Ubongo 3D – deskovka
Speciály Článek Ubongo 3D – deskovka

Ubongo 3D – deskovka

Jakub Němec

Jakub Němec

2
Platformy pkgsrc Desková hra

Složit čtyři dílky na herní plán hrozí zavařením mozku. Jak jste na tom s prostorovou představivostí vy?

Reklama

Logické deskové hry si zaslouží své místo u každého člověka, který rád potrápí své mozkové závity. Jestli se vyžíváte v rébusech všeho druhu, tak jste již určitě na dnešní titul od polského autora Grzegorze Rejchtmana Ubongo museli narazit. Skládání kostiček na vlastní hráčskou desku pod časovým presem patří k oblíbeným kratochvílím už od vydání původní verze. Jak se zvýší obtížnost přesunem do třetího prostoru? Dočtete se v dnešní recenzi.

Záhada čtyř dílků

Deskových her, u nichž si potrápíte mozek, se už v našem speciálu vyskytlo dost (namátkou dvojice Azul a Sagrada), ale každá z nich přidávala k logickému umisťování herních komponent strategickou složku. To Ubongo 3D spoléhá pouze čistě na práci vaší šedé kůry mozkové bez příkras. Aby taky ne když ve svahilštině zvolání Ubongo znamená mozek. Africké ladění je propojeno s titulem také svou grafikou. Tradiční barevné složení černého kontinentu, zvířecí symbolika od řeky Nil a honba za drahokamy nenechají nikoho na pochybách.

Pokud jste s fenoménem Ubongo ještě neměli tu čest, tak vezměte na vědomí, že pod víkem vínově červené krabice se skrývá několik důmyslně zakroucených dílků, jež musíte v časovém limitu natlačit do vyhrazeného prostoru na desce hádanky. Nejrychlejší a nejzručnější hráči jsou odměněni vzácnými diamanty, které hromadí, aby na konci partie mohli pomýšlet na vavříny slávy. Průběh jednoho zápolení v Ubongo 3D je velmi svižný. Za půl hodinky můžete mít odehráno a pustit se do dalšího kola trápení mozku.

Třetí rozměr přidává na obtížnosti

Určitě přemýšlíte nad tím, jestli investovat své peníze do prostorového Ubonga, pokud již máte původní verzi doma. Já si myslím, že neuděláte chybu, protože vrstvení dílků do roviny je sice fajn, ale přidáním druhé vrstvy se dostanou hádanky do úplně jiné dimenze. Dílky bude převracet, snažit se je do vymezeného prostoru dostat násilím, zoufale přemýšlet nad tím, že jste si vzali špatné komponenty a následně se (možná) radovat nad pokořením hlavolamu.

Časem jsme se začali hecovat, kdo vyřeší který rébus bez ohledu na čas, protože zadání vyšší obtížnosti potrápí i zkušené řešitele hlavolamů. Začátečníkům totiž zamotají hlavu i hádanky ze tří dílků a dvouminutový limit jim bude připadat velmi krátký, takže si představte tu hrůzu, kdy se snažíte seskládat čtyři komponenty. Rozhodně se jednotlivé kroky nedají naučit nazpaměť (proč by to někdo dělal?), protože variant pro jedno zadání je vícero, stejně jako počet jednotlivých řešení.

Zábava na zimní večery

Ubongo 3D funguje v libovolném počtu hráčů (maximum jsou čtyři), ale hrát jej můžete klidně sami jako soupravu hádanek, jež se snažíte pokořit sami. Za cenu okolo tisícovky dostanete do rukou velmi slušný počet rébusů, k nimž se můžete často vracet, a přesto vás neomrzí. Jasným předpokladem je záliba v řešení rébusů, jestli se v logických hříčkách nevyžíváte, tak se titulu vydávanému v České republice společností Albi obloukem vyhněte.

V opačném případě se můžete těšit na krabici obsahující 504 zadání, jež budete řešit pomocí sestavy čtyřiceti ekologicky lisovaných dílků (deset v každé barvě). Zdánlivě podobné rébusy každý hráč musí řešit svým způsobem. Pokud už budete zoufalí a nebudete si vědět rady, můžete nahlédnout do přiloženého manuálu s řešeními. Já ovšem doporučuji vyhnout se lákavému pokušení ulehčit svým mozkovým závitům a snažit se vyřešit hádanku sami. Odměnou vám bude slastný pocit rébusového guru, jenž vydrží do dalšího zadání.

Ubongo 3D patří k deskovkám, které by měly dostat místo na poličce každého fanouška stolních her. Je věkově i žánrově univerzální, v podstatě nemůže nikoho zklamat a budete se při něm skvěle bavit. A nelze ani žehrat na náhodu, protože bude záležet jen na vašich schopnostech v porovnání se soupeři. Zajímavou možností je také vymýšlení vlastních hádanek, do čehož se tvořivější z vás určitě pustí.

Líbí se nám:

  • procvičení mozkových závitů
  • dvě úrovně obtížnosti
  • v podstatě neohratelné
  • věkově a žánrově příznivé pro každého hráče
  • svižné partie
  • jednoduchá pravidla
  • kvalitní komponenty a zvolená grafika

Vadí nám:

  • hráči s absencí prostorové představivosti či trpělivosti budou trpět
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama