Twilight Imperium: Čtvrtá edice – deskovka
Speciály Článek Twilight Imperium: Čtvrtá edice – deskovka

Twilight Imperium: Čtvrtá edice – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Pax Magnifica Bellum Gloriosum aneb Mír je skvělý, ale válka je lepší!

Reklama

Vrchol deskovkového roku 2018 patří bezesporu největší dosavadní události na české scéně. Lokalizace monumentálního díla Twilight Imperium v jeho čtvrté edici do naší mateřštiny je zkrátka počinem, za nějž si společnost ADC Blackfire zaslouží smeknout klobouk. Pokud netušíte, proč se nad tzv. TI4 rozplýváme již v úvodníku, tak se pojďme společně podívat, proč se dílo Christiana Petersena (Hra o trůny, Star Wars: Armada) vydané pod hlavičkou Fantasy Flight Games stalo kultovní položkou na seznamu každého milovníka deskových her.

Galaktická říše na vzestupu

Jedno upozornění na začátek: Na krabici Twilight Imperium v jeho čtvrté edici se ani nedívejte, pokud to s hraním deskových her nemyslíte vážně. Hned vám vysvětlím proč. Než začnete s první partií, vřele doporučuju seznámit se s příběhovým zázemím světa. Fanoušci žánru se mohou těšit na rozmáchlou sci-fi s pletichářskou politikou, zrádným podváděním spojenců a především vesmírného válčení. Pro milovníky Hvězdných válek či Star Treku to bude jako návrat domů jen v jiných kulisách. Jen prostudování kompendia a osudů jednotlivých národů bude čtením na necelé dvě hodinky, ale každá minuta se vyplatí.

Po dostatečném nasáknutí příběhem zřejmě hmátnete po průvodci hrou, který vás připraví na první seanci nad deskou stolu. V případě, že jste se s fenoménem Twilight Imperium ještě nesetkali, strávíte s pravidly další dlouhou chvilku, k níž musíte přičíst desítky minut při vysvětlování pravidel přátelům (stejně se budou objevovat nejasnosti detailů ještě v několika následujících partiích). A závěrečná darda, v plném počtu šesti hráčů se může partie protáhnout až na osm hodin. Uf, to je teda nálož. ALE! Věřte mi, že vše budete podstupovat s chutí a ve výsledku budete odměněni úžasným zážitkem ze hry. TI4 je totiž skvostná a epická zábava, k níž se budete chtít vrátit co nejdříve.

Boj o Mecatol Rex

Hlavní snahou každého hráče bude dosáhnout jako první deseti (popř. čtrnácti) vítězných bodů, ale jak se k nim dopracuje, bude čistě na jeho schopnostech a také svědomí. Twilight Imperium na sebe strhává pozornost obrovským množstvím vesmírných plavidel, jež mezi sebou mohou válčit, ale mimo ozbrojené střety můžete primát nad galaxií získat svou obratnou politikou, podlézavým vyjednáváním, zastrašováním nebo čistě obchodováním a sledováním velkých sporů z bezpečné vzdálenosti. Dnes recenzovaná deskovka vám zkrátka nabídne spoustu možností, jak projevit své imperiální choutky.

Vůdci všech sedmnácti (!!!) unikátních národů hoří touhou stát se císařem a vládnout z Mecatol Rexu celému známému vesmíru tak jako Lazaxové před Soumračnými válkami. Po období míru, jehož většina ras využila k načerpání sil, svému rozvoji a přípravě armády na budoucí invazi do okolních systémů, se nachýlil čas, aby konkurenti v boji o moc zvedli zadky ze svých planet a zamířili do středu dění na Mecatol, kde opět zasedne galaktická rada rozhodující o zákonech platných v každém koutu univerza. Jak sami tušíte, Twilight Imeprium je velkolepá a hlavně komplexní záležitost, kde o hranici úspěchu a neúspěchu rozhodují sebemenší detaily.

Útok je nejlepší obranou?

Základ pro vítězství se začíná rýsovat už výběrem rasy, protože v případě diplomatické cesty si zřejmě nevyberete agresivně výbojný národ Sardakk N’Orr s bonusy pro útočení, ale raději zabrousíte k obchodníkům z Hacanských emirátů. Deskovka vám ovšem nenabízí jen ortodoxní přístup válečník/stratég/politik/obchodník. Některé živočišné druhy přímo lákají k pokusům. Humanoidní rostliny využívající cizích těl s jednotnou myslí Arborec jsou teprve začátkem. Už se těším na střety technoidního Nekroviru s úplně neznámými Duchy Creussu, do jejichž sporu začnou zasahovat podbízivé Yssarilské kmeny.

Ať už si zvolíte zástupce jakéhokoliv národa, dostanete svou desku hráče s pomocným velitelským centrem, příslušné startovní a obecné technologie, žetony rozkazů, 59 plastových jednotek i svou startovní planetu. Po rozestavení mapy (podle předlohy pár minut, při pokročilém hráčském taktizování i přes půl hodiny), přípravě tajných a veřejných úkolů a dalších nutných propriet včetně určení mluvčího a předání karet strategií se můžete pustit do boje o budoucnost galaxie.

I když se z výše uvedených řádků může zdát, že Twilight Imperium ve čtvrté edici nemůže obyčejný deskovkami lehce políbený smrtelník nikdy pochopit, opak je pravdou. Samozřejmě, je velmi pravděpodobné, že při prvním hraní se zkušenějším stratégem znalým základních principů pravděpodobně propotíte triko a stejně neuspějete, ale jednotlivé mechanismy vám rychle přejdou do krve a můžete své soupeře pěkné poškádlit po pár kolech. Navíc velitelské centrum poskytuje velmi pěknou a přehlednou nápovědu, abyste věděli, co vše lze v tahu provádět.

Poznej svého nepřítele

Během svého tahu totiž budete realizovat své plány tím, že budete provádět silné strategické akce, nebo taktické manévry na mapě, které vyústí bitvou, záborem planety či výrobou jednotek (popř. vším najednou). Samozřejmě při nich budete využívat svých speciálních dovedností a akčních karet, v nichž se musíte umět zorientovat. Nemyslete si však, že tím vaše úloha končí. Mimo svůj tah budete možná ještě aktivnější, protože budete sledovat činnosti soupeřů a snažit se prokouknout jejich plány, abyste mohli využít jejich slabin či z nich také něco vytěžili. Právě počet všech možných aktivit je doslova ubíjející a rozhodně nestihnete provést vše, co byste rádi. Budete muset neustále korigovat své priority na základě dění na plánu a chystat se na nejhorší.

Jednotlivé mechanismy jsou založeny na pevně stanoveném počtu akčních rozkazů, jež budete mít po ruce. Soustředíte se na tvorbu velké armády a pustíte se do zastrašování a terorizování ostatních? Či raději povedete politický dialog, během nějž budete přesvědčovat ostatní o vaší mírumilovnosti a bezbrannosti, abyste soupeřům nakonec zabodli nůž do důvěřivých zad? To už záleží na vás, Twilight Imperium totiž nezvýhodňuje žádnou cestu a nechá vás vítězit podle vašeho naturelu. Jen naznačím, že válčení není vždy tou nejlepší volbou, i když se mu asi nevyhnete.

Hoď kostkou

Duch souboje se totiž bude vznášet téměř nad každou akcí, kterou učiníte v blízkosti svých sousedů. Přesun na planetu, kterou chtěl i váš soupeř? Válka! Blokace důležitého koridoru k planetám bohatým na suroviny? Válka! Politická zrada odsuzující vaše ambice na vítězství k bodu nula? Válka! Válkou se dá totiž vyřešit skoro vše, ale jak jsem již naznačil, výhra v bitvě nemusí nutně znamenat výhodu v probíhající partii, protože k danému systému do konce kola budete vázat své jednotky.

Veškeré střety na herním plánu se řeší pomocí desetistěnných kostek. Lodě z vaší flotily mají předurčeno, jakou hodnotu musí hráč hodit pro úspěšný útok. Vojenská síla se postupně bude modifikovat na základě vylepšení, která své armádě dáte do vínku, a vlastností samotného národa. Otevřený boj je napínavý do samotného konce, protože jediná jednotka může s troškou nutného štěstí zdecimovat oponentovu invazi a poslat jeho ambice pod kytičky. Na druhou stranu se může boj zvrhnout v házecí manévry, než se někdo konečně trefí.

Dejte Twilight Imperium IV šanci, nezklame vás

Už jsem zřejmě použil všechny superlativy na adresu TI4, ale proč je nezopakovat, když si je všechny zaslouží. Jedná se o monumentální, epickou a komplexní 4X strategii, která pohltí každého fanouška sci-fi. Nenechte se odradit herní dobou (ano, je enormní), nedostatkem místa (máte podlahu, ne? popř. sežeňte fakt velký stůl) ani zdánlivě složitými pravidly. Twilight Imperium ve čtvrté edici po vás bude vyžadovat před první hrou fůru času, ale ten se vám bohatě vrátí skvělým zážitkem. Milovník deskových her by měl jednu partii podstoupit povinně.

Já mohu hrdě prohlásit, že jsem jeden ze svých deskovkových restů konečně splnil. Přiznám se totiž, že jsem třetí edici nehrál (proto nemůžu srovnávat) a to ze zřejmého důvodu – nechtělo se mi přemítat nad anglickými pravidly, jež bych nemusel pochopit správně (a tím pádem jsem nenašel ani dost spoluhráčů). Proto jsem rád, že čtyřka se k nám na český trh dostala v české lokalizaci, na níž si pořádně mákli místní vydavatelé z ADC Blackfire (ještě jednou díky!). Samozřejmě musím poznamenat, že TI4 není deskovkou pro každého. Člověk si musí asi dobře promyslet, jestli investuje tři tisíce do stolní hry, kterou nebude hrát. Banda šesti nadšenců si ovšem může náklady rozdělit a hrát do zemdlení.

Pokud vám přijde moc dát tři tisíce a ptáte se, jestli jsem se nezbláznil, když hru doporučuji, tak vězte, že pod víkem najdete 354 plastových miniatur vesmírných lodí (včetně bojového slunce aka Hvězda smrti), 17 unikátních frakcí s příslušnými komponenty, 51 nádherně ilustrovaných mapových dílků, přes čtyři sta karet a sedm set žetonů. To se zkrátka nevytiskne a nevylisuje zadarmo, fanoušci deskovek o tom již jistě ví svoje. Zkrátka, jestli to se stolními hrami myslíte vážně či máte svůj deskovkový gang, tak Twilight Imperium IV bude klenotem vaší sbírky.

Líbí se nám:

  • obrovský komplexní svět s vlastní historií a unikátními frakcemi
  • nekompromisní strategický herní zážitek
  • více cest k vítězství
  • politické pletichaření v Galaktické radě
  • jednoduchý vývoj technologií
  • lavina herních komponent
  • v porovnání s komplexností se dá relativně rychle naučit (ovládnout všechny mechanismy však potrvá věčnost)
  • podařená česká lokalizace
  • slušně zvládnutý insert

Vadí nám:

  • náročné na prostor, čas a počet hráčů (nejlépe od pěti lidí)
  • před první partií dlouhé vysvětlování pravidel a poznávání světa (když chcete hrát zasvěceni do místních reálií)
  • relativně dlouhá příprava hry (skládání mapy)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama