The Dwarves – povedená herní adaptace
Recenze The Dwarves – povedená herní adaptace

The Dwarves – povedená herní adaptace

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

7

Slavní knižní hrdinové konečně dorazili i na naše obrazovky. Stojí herní adaptace oblíbeného fantasy románu Trpaslíci za váš čas?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Trpasličí druh hrál ve většině slavných fantasy příběhů spíše vedlejší roli. Jeho zástupci byli kvůli svému malému vzrůstu a slabosti pro alkohol vždy přesouváni na druhou kolej. Výraznější prostor jim byl dán až v literární tetralogii Trpaslíci, ve které se konečně dostali na dlouho upírané výsluní. Markus Heitz ve svém díle dokázal krásně ukázat silné i slabé stránky této srdnaté rasy. Dnes k nám dorazil titul, který by nám měl umožnit prožít děj jeho první knihy na vlastní kůži.

Učený trpaslík

Nezdolní fousáči z klanu Pátých bránili hranice Skryté země po celá staletí. Nyní k nim však přichází zlo, se kterým se nejsou schopni efektivně vypořádat. Éra jejich rodu se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. Před branami jejich pevnosti na ně čeká poslední bitva, která jednou provždy určí budoucnost tohoto trpasličího kmene.

Hlavním protagonistou temného příběhu The Dwarves je mladý trpasličí sirotek Tungdil, který doposud neměl prakticky žádnou možnost střetnout jiného zástupce svého druhu. O jeho výchovu se po celá desetiletí staral mocný mág Lot Ionan, který jej naučil vše potřebné pro život v nepřístupném světě plném skřetů, elfů a rasistických lidí. Své teoretické i praktické znalosti si mladičký fousáč otestuje na své první výpravě, při které by měl doručit tajemný balíček jednomu z mágových učedníků. Zpočátku bezstarostná cesta se po několika dnech mění na boj o osud celé Skryté země.

Elementární děj je vystavěn na silných základech románové předlohy, určité situace jsou v něm tím pádem plně nadefinovány. Změnit je nelze za žádný okolností. Čas od času se vám ale naskytne možnost ovlivnit některý z momentů, jenž není určen knižní předlohou. Zachránit touto cestou můžete bezbranné lidi, nemocná zvířata nebo dokonce celá města. Vývoj vedlejších příběhových linek bude vždy záležet jen na vašich rozhodnutích a činech.

Vedlejší úkoly vám v tomto titulu dokáží velmi efektivně prodloužit herní dobu. Pokud se je rozhodnete nedělat, přijdete o řadu zajímavých momentů a rozhovorů. Mimoto se vám délka hry zkrátí na pouhých osm hodin. Celek si naštěstí dokáže udržet relativně svižné tempo od začátku do konce, herní doba by ale mohla být rozhodně delší. Stačilo by jen zahrnout do děje větší množství knižních prvků.

Společenstvo planoucí sekery

Tungdil bude zpočátku cestovat sám. Po čase ale narazí na další charaktery, které ho budou za příznivých podmínek doprovázet na jeho velkolepé výpravě. Jádro jeho družiny bude tvořit dynamická trpasličí dvojice Boïndil a Boëndal. Krom dvojčat se do party po absolvování nesčetného počtu dobrodružství přidá ještě dvanáct postav. Do rukou se vám dostanou válečníci, mágové, herci a technici. Každý bojovník vám nabídne rozdílnou paletu schopností. Někteří hrdinové se budou orientovat na větší skupiny nepřátel, jiní naopak na silné jednotlivce. Osobně jsem si nejvíce oblíbil zdatného inženýra Furgase, který disponoval rychlopalným samostřílem, z něhož dokáže střílet jednu kalenou šipku za druhou.

„Soubojový systém funguje podobně jako v řadě jiných RPG. Střety probíhají v reálném čase. V případě nutnosti je ale možné celou situaci zastavit a přerozdělit rozkazy. Bitvy jsou většinou velmi intenzivní, každý střet má v The Dwarves trošku odlišný scénář.”

Na bojiště si můžete vždy vzít jen čtyři hrdiny, kterým těsně před bitvou navolíte vybavení a užitelné schopnosti. Každá postava je schopná nést jen jednu podpůrnou věc. Nasadit jí můžete náramek, prsten či čutoru s léčivým lektvarem. Mimoto jí lze také nadefinovat schopnosti, s kterými půjde do bitvy. Celkem je jí možné přiřadit tři aplikovatelné dovednosti, které bude v průběhu střetu užívat k likvidaci nepřátel.

K užívání speciálních schopností potřebují vaši hrdinové akční body, které se jim pomalu generují v průběhu boje. Obnovování akčních bodů je možné urychlit za pomoci skupinových útoků. Když postavy v bitvě spolupracují, jejich bodíky se regenerují výrazně svižněji. Generování bodů ovlivňuje také vztah jednotlivců, pokud k sobě mají protagonisté blízko, obnova ztracených sil probíhá velmi rychle. Vztahy v družině je možné definovat za pomoci dialogových voleb a bitevních rozhodnutí.

Krvavá lázeň

Soubojový systém funguje podobně jako v řadě jiných RPG. Střety probíhají v reálném čase. V případě nutnosti je ale možné celou situaci zastavit a přerozdělit rozkazy. Bitvy jsou většinou velmi intenzivní, proti vašim hrdinům se vrhá jedna vlna nepřátel za druhou. Každý střet má v The Dwarves trošku odlišný scénář, bojovat budete jak o své, tak o cizí životy.

Variace map je relativně pestrá. Na svých cestách zavítáte do lávových polí, pískem zavátých měst a ledem obalených pevností. Velikost jednotlivých lokací není nikterak zázračná, podobně jako v případě Tyranny se zde autoři zaměřují primárně na smysl pro detail, nikoliv na rozlohu. Osobně tento krok vítám, v rámci malých map nám jsou totiž tvůrci schopni vždy nabídnout 100 % optimalizovaný herní svět.

„Vývojáři z KING Art nám ve svém díle prezentují první část knižní série Trpaslíci. Jejich titul nabízí zajímavě vyprávěný příběh, silné protagonisty, kvalitní dějové zvraty, dynamický soubojový systém a kvalitní optimalizaci. Celek je velmi povedený, ve směru nedostatků jej trápí hlavně krátká herní doba.”

Při obraně Skryté země se střetnete s pestrou paletou nepřátel. Do cesty se vašim trpasličím válečníkům postaví nezdolní skřeti, zlí lidé, hloupí obři, mocní mágové a neustále vstávající nemrtví. Osobně považuji za nejvýraznější protivníky tohoto titulu vzdálené příbuzné elfů. Alfové se hodně podobají svým dobrosrdečným bratrancům, jejich srdce jsou naneštěstí poznamenána zlem, které je nutí k páchání extrémně krutých činů. Umělá inteligence všech oponentů je v The Dwarves na relativně slušné úrovni, monstra většinou bojují v organizovaných skupinkách, z kterých je prakticky nemáte žádnou šanci vylákat. Chyb se armády zla dopouští jen v minimálním měřítku.

Kniha první

Vývojáři z KING Art nám ve svém díle prezentují první část knižní série Trpaslíci. Jejich titul nabízí zajímavě vyprávěný příběh, silné protagonisty, kvalitní dějové zvraty, dynamický soubojový systém a kvalitní optimalizaci. Celek je velmi povedený, ve směru nedostatků jej trápí hlavně krátká herní doba, opakující se soubojové scénáře a mírný odklon od literární předlohy. Osobně bych The Dwarves i přes tyto nešvary označil za nadprůměrné RPG, které si rozhodně zaslouží vaší pozornost.

The Dwarves vychází 1. prosince. Předobjednáte na Xzone.cz a GameExpres.sk.

Redakce Zing.cz hraje na notebooku ASUS GL552.

The Dwarves – povedená herní adaptace

Verdikt

The Dwarves je povedená herní adaptace, která nám prezentuje první část poutavého trpasličího dobrodružství. Pokud hledáte RPG s kvalitním dějovým základem tento titul je pro vás jasnou volbou.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Výrazné charaktery
Dynamický soubojový systém
Kvalitně vystavěný příběh
Povedená optimalizace
Vyladěný vývoj postav
Krátká herní doba
Opakující se soubojové scénáře
Mírný odklon od knižní předlohy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama