The Solus Project – zachrání nás únik ke hvězdám?
The Solus Project Recenze The Solus Project – zachrání nás únik ke hvězdám?

The Solus Project – zachrání nás únik ke hvězdám?

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

5

Finální verze dechberoucí survival adventury je tu, prospěl jí Early Access podobně jako jiným nezávislým projektům?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Vývoj survival adventury The Solus Project trval dvěma nezávislým vývojářským týmům skoro tři roky. Na projektu se podíleli jak švédští, tak i čeští tvůrci. Tvorba celku byla víceméně bezproblémová. Ladění v rámci Early Accessu probíhalo též bez výraznějších zádrhelů. Komunita v této fázi vývoje ukázala autorům, jakým směrem by se jejich dílo mohlo ubírat. Dnes přišel čas na lámání chleba. Splnil The Solus Project naše očekávání?

Poslední naděje

Rok 2115 futuristickému lidstvu nepřinesl nic dobrého. Vědci na obloze totiž objevili gigantické těleso, které směřovalo do naší soustavy. V roce 2151 byla Země zničena. Domovský svět opustila jen tři kolonizační plavidla, která na palubě nesla pouhý zlomek naší původní populace. Budoucnost lidské rasy je na začátku hry nejistá, rozhodnout o ní má pět výzkumných lodí vyslaných za účelem hledání nového útočiště pro svůj druh. Vy a vaše posádka patříte mezi skupinu vybraných průzkumníků. Na vaši smůlu jste na orbitě jedné z vytipovaných planet sestřeleni. Naštěstí se vám chvíli před výbuchem podaří vsoukat do únikového modulu, který vás zanese na povrch Giliese-6143-C.

„Aspekt survivalu je jedním z elementárních prvků The Solus Project. Hlavní postava potřebuje ke svému fungování jídlo, vodu, spánek a stabilní tělesnou teplotu.”

Planeta, na které přistanete ve vašem záchranném modulu, vypadá na první pohled opuštěně, Zdání může ale klamat. Pod jejím povrchem jsou totiž ukrytá města, továrny a obytné komplexy. Krom pozůstatků původní civilizace tu naleznete i zamrzlé jeskyně, lávou zalitá jezera či kyselinová propadla. Historie Giliese-6143-C je hodně slušně propracovaná. Při průchodu hrou narazíte na řadu různých deníků a záznamů. Lore tohoto univerza je na velmi vysoké úrovni, za sebe mohu říct, že jsem jím byl příjemně překvapen. Většina survivalových adventur The Solus Project v tomto směru nesahá ani po kotníky.

Primární příběhová linie je vystavěna na velmi kvalitních základech. Celek táhne kupředu propracované lore, hutná atmosféra, otevřené lokace a perfektní soundtrack. The Solus Project je možné projít asi za 15 – 25 hodin. Výrazně vás ve směru průchodu ovlivní navolená obtížnost, která vám nadefinuje rychlost spotřeby jídla a tekutin. Čím vyšší náročnost zvolíte, tím výraznější bude spalování životně důležité energie a hydratace.

Touha přežít

Aspekt survivalu je jedním z elementárních prvků The Solus Project. Hlavní postava potřebuje ke svému fungování jídlo, vodu, spánek a stabilní tělesnou teplotu. Potravu je možné udělat prakticky z čehokoliv. Požít můžete v případě nutnosti rostliny, maso z konzerv, mimozemské potraviny či podivně vypadající nazelenalý guláš. Hladinu hydratace si budete doplňovat za pomoci láhví s vodou, podzemních potůčků a vodních nádržek. Ustlat si můžete prakticky kdekoliv, musíte k tomu mít ale ideální klimatické podmínky. Spát v místnosti při teplotě skoro 100 °C není zrovna ideální nápad, nemuseli byste se totiž už nikdy probudit.

Giliese-6143-C vám díky své velikosti nabídne různé typy klimatických podmínek. Narazit na jejím povrchu můžete na zamrzlé pláně a sopečné ostrůvky. Noci jsou na tomto světě extrémně chladné, tím pádem je nutné najít si vždy dobrý úkryt, v něm přečkáte až do životu přístupného rána. Hlavní protagonista se musí vypořádat jak s teplotou, tak i nepřízní počasí. Občas ho mohou zastihnout bouře, krupobití a tornáda. Vyhnout se nelze ani zásahům zvenčí, meteoritické roje jsou na této planetě celkem častým jevem, naštěstí se jim dá bez větších problémů vyhnout, nalezením jednoho z mnoha tajných úkrytů.

„The Solus Project je dílo, kterému pobyt v Early Accessu skutečně prospěl. Hra je díky němu v mnoha směrech vyladěnější než na počátku své cesty.”

Skryté lokace v The Solus Project dávají prostor hráčům, kteří rádi řeší jednoduché hádanky a prozkoumávají svět kolem nich. Každý herní ostrov vám nabídne určitý počet tajných místností plných pastí a speciálních předmětů k nalezení. Objevené artefakty vaší postavě mohou zlepšit její základní statistiky. Vylepšit si díky nim můžete maximální zdraví, rychlost a odolnost. Vývoj postavy je tu zpracován jen v minimálním měřítku, víc ale asi v tomto směru čekat nelze.

Výroba předmětů je na podobné úrovni jako rozvoj vašeho protagonisty. Vytvořit je možné jen základní typy vybavení. Smontovat si můžete louče, kladívka či mimozemské lékárničky. Každá věc se dá využít jen k určitému úkonu. Vystřelovač teleportačních disků slouží například k přesunu mezi špatně dosažitelnými body, k jiným akcím ho k vaši smůle nevyužijete.

Early Access přišel k duhu

Čeština od uskupení Lokalizace.net je v The Solus Project přítomná jen do jisté míry. Většina textů je naštěstí přeložena. Občas je ale možné narazit na rozhovory či ornamenty, které překlad do našeho jazyka postrádají. Tento malý nedostatek snad tvůrci vyřeší v následujících týdnech jedním z mnoha připravovaných patchů. Menší opravu, krom naší lokalizace, potřebují také animace postav. Jejich úroveň v současné verzi hry není zrovna z nejvyšších. Plynulý pohyb si představují trošku jinak. Mimo tyto dva prvky je The Solus Project po technické stránce maximálně vyladěn. Titul disponuje krásným vizuálem a velmi vydařenou optimalizací. Pochválit je nutné také soundtrack, který efektivně podporuje hutnou atmosféru celku.

The Solus Project je dílo, kterému pobyt v Early Accessu skutečně prospěl. Hra je díky němu v mnoha směrech vyladěnější než na počátku své cesty. Komplet má kvalitní optimalizaci, perfektní příběh, zajímavé pozadí a vydařený soundtrack. Zkritizovat je na tomto titulu možné skutečně jen minimum prvků. Za sebe mohu říct, že jsem tak povedenou survival adventuru již dlouho nehrál.

Počítač do redakce zapůjčil Grunex.com.

The Solus Project

Verdikt

Sci-fi adventura The Solus Project je dílo, kterému se v mnoha směrech podařilo naplnit jeho potenciál v plném měřítku. Snad se v budoucnu dočkáme více projektů podobného ražení.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

perfektní příběhové pozadí
dějová linka jako celek
topornější animace postav
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama