydáte beduínskou cestou do Dashuru, kde leží místo posledního odpočinku Prastarých. Podobně jako v původní deskovce v sobě každá karta dobrodružství ukrývá úkol, po jehož překonání pomocí kostek a nápomocných artefaktů získáte sladkou odměnu posouvající vás k zahnání Prastarého. Samozřejmě vás při neúspěchu čeká krutý trest v podobě různých útrap, někdy znamenajících úmrtí vaší postavy.

Pochopitelně se můžete těšit také na cestování do jiných dimenzí pomocí karet Jiných světů, ale navíc se dostanete k průzkumu zapečetěné Tajné komory či se střetnete tváří v tvář s nemrtvým faraonem v různých inkarnacích. Abyste nebyli proti starověkému zlu úplně bezbranní, můžete využít vlastností celé expedice. Na příslušnou kartu budete umisťovat žetony, které budou mít charakter dlouhodobější výhody nebo okamžitého účinku, což je velmi praktické, když se potřebujete zbavit některé z ukrutně těžkých potvor, jež si můžete nalosovat.

Osobně si myslím, že Prokletí faraona ocení především zkušení hráči Temného znamení, protože jeho obtížnost, hlavně v boji proti Nyarlahotepovi, mi přijde o něco vyšší než původní zápolení s Prastarými, především kvůli vstupním podmínkám při cestování po městě. Sice nebudete mít moc času na loudání a vlastně se pořád budete pohybovat na hraně úspěchu a neúspěchu, ale to je právě to správné koření této kostkovo-karetní záležitosti. Do vínku vám navíc připadne několik nových klíčových vlastností karet, úspěchů a trestů, jež budete muset umět správně využít. Navíc si hráči budou moci v některých případech z odměn a postihů vybrat.

Archeolog těžký chleba má

Zkrátka fanoušci příběhů ze světa, v němž mysli lidí ovládají děsivá božstva z jiných sfér, zřejmě již doma na poličce Temné znamení mají a právě pro ně společnost ADC Blackfire Prokletí faraona přináší na český trh. Jak je jejím dobrým zvykem, kompletní hra je lokalizována do češtiny, takže si atmosférické texty, jež tvoří podstatu hororového zážitku, užijete v naší mateřštině. Cena okolo 600 Kč přináší úplně nové příběhy s mírně odlišnou hratelností, která příznivce série Arkham Files zcela jistě potěší.

Líbí se nám:

  • nové příběhy ve známém světě
  • hratelnost přizpůsobená tématice egyptských reálií
  • obtížnější Prastaří
  • napínavé do posledního hodu kostkou

Vadí nám:

  • časem přestanete atmosférické texty číst (od páté partie)

Temné znamení, včetně rozšíření, koupíte na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama