Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu
Speciály Článek Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu

Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Zajímavé novinky ze světě deskových her.

Reklama

Ponuré a uplakané sobotní odpoledne 4. května mnozí z vás bezesporu strávili ve společnosti počítačových či deskových her, ale nabízely se i jiné možnosti. Třeba najít cestu do Ústřední knihovny v Praze, kde se pořádal třetí ročník Albi Game Day, na němž se představily a zkoušely novinky pro rok 2019. Letošní akce uvedla jako svou titulní deskovku monstrózní Gloomhaven, ale odhalily se také další zajímavé projekty, které potěší jak hardcore, tak casual hráče. Pokud jste neměli příležitost se na akci ukázat, mrkněte na náš reportérský pohled.

Kam se hnout dřív?

V deset hodin ráno se otevřely brány Ústřední knihovny na Praze 1 a dovnitř začaly brousit desítky návštěvníků. Lákadel byla hromada – vyzkoušet si starší tituly, jež znáte z našich recenzí (např. Scythe, Lords of Hellas či This War of Mine), prozkoumat velmi očekávaný Gloomhaven, který si zde největší fanoušci houfně vyzvedávali, zúčastnit se turnaje v SiegeStorm, naučit se malovat figurky nebo se jen tak poflakovat po okolí a ujídat z občerstvení. Byl jsem příjemně překvapen, že se dovnitř nechali nalákat také okolo procházející turisté a podlehli přátelské hráčské atmosféře.

Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu

Mezi návštěvníky se také proplétaly osobnosti české deskovkové scény, s nimiž jste mohli zapříst rozhovor - namátkou recenzenti Kubrt, tým JOUOB.castu, Patrik Hajda či Petr Čáslava, tvůrci deskovky Karak Petr Mikša a Roman Hladík, Shuffle Heroes Jan Vaněček, V pasti Martin Hrabálek, Hypergrid „Opčík“ a zástupce společnosti Awaken Realms Marcin Świerkot. Všichni jmenovaní si společně sedli do velkého sálu knihovny a s napětím čekali, co kluci z Albi představí. Nebylo toho málo, jak sami za chvilku zjistíte.

Letos od Albi můžeme čekat nejméně třináctku titulů

I když se všude objevovaly obrázky hrdinů Gloomhavenu, tak o nich nepadlo téměř ani slovo. První nastoupilo rozšíření k titulu Ignacyho Trzewiczka Robinson Crusoe. V naší recenzi se můžete dočíst, že mě příběhové pojetí přežívání na zdánlivě opuštěném ostrově hodně bavilo, ale nadcházející rozšíření jde ještě dál. V krabici Záhada ztraceného města se nachází hororově laděná kampaň (a dva ultra těžké scénáře) s desítkou nových dobrodruhů, kteří budou zakoušet hrůzy ohrožující jejich příčetnost. Nový projekt nabídne větší příběhovost díky gamebooku ala This War of Mine, jenž nabídne další hodiny nad deskou stolu. Přídavek k Robinsonovi by měl vyjít před Vánoci, takže máte dost času natrénovat postupy v původním titulu.

Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu

O pozornost přítomných se významně přihlásila karetka SiegeStorm, jež měla vyjít již minulý rok. To se jaksi nezdařilo, ale místo menší soubojovky pro dvojice hráčů se můžeme těšit na mnohem rozsáhlejší projekt. V základní verzi vycházející na přelomu října a listopadu se objeví kooperační mód, sólo režim a nové frakce. Své balíčky poté můžete prověřit v sérii turnajů, které pod patronátem Albi proběhnout po celé republice tzv. „sezóně nula“. Postupně budou následovat rozšíření většího (kompletní frakce) či menšího (podpora kooperace) ražení. Malý titul se v průběhu rozrostl v mnohem komplexnější záležitost, která snad nastolí novou úroveň karetního soupeření.

Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu

Atraktivní přídavky

Nezapomnělo se ani na rozšíření úspěšných deskovek. Nejvíce pozornosti na sebe strhnul Scythe těšící se v našich končinách velké oblibě. Do češtiny totiž bude přeložena osmidílná příběhová kampaň s názvem Vzestup Fenrise, která se ovšem může pochlubit znovuhratelností. Navíc se objeví kooperační režim, v němž se může ukázat společné taktizování proti posílené umělé inteligenci automy. Společně s Fenrisem vyjde v červnu také menší rozšíření Nová setkání, jež nabídne 32 neokoukaných karet setkání. Na konci července by se měl objevit také modulární herní plán pro Scythe, jenž pořádně zamíchá výchozími pozicemi.

Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu

Přídavných krabic k oblíbeným deskovkám ovšem bude mnohem více. Pracuje se na dosud blíže nepředstaveném rozšíření k This War of Mine (to budou zase depresivní vánoce, resp. začátek roku 2020), od něhož nemůžeme mít malá očekávání. Dále se můžeme těšit na Karak Regent, který přinese nejen nové dílky, příšery a hrdiny, ale také mechaniku Regenta schopného prohrávajícím hráčům pomoci k návratu zpět do boje. Sice netuším, jak celý koncept bude fungovat, ale jsem na něj hodně zvědavý, podobně jako stovky fanoušků v ČR. Uvidíme v průběhu druhého pololetí. Svého pokračování se dočká také u nás velmi populární BANG! Balíček Cesta na západ je ryze českou invencí, do níž vedle předních českých autorů můžete přispět svou vlastní kartou také vy. Stačí vyplnit dotazník na stránkách Albi a můžete se stát jedním z tvůrců.

Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu

Párty hry a filery

Vydavatelství Albi se vedle velkých titulů pro hardcore hráče neštítí vydávat ani párty hry sloužící pro rozproudění zábavy mezi přáteli. Jedním z nejšílenějších projektů jsou rozhodně Lepkouni, v nichž se lepkavými a pružnými jazýčky snažíte ulovit některý z vybraných dílků na stole. Jedná se o postřehovou bláznivinu, při níž kousky létají na všechny strany (bude radost potom uklízet podlahu). Vaše dovednosti v lapání hmyzu prověříte už od června 2019. V rámci střelených her se neztratí ani Yogi Guru, který rozšíří počet pohybových úloh zamotávající vaše údy do ještě šílenějších kreací.

Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu

Do čtveřice párty her se letos ještě řadí kreslící rychlík Duplik, u nějž nezáleží na talentu, ale vystihnutí detailů. Tuto deskovku již máme k dispozici, takže brzy očekávejte recenzi. Závěrečný projekt vyžadující pohybovou aktivitu nese jméno Team3. Pokud znáte populární sousoší hluché, němé a slepé opice, budete jako doma. Hráči musí společnými silami sestavit stavbu dle plánku, přičemž její podobu zná pouze němý. Ten pantomimou předává pokyny hluchému, a ten následně napovídá staviteli se šátkem přes oči. Souhra bude skutečně nutná a po vyzkoušení přímo na místě vidím v Team3 skrytý hit letošního roku. Na trh se dostane ve dvou edicích (zelené a růžové), jež bude možné navzájem kombinovat.

Ve dvou verzích se již za čtrnáct dní bude prodávat také logický filer Railroad Ink, v němž dostane na frak vaše šedá kůra mozková. Během několika kol se budete snažit kreslit kousky železnice určené vrhem kostkami tak, aby vytvořily co nejdelší a nejpropletenější tratě. Partie by mohly trvat okolo dvaceti minut, díky čemuž by se Railroad mohl stát favoritem obědových přestávek, večerních seancí v hospodě u piva či jako zábavy na cesty, třeba ve vlaku.

Třetí ročník Albi Game Day nejen ve jménu Gloomhavenu

Hitovka nakonec

Lidé v sále se už pomalu zvedali, když na ně jako meteorit dopadla další epická hra z produkce Awaken Realms, jež se díky vydavatelství Albi dostane na český trh v plné lokalizaci – Tainted Grail: Pád Avalonu. Na prokletém ostrově, kde se setkáte s mýtickými příšerami inspirovanými keltskými a artušovskými příběhy, se objevíte v podobě některých hrdinů z obyčejného lidu a v rámci komplexního RPG vývoje postavy vytvoříte epického hrdinu, jenž bude příšery kosit s prstem v nose, než se objeví mocnější potvory. Nadějně vypadající deskovka mě uchvátila skvěle temným grafickým stylem a opravdu velkorysým vybavením krabice v podobě povedených miniatur. Opět se setkáme s unikátním vyprávěním na několik desítek hodin, a to si nechám líbit.

Jako poslední kousek jsem si nechal dosud nepřiblížený projekt s kódovým označením „koberec“. Mělo by se jednat o civilizační hru, v níž se ovšem nebudeme patlat s lidskou historií, ale vytvoříme si vlastní říše. V rámci JOUOB.castu speciál se ještě podařilo Alladjexovi vytáhnout detaily – cena okolo 2000 Kč, pro 1-4 hráče, úroveň obtížnosti mezi Anachrony a Scythe. Já osobně mám rád vytváření říší, takže budu mít tento záhadný titul hodně v merku.

Jak sami vidíte, tak Albi Game Day 2019 byl opravdu našlapaný obsahem, který musel fanouška stolních her maximálně uzemnit. Asi hodinu po představovačce se ještě rozjela plošná diskuze tvůrců deskovek, jež otevřela vhled do problematiky vývoje her a současných překážek v oboru. Řešila se nastupující přehlcenost trhu, úskalí vývoje her, kickstarterové kampaně a proč nemají Češi rádi legacy projekty. Pokud najdete čas, vyhledejte si záznam a věnujte mu hodinku svého času, protože diskuze byla opravdu přínosná.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama